Gazete Vatan Logo

Halep Türkiye için ne anlam ifade ediyor?

Türkiye, Halep'teki gelişmeleri yakından takip ediyor. 1 Aralık'ta Rusya ile Halep krizinin çözümü için bir eylem planı imzalandı bugün bir kez daha önemli bir görüşme yapılacak. Peki Halep Türkiye için ne anlam ifade ediyor? İşte konu ile ilgili son dakika gelişmeleri…

Halep Türkiye için ne anlam ifade ediyor?

Son dakika haberi: Suriye'de iç savaşın seyri, rejimin Halep'i kuşatmasıyla değişti. Birçok silahlı grubun hedefi olan Halep'te muhalifler, 4 yıldır ellerinde tuttukları bölgeleri terk etti. Beşşar Esad'ın ordusu bölgenin neredeyse tamamını kontrol altına aldı, harita değişti. Peki Halep’te şimdi ne olacak? 15 Mart 2011'de gösterilerle başlayıp Nisan 2011'de ülke çapında yayılmasıyla iç savaş sürecine giren Suriye'de bir yandan acı, öfke insanlık dramı, diğer yandan zafer çığlıkları yükseliyor. Neredeyse 500 bin kişi hayatını kaybederken 400 bin kişi de yerinden edildiği söyleniyor

ESAD REJİMİ SİVİLLERİ KATLEDİYOR

Rusya destekli Esad rejimi ve İran'dan gönderilen savaşçılar sivilleri katlediyor. 2 kilometre karelik bir alana sıkışan siviller Esad tarafından kurşuna diziliyor, kadınlar esir alınıyor. Son birkaç gündür Halep'i birkaç mahalle haricinde tamamen ele geçiren Suriye ordusuna karşı ciddi kayıplar veren muhalifler bir yandan direnmeye devam ediyor. Öyle ki, Pazartesi günü Suriye muhalif grubunun genel koordinatörü Riyad Hijab yaptığı açıklamada yenilginin kendilerini yıldırmayacağını belirterek direnmekten asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı: ABD'nin New York kentindeki Rusya Başkonsolosluğu önünde toplanan göstericiler, Suriye rejiminin ve destekçilerinin Halep kentindeki sivillere yönelik saldırılarını protesto etti.

HALEP'TE NELER OLUYOR?

Suriye ordusu, kentin doğusundaki silahlı grupları da püskürtmesinin ardından Halep’te resmi olarak zafer ilan etti. Şeyh Said Mahallesi’nin geri alınmasının ardından Suriye ordusu ve yerel güçler, belirgin bir ilerleme kaydederken militanların kentin küçük bir bölgesine sıkıştırıldığı kaydedildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun Halep'in doğusunda, stratejik önemdeki El Şaar da dahil beş bölgeyi daha ele geçirdiğini duyurdu. Ordunun son kazanımlarıyla birlikte muhalifler Doğu Halep'te daha önceden ellerinde tuttukları bölgelerin yaklaşık dörtte üçünü kaybetmiş oldu.

Bu sırada Rejim, Doğu Halep halkını aylardır insani yardım erişimine izin vermeyerek ve hastane, okul, su-elektrik şebekeleri gibi sivil altyapıyı yok ediyor. Her türlü silahla halkı hedef alan ordu kentten ayrılmak isteyen sivillere de geçiş şansı tanımıyor. Geçtiğimiz günlerde Halep’te yaşanan insani krizin çözümü için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan ateşkes tasarısı Rusya ve Çin tarafından veto edilmişti. Ateşkes tasarırısının başarısız olması üzerine eleştirilen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, önceki ateşkes denemelerinin muhaliflerin toparlanmaları için zaman kazanmalarını sağladığını açıklamıştı.

Haberin Devamı


HALEP DÜŞERSE NE OLUR?

Halep, Suriye’nin ikinci büyük kenti. Ülkenin sanayi ve ticaret başkenti.. Bölgesel ilişkilerin geçiş noktası olan Halep’i kim elinde tutarsa psikolojik üstünlüğün yanı sıra askeri ve siyasal üstünlüğü de ele geçirmiş olacak. Şu an muhalifler Halep sonrasının planlarını yapıyor. Çünkü Halep'in arkasından ellerindeki diğer kentlerin de rejimin kontrolüne geçeceğinden büyük endişe duyuyorlar.

