Gazete Vatan Logo

İdlib’de Tahrir el Şam’ın 7 komutanına suikast!

Suriye’de İdlib’e hakim olan El Kaide bağlantılı Tahrir el Şam, Türk askerinin bölgeye konuşlanmasıyla adeta ‘inine’ çekildi. Türk askeriyle işbirliği yapmayı reddeden 7 örgüt komutanı suikastla öldürüldü

İdlib’de Tahrir el Şam’ın 7 komutanına suikast!

Türkiye; Suriye’nin kuzeyinde El Kaide bağlantılı grupların kalesi durumundaki İdlib’e yaptığı takviyelerle, bölgedeki zırhlı birliklerini güçlendiriyor. Uzmanlar bu durumu ‘aşamalı yerleşim’ olarak değerlendiriyor. Suriyeli direnişçi güçlerin komutanlarına göre, Rusya’yla eşgüdümlü yürütülen İdlib’i kurtarma operasyonları sırasında Ankara’yla işbirliği yapmak istemeyen cihatçı bazı komutanlar peşi sıra suikasta uğradı.

Müzakere sürüyor

Türkiye’yle savaşa girişmek istemeyen diğer komutanlar da Rusya ve Türkiye ile müzakere etmeyi sürdürüyor. Amerika’nın Sesi sitesinin haberine göre yakın zamanda 7 Tahrir El-Şam komutanı daha suikasta uğradı. Son olarak geçen hafta Ebu Ali Dumar adıyla bilinen komutan Ma’arat El Numan yakınlarında öldürüldü. Türk yetkililer, komutanların öldürülmesiyle ilgili iddiaları reddederken suikastları üstlenen bir grup olmadı.

Ankara’nın 3 hedefi var

Geçen perşembe tanklar ve zırhlı personel taşıyıcılar barındıran bir Türk birliği Hatay üzerinden sınırı geçerek Suriye’ye girdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre bu 22 Ekim tarihinden bu yana Türkiye’nin üçüncü büyük askeri sevkiyatı oldu. Gözlemevi’ne göre Türkiye, geçen yıl Halep’in kuzeydoğusundaki kırsalda oluşturduğu tampon bölgeyle, İdlib’de kontrolü altındaki alanları birbirine bağlamak istiyor. Uzmanlar Türkiye’nin Halep’in batısında İdlib’deki ilerleyişini 3 hedefe bağlıyorlar. Birincisi, Ankara tarafından tehdit olarak görülen Kürt güçlerinin Türkiye’ye sınır Afrin bölgesinden çıkmasını önlemek ve bu şekilde Kürtlerin ülkenin daha içlerine, İdlib ve Halep yakınlarına ilerlemesinin önüne geçmek. İkinci neden, 15 Eylül’de Astana’da Türkiye, Rusya ve İran’ın üzerinde anlaştığı şekilde İdlib’i bir tampon bölgeye dönüştürmek. Son olarak da bölgenin yarıdan fazlasını kontrol eden Tahrir El-Şam’ı zayıflatmak.

Haberin Devamı