Rumi

Rumi

Son dakika Rumi haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Rumi ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Rumi haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Rumi

haberleri sayfasında son dakika yaşanan rumi gelişmeleri de dahil olmak üzere 249 rumi haberi bulunmuştur. Tüm rumi haberleri aşağıda listelenmiştir.
Suudi Arabistan bayrağında ne yazıyor? Tevhid bayrağı nedir, Suudi Arabistan güzeli kaçıncı oldu?
Suudi Arabistan bayrağında ne yazıyor? Tevhid bayrağı nedir, Suudi Arabistan güzeli kaçıncı oldu? Suudi Arabistan’ın Miss Asia 2024 isimli güzellik yarışmasına gönderdiği Rumi Al-Qahtani'nin vücuda sardığı bayrak sosyal medyada gündem oldu. Söz konusu fotoğrafların ardından “Suudi Arabistan güzeli kaçıncı oldu?” sorusuna yanıt ararken Suudi Arabistan bayrağı ile tevhid bayrağı aynı mı, Suudi Arabistan bayrağında ne yazıyor? Sorusunun yanıtı da gündem oldu. Peki, Tevhid bayrağı nedir?
22.02.2024 Gündem
Rumi Takvim Nedir, Ne İşe Yarar? Rumi Takvimin Özellikleri Nelerdir?
Rumi Takvim Nedir, Ne İşe Yarar? Rumi Takvimin Özellikleri Nelerdir? Rumi takvim 13 Mart 184 senesinde uygulanmaya başlanmış ve uzun süre kullanıldıktan sonra da miladi takvime geçilmiştir. Rumi takvimde hicret başlangıç olarak kabul edilir.
15.02.2024 Gündem
Ölüm İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Ölüm İle İlgili Hadisi Şerifleri...
Ölüm İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Ölüm İle İlgili Hadisi Şerifleri... Ölüm, İslam dinine göre her canlının tadacağı zorunlu bir durumdur. İslamiyet'e göre ölüm bir son değil sonsuzluğun bir başlangıcıdır.
6.02.2024 Dini Bilgiler
Edep İle İlgili Sözler! Edep İle Alakalı Kısa, Uzun, En Güzel Cümleler...
Edep İle İlgili Sözler! Edep İle Alakalı Kısa, Uzun, En Güzel Cümleler... İnsanın ağırbaşlı ve ölçülü davranmasına edep denir. Arapça kökenli bir sözcük olan edep, haya, utanç ve hicap kelimeleriyle ile anlamlıdır. Mevlana Celaleddin Rumi'nin "Edep Yahu!" sözü, hem yaşadığı dönemde hem de günümüzde en çok alıntı yapılan sözlerden biridir. Bu sözle, insanın aciz bir kul olduğu ve kendine çekidüzen vermesi gerektiği bildirilir. 
28.01.2024 Gündem
Mart ayının ilk Çarşambası gecesi okunacak dua! 2023 Martın ilk çarşambası ne demek, ne zaman? Rumi Takvime göre Mart ayı ilk Çarşamba gecesi hangi dualar okunur?
Mart ayının ilk Çarşambası gecesi okunacak dua! 2023 Martın ilk çarşambası ne demek, ne zaman? Rumi Takvime göre Mart ayı ilk Çarşamba gecesi hangi dualar okunur? Martın ilk Çarşamba gecesi okunacak dualar ile mart ayının ilk çarşambasının önemi ve ne anlama geldiği konusu sorgulanıyor. Rumi takvime göre Mart ayının ilk Çarşamba gecesi için araştırmalar hızlandı. Alimler bir senelik belalardan korunmak için bazı duaları sıralamıştı. Peki, Rumi takvime göre mart ayının ilk Çarşamba gecesi ne zaman, hangi güne denk geliyor? Martın ilk çarşambası okunacak dualar nelerdir? Martın ilk çarşambası ne demek?
2.03.2023 Gündem
2023 “Mevlana Yılı” olarak kutlanacak
2023 “Mevlana Yılı” olarak kutlanacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılının 'Mevlana Yılı' olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımladı.
21.01.2023 Gündem
Rumi takvim mali yılbaşı! Rumi takvime göre mali yılbaşı olarak kabul edilen ay hangisidir?