Haberin Devamı


Enkazdan çıkarılan Ümran Daknes, Halep'te yaşananların simgesi oldu...

Peki muhalifler, Esad rejimi için bu kadar önemli olan bir Halep Türkiye için ne anlam ifade ediyor?

Halep, Suriye'nin ikinci büyük kenti... Türkiye’ye yakın olması nedeniyle son derece stratejik önemde. Bununla birlikte rejim karşıtı direnişin merkezi konumunda. 2011 Mart'ta başlayan şiddet sürecinde muhalifler Dera'dan sonra Halep'te etkin oldular ve ülke genelindeki direnişi Halep'ten yönettiler. Suriye rejimi iç savaşın neredeyse başından itibaren Halep'te muhaliflerle çatışma halinde.

"HERKES SUSSA TÜRKİYE OLARAK SUSMAYACAĞIZ"

Dün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Çekya Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ile yaptığı basın toplantısında bu konuya değinerek; "Vahşetin, zulmün en acımasız boyutunu belki de insanlık tarihinin en acımasız boyutunu görüyoruz Halep'te. Rejim ve destekçileri bunun sorumlusudur. İnsanlık dışı ne varsa bugün Halep'te görüyoruz. Biz gayretlerimize devam edeceğiz. Herkes sussa Türkiye olarak susmayacağız. Bir taraftan açıklamalarımız diğer taraftan da çözüm için tüm taraflarla gayretlerimizi devam ettireceğiz. Biz inanıyoruz ki Halep'te zulmeden de zulme sessiz kalan da sorumludur" dedi.

Haberin Devamı

OSMANLI DETAYI

Osmanlı için de büyük önemi olan bölgede birçok Osmanlı mimarisi de bulunuyordu. İç savaşta bugüne kadar Emevi, Eyyubi, Memlük ve Osmanlı dönemlerine ait UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan yüzlerce tarihi cami, medrese, külliye, hamam ve hastane tahrip edildi.

Özellikle UNESCO tarafından koruma altında tutulan tarihi kale içi ve Emevi Cami bir çok kez rejimin ağır bombardımanı ve çatışmalara hedef olmuştu.

TÜRKİYE'YE YENİ GÖÇ DALGASI

Türkiye için bir diğer önemli madde ise "Halep'in düşmesi"yle yeni göç dalgasının yolda olacağı iddiası. Bombardımanın sürmesi, çatışmaların artmasıyla birlikte toplam bir milyon kişinin kenti terk etmesinden bahsedildiği için yüz binlerce yeni sığınmacının sınıra dayanacağı söyleniyor.

Anadolu Ajansı: ABD'nin New York kentindeki Rusya Başkonsolosluğu önünde toplanan göstericiler, Suriye rejiminin ve destekçilerinin Halep kentindeki sivillere yönelik saldırılarını protesto etti.

EN BÜYÜK İNSANİ DRAM

Eğer Halep düşerse oradaki yüz binlerce sivil açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Tıpkı daha önce Humus ve Şam'ın Yermük mülteci kampında olduğu gibi insanlar kuşatma nedeniyle açlıktan ölüm tehlikesiyle burun buruna gelecekler. Yani Halep düşerse, rejim hem iç savaşta bugüne kadarki en büyük kazanımı elde edecek hem de bugüne kadarki en büyük insani dram ortaya çıkmış olacak.



DEAŞ REJİME YARDIM SAĞLIYOR

Muhalifler, DEAŞ'ın tıpkı Kusayr savaşında olduğu gibi Halep'te de rejime büyük destek sağladığını düşünüyor. Çünkü muhalifler Halep'te hem rejimle hem de DEAŞ'la savaşıyor ve DEAŞ muhaliflerden aldığı bölgeleri bir müddet sonra rejimin denetimine bırakabiliyor. Bunu daha önce de yaptılar şu an da aynı durum Halep'teki diğer kentler için geçerli gibi gözüküyor.