Gazete Vatan Logo

Hazar yolu % 40 avantaj sağladı

Rusya krizi sonrasında Orta Asya pazarlarına ulaşım için kullanılan Hazar Denizi güzergahı, geçiş ücretlerinde yüzde 40 indirim sağladı

Hazar yolu % 40 avantaj sağladı

TÜRK nakliyecilerin Rusya ile yaşanan kriz sonrası Orta Asya pazarlarına ulaşım için kullanılmaya başladıkları Hazar Denizi’nden geçiş ücretlerinde yüzde 40’a yakın indirim sağlanıyor. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Hazar Denizi güzergahının kullanılmasına yönelik çalışmalara başlanıldığı sırada 2 bin 900-3 bin 300 dolar arasında olan gidiş-dönüş gemi ücretlerinin 1.700 dolar seviyelerine düştüğünü belirterek, “Rusya ile yaşanan son gelişmelerin ardından her zamankinden daha stratejik bir konuma gelen Hazar Denizi geçişleri Orta Asya ülkelerine gerçekleştirilen taşımalarda yoğun bir şekilde kullanılacak” dedi.

Bakan Elitaş, ihraç taşımalarında kullanılan güzergahların çeşitlendirilerek daha düşük maliyetle ve daha kısa sürelerde varış noktalarına erişimin sağlanmasının, ihracat açısından önemli bir rekabet avantajı yarattığına dikkati çekti. Bu durumun, taşımaların sürdürülebilirliğini güvence altına aldığını ifade eden Elitaş, alternatif ihraç güzergahlarının oluşturulmasının, ülke ekonomisine sağlayacağı katkılar göz önünde bulundurularak Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde “Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Eylem Planı” oluşturulduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Üçüncü ülkelere baypas

Elitaş, şöyle devam etti: “Bu çerçevede kültür coğrafyamızda yer alan ve önemli bir ekonomik potansiyele sahip olan, ihracatımızın çok büyük bir kısmının karayolu ile gerçekleştirildiği Orta Asya pazarlarına ulaşmak için kara ulaştırması alanında İran ve Rusya’ya olan bağımlılığımızı azaltmak amacıyla çalışmalar başlatılmıştır. Üçüncü ülkeleri baypas ederek, ülkemiz ihracatçılarının Orta Asya pazarlarına ulaşımı için Hazar Denizi üzerinden bir koridor yaratılmasının güçlü bir alternatif olacağı değerlendirilmiştir.”

Bekleme süresi de azaldı

ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Hazar güzergahında Ocak-Kasım döneminde 900 araç taşındığını belirterek, “Mart ayında 1.000 araç taşındı. Geçiş ücretlerinin yanı sıra beklemeler sorundu. Trafiğin artmasıyla bir günde iki gemi hareket edebiliyor. Bu da beklemeleri azalttı” dedi.

Haberin Devamı