Rumi takvim mali yılbaşı! Rumi takvime göre mali yılbaşı olarak kabul edilen ay hangisidir? 13 Mart 1840 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Rumi takvim miladi takvime geçişle rafa kalktı. Toplumda Rumi takvim bilgilerine göre zamanı öğrenme ihtiyacı doğabiliyor. Peki, Rumi takvime göre mali yılbaşı olarak kabul edilen ay hangisidir? İşte Rumi takvim mali yılbaşı…
9.12.2022 Gündem
Mevlana kimdir? Mevlana’nın 7 öğüdü ne? Mevlana’dan alıntılar, özlü ve kısa sözler!
Mevlana kimdir? Mevlana’nın 7 öğüdü ne? Mevlana’dan alıntılar, özlü ve kısa sözler! Mevlana anma törenleri Konya’da başlıyor. Asırlardır "düğün gecesi" anlamına gelen "Şeb-i Arus" adıyla anılan Mevlana’nın ölüm yıldönümü için etkinlikler düzenleniyor. Allah’a kavuşma olarak tanımlanan vuslat yıl dönümü, hem Türkiye’de hem de dünyada takip ediliyor. Türk-İslam düşünürü ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin tasavvufi öğretileri ve eserleriyle insanlığa yüzyıllardır yol gösteriyor. Pek çok kişi de, Hz. Mevlâna'nın Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) için Konya’ya akın ediyor. Peki, Mevlana kimdir? Mevlana’nın 7 öğüdü ne? Mevlana Şems ilişkisi nasıldı? Mevlana’dan alıntılar, özlü ve kısa sözler!
5.12.2022 Kültür Sanat
2022 Şeb-i Arus ne zaman? Şeb-i Arus ne demek? Konya Şeb-i Arus bilet fiyatları ne kadar?
2022 Şeb-i Arus ne zaman? Şeb-i Arus ne demek? Konya Şeb-i Arus bilet fiyatları ne kadar? Mevlana, 749. Vuslat Yıldönümü nedeniyle Konya'da düzenlenen 'Şeb-i Arus' törenleriyle anılıyor. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyadan milyonlarca kişinin törenlere katılması beklenirken tören programı, bilet fiyatları ve Mevlana ile Şeb-i Arus ile ilgili bilgiler de sıklıkla araştırılıyor. Peki, 2022 Şeb-i Arus ne zaman? Konya Şeb-i Arus törenleri ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Konya Şeb-i Arus bilet fiyatları ne kadar? Şebi Arus ne demek, ne anlama geliyor? Mevlana’yı Anma Etkinlikleri ve Şeb-i Arus tören programı hakkında tüm bilgiler…
7.12.2022 Kültür Sanat
Miladi Takvim Nedir, Ne İşe Yarar? Miladi Takvimin Özellikleri Nelerdir?
Miladi Takvim Nedir, Ne İşe Yarar? Miladi Takvimin Özellikleri Nelerdir? Takvim; vaktin, gün, hafta, yıl ve yüzyıl olarak parçalara bölünerek, belli sıra içerisinde gösterildiği çizelgelere verilen isimdir. Takvim içerisinde belirlenen zamanlar dünya, ay, güneş gibi astronomik olayların hareketleri baz alınarak düzenlenmektedir.
17.11.2022 Eğitim
Mevlana Eserleri Nelerdir? Mevlana Eserlerinin Özellikleri...
Mevlana Eserleri Nelerdir? Mevlana Eserlerinin Özellikleri... Mevlana olarak bilinen Celâleddîn-i Rûmî, Celâleddin Muhammed Rumi, yaygın adlarıyla Mevlânâ 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış ve başta Fars tasavvufçu, ilahiyat din adamı, şair ve bilgin olarak geçmişten günümüze kadar çok değerli eserler bırakmıştır.
16.11.2022 Eğitim
Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali Katalan müzisyen Jordi Savall konseriyle başlıyor!
Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali Katalan müzisyen Jordi Savall konseriyle başlıyor! T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle gerçekleştirdiği Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamına alınan Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, 22 Eylül’de başlıyor. Dünyanın çeşitli yerlerine ait mistik müziklerin buluşma noktası olan festivalin ilk gününde, neslinin en yetenekli ve çok yönlü müzisyenlerinden biri olan Katalan sanatçı Jordi Savall sahne alacak.
