Gazete Vatan Logo

Irak’tan Türkiye’ye diplomatik nota

Başbakan Erdoğan ile Irak lideri Maliki arasındaki söz düellosu sürerken Irak Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Türk elçisine diplomatik nota verildi

Erdoğan’ın sözleri “fitneci bir mezhep ayrımcılığı” olarak nitelendirildi. Maliki de resmi ziyaret için gittiği Tahran’da İran’la elektrik anlaşması yaptı, Ahmedinecad ile ittifak sağlamlaştırdı.

Irak’la Türkiye arasında son 1 haftadır tırmanan gerilim dün yeni bir zirve yaptı. Her şey Kuzey Irak Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani’nin, Irak Başbakanı Maliki için “Yeni Saddam olmaya doğru gidiyor” demesiyle başladı. Barzani, Türkiye ziyareti sırasında da Maliki aleyhindeki açıklamalarını yineledi. Erdoğan’ın da basın toplantısında Irak’taki durumu kaygı verici olarak gördüklerini söylemesinin ardından Maliki’den sert yanıt yazılı açıklamayla geldi. Maliki, Erdoğan’ın Irak’ın içişlerine karıştığını belirterek Türk Başbakanı’nı bölgede liderlik hayalleri içinde olmakla suçladı. Daha da ileri giderek Türkiye’nin ‘düşman ülke’ konumuna geldiğini iddia etti. Aynı gün, Musul’daki Türk Başkonsolosluğu’nda kullanılmak üzere Türkiye’den askeri uçakla gönderilen zırhlı araca el Irak askerleri tarafından el konuldu. Bu gelişmelere Erdoğan’ın yanıtı gecikmedi. Başbakan “Sayın Maliki’ye fazla söz verirsek, bu onun orada şov yapmasına fırsat verir. Onun prestij sağlamasına fırsat vermemize gerek yok. Sadece ’kem söz sahibine aittir’ diyorum” ifadesini kullandı ve şöyle devam etti: Şu anda benim görüştüğüm Şii liderlerin birçoğu Maliki’den çok rahatsız. Hatta biliyorsunuz, oradaki en önemli Şii liderlerden bir tanesi, bundan birkaç hafta önce bir açıklama yaptı, ‘Maliki, Saddam’dan daha diktatör’ dedi. Kim kime karşı? Onlar bile artık yaka silkmeye başladılar. Bu denli artık bu işten nefret etmeye başladılar. Adaletin olmadığı yerde tabii ki bu tür sıkıntılar baş gösterecektir. Temenni ederim ki hak orada da yerini bulur.

Türkiye yerine İran

Dün sabah ise Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı ve elçiye Ankara’yı hedef alan sert bir protesto notası verdi. Irak basınına göre notada Erdoğan’ın sözlerinin ‘fitneci bir mezhep ayrımcılığı’ olduğu savunuldu ve Türkiye’nin Irak’ın içişlerine karışmaktan vazgeçmesi gerektiği belirtildi. Şii koalisyonundan milletvekilleri de yayınladıkları yazılı açıklamada Erdoğan’a karşı birlik olma çağrısı yaptı. Kendilerine ‘Beyaz Blok’ diyen bir grup Sünni vekil de yayınladıkları açıklamada, “Erdoğan Irak’taki Sünniler’in lideri olmak istiyorsa buna ilk biz karşı çıkarız” ifadesini kullandı. Basra Valisi, bölgedeki Türk şirketlerinin yerine Japonların gelmesi gerektiğini söyledi. Hükümete yakın El Sabah gazetesine konuşan Iraklı işadamları da, “Erdoğan kendini Osmanlı padişahı zannediyor. 12 milyar dolarlık ticaret hacmini riske atıyor. Ama unutmasın, dünyanın en çok petrolü olan 3’üncü ülkesi biziz” ifadesini kullandı. Maliki ise dün resmi ziyaret için Tahran’daydı. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile görüşen Maliki’ye İran’ın elektrik garantisi verdiği, Bağdat’ın bundan sonra elektriğinin büyük bölümünü Türkiye yerine İran’dan alacağı açıklandı. İki lider, tam işbirliği içerisinde olduklarını duyurdu.

2 Gündür İran’da...

IRAK Başbakanı Nuri El-Maliki, iki günlük resmi temaslarda bulunmak üzere İran’da. Maliki, Tahran temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Meclis Başkanı Ali Laricani, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ve diğer bazı üst düzey yetkililerle görüştü.

Maliki’yi devirme planı

Irak gazetesi El Manarah’a göre Barzani, Sünni Irak listesi ve Şii Sadr grubu arasında yapılan gizli protokole göre bu üç grup mecliste Maliki hükümetini devirmek için gensoru verecek. Ardından Meclis Başkan Yardımcısı Kusay al-Suhail’i yeni başbakan adayı olarak destekleyeceklerini açıklayacaklar. Öte yandan Kuzey Irak bölgesel yönetimi lideri Barzani, Türkiye temaslarının ardından Erbil’e döndü. Kürt bölgesinin en büyük gazetesi Kurdish Globe, gezinin oldukça başarılı geçtiğini belirterek yayınladığı manşet haberde Türkiye ile Iraklı Kürtler arasındaki ilişkilerin hiç olmadığı kadar güçlü olduğu yorumu yapıldı.

F-16 kozu oynanacak

Barzani’nin Türkiye temaslarıyla ilgili Irak basınında yayınlanan perde arkası haberde ise Kürt liderin Washington temaslarında kendisine Obama yönetimi tarafından aktarıldığını belirttiği mesajı yer aldı. Buna göre Obama, Irak’ta ABD çıkarları aleyhinde hareket ettiğini düşündüğü Maliki’den hiç memnun değil. Bu nedenle Irak’ın ABD’den 3 milyar dolara satın aldığı F-16 savaş uçaklarının teslimatını da geciktiriyor. Bazarni’nin çevresinde Iraklılar’a, “Bana Maliki iktidarda olduğu sürece bu uçakların teslim edilmeyeceği söylendi” dediği iddia edildi.

Irak Meclis Başkanı geliyor

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin başkanı Mesud Barzani’nin ardından Irak’tan sürpriz bir ziyaret daha gerçekleşecek. Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi bugün İstanbul’a geliyor.

Haberin Devamı