21.09.2022 Kültür Sanat
Türkiye kültür yolu festivalleri dalga dalga yayılacak
Türkiye kültür yolu festivalleri dalga dalga yayılacak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle bir kez daha kapılarını açıyor.Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 16 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya’da yapılacak festivalleri yaygınlaştıracaklarını belirtti. Ersoy, “Dünyada bu kadar geniş çapta yapılan ender kültür ve sanat etkinliklerinden biriyiz. Kültür sanat coşkumuzu bu beş şehrimizden tüm Türkiye’ye dalga dalga yayacağız. Festival kapsamında oluşturduğumuz kültür rotalarımızla şehirlerimizi özgün cazibe merkezlerine dönüştüreceğiz” dedi.
6.09.2022 Ekonomi
Mevlana Kimdir? Mevlana'nın Sözleri Ve Hayatı...
Mevlana Kimdir? Mevlana'nın Sözleri Ve Hayatı... Mevlana 13. yüzyılda yaşamış mutasavvıf alimidir. 30 Eylül 1204 yılında Horasan ülkesinin Belh şehrinde doğmuştur.
24.08.2022 Yaşam
Geçiş Dönemi Eserleri nelerdir? Geçiş Dönemi Eserleri'nin özellikleri neler?
Geçiş Dönemi Eserleri nelerdir? Geçiş Dönemi Eserleri'nin özellikleri neler? 11. asırda başlayan geçiş dönemi yaklaşık 2 yüzyıl sürmüştür. Bu dönemden sonra tasavvuf ve divan edebiyatı dönemi başlamıştır. Dönemin en önemli temsilcileri arasında Yusuf Has Hacip ve Edip Ahmet Yükneki yer alır. Bu dönemde verilen eserler, tasavvufun Anadolu'da yaygınlaşmasını sağlamıştır. Peki, Geçiş Dönemi Eserleri nelerdir? Geçiş Dönemi Eserleri'nin özellikleri neler? İşte bilmeniz gerekenler…
23.05.2022 Eğitim
Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez dilekleri nasıl yapılır? Hıdırellez’in hikayesi nedir?
Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez dilekleri nasıl yapılır? Hıdırellez’in hikayesi nedir? Halk takviminde yer alan mevsimlik bayramlardan olan Hıdırellez, mayıs ayına yaklaştığımız şu günlerde pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kutlanan Hıdırellez’de bazı ritüeller de hala yaşatılıyor. Bazı yerlerde şenliklerle kutlanan bu özel gün, dileklerin dilendiği, bolluk ve bereketin simgesel olarak somutlaştırıldığı en özel günler arasında yer alıyor. Peki, Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez dilekleri nasıl yapılır? Hıdırellez’in hikayesi nedir? 6 Mayıs Hıdırellez günü neler yapılır? Hıdırellez gül ağacı ritüeli nedir? Hıdırellez kimler kutlar? İşte Hıdırellez ile ilgili merak edilenler…
25.04.2022 Gündem
Sübhaneke Duası Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri! Sübhaneke Duası okumanın yararları ve faziletleri
Sübhaneke Duası Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri! Sübhaneke Duası okumanın yararları ve faziletleri Subhaneke duası Kur'an-ı Kerim'de bulunmadığı halde Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in bizlere ilettiği sünnetler arasında sayılmaktadır. En kısa dualardan biri olan Subhaneke, sadece birkaç kez tekrar edilerek kısa bir sürede ezberlenebilir. Peki, Sübhaneke Duası okumanın yararları ve faziletleri neler? İşte detaylar…
21.04.2022 Ramazan
FETÖ'den çöpçatanlık hamlesi!
FETÖ'den çöpçatanlık hamlesi! FETÖ örgüte yeni üyeler kazandırmak için katalog evliliklere ağırlık verdi. Londra merkezli, FETÖ’nün kontrolündeki ‘Rumi Camisi’ adlı sosyal medya hesabı üzerinden ‘çöpçatanlık’ çağrısı yapıldı. Örgüt, ‘çöpçatanlık’ buluşmasından kişi başı 25 pound (481 TL) alıyor.
9.04.2022 Gündem
Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, ritüelleri nelerdir?
Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, ritüelleri nelerdir? Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan olan Hıdırellez, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kutlanıyor. Bahar ayları ile birlikte pek çok kişi de Hıdırellez’in ne zaman kutlanacağını merak ediyor. Peki, Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, ritüelleri nelerdir? Hıdırellez ne zaman kutlanır? İşte detaylar…
19.03.2022 Gündem
Ece Erken'in acısı dinmiyor! Eşiyle ilgili yeni paylaşım...
Ece Erken'in acısı dinmiyor! Eşiyle ilgili yeni paylaşım... Beşiktaş eski yöneticisi ve Ece Erken'in eşi avukat Şafak Mahmutyazıcıoğlu, uğradığı silahlı saldırı sonucu vefat etmişti. Yaklaşık üç hafta önce eşini kaybeden Ece Erken, zor günler geçiriyor. Sosyal medya hesabından sık sık paylaşım yapan Erken, son olarak Mevlana Celaleddin Rumi'nin bir sözünü paylaştı.
14.02.2022 Magazin
Sultan 2. Abdülhamid vefatının 104. yılında anılıyor! Abdülhamid han kimdir?
Sultan 2. Abdülhamid vefatının 104. yılında anılıyor! Abdülhamid han kimdir? 33 yıl Osmanlı tahtında kalan Sultan 2. Abdülhamid, vefatının 104. Yılında anılıyor. 2. Abdülhamid döneminde Osmanlı Devleti 2. Abdülhamid döneminde eğitim, sağlık, iktisat, kültür-sanat ve diğer birçok alanda gelişim gösterdi. Peki, Abdülhamid han kimdir? Abdülhamid han kaç yılında öldü? İşte 2. Abdülhamid hakkında merak edilenler…
10.02.2022 Gündem
Kalandar gecesi geleneği! Kalandarda ne yapılır, Kalandar gecesi manileri nelerdir?
Kalandar gecesi geleneği! Kalandarda ne yapılır, Kalandar gecesi manileri nelerdir? Kalandar gecesi ne yapılır? Karadeniz bölgesinde sürdürülen geleneklerden Kalandar her yıl ocak ayının 13'ünü 14'üne bağlayan gece kutlanır. Çeşitli ritüeller ve gelenekler çerçevesinde kutlanan Kalandarda ne yapılır? İşte Kalandar gecesi manileri...
13.01.2022 Gündem
Mevlana, 748’inci vuslat yıldönümünde Gelibolu Mevlevihanesi’nde anıldı
Mevlana, 748’inci vuslat yıldönümünde Gelibolu Mevlevihanesi’nde anıldı Çanakkale'deki Gelibolu Mevlevihanesi’nde, Mevlana Celaleddin Rumi'nin 748'incı vuslat yıldönümü nedeniyle düzenlenen Şeb-i Arus töreni, balkan ülkelerinin temsilcilerini buluşturdu. Gecede, Mesnevi okumasını ve sema gösterisi gerçekleştirildi.
26.12.2021 Gündem
Mevlana’nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Törenleri ne zamana kadar sürecek? Şebi Arus töreni ne zaman?
Mevlana’nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Törenleri ne zamana kadar sürecek? Şebi Arus töreni ne zaman? Tüm dünyada öğretileriyle ilgi uyandıran mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 748'inci yılında törenlerle anılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nca icra edilen "Mevlevi Ayini Şerifi" ve Sema ayini gerçekleştiriliyor. Peki, Mevlana’nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Törenleri ne zamana kadar sürecek? Şebi Arus töreni ne zaman? İşte detaylar…
8.12.2021 Gündem
Mevlana sözleri! Mevlana'yı Anma Haftası 2021’e özel en güzel, özlü Mevlana Şebi-i Arus sözleri ve Mevlana Celaleddini Rumi Öğütleri
Mevlana sözleri! Mevlana'yı Anma Haftası 2021’e özel en güzel, özlü Mevlana Şebi-i Arus sözleri ve Mevlana Celaleddini Rumi Öğütleri Hazreti Mevlana'nın 748. Vuslat Yıl Dönümü bugün idrak ediliyor. Konya'da, 7-17 Aralık tarihlerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyeleri, günün belli saatlerinde sema töreni gerçekleştirecek. Siz de Mevlana’yı sosyal medya hesapları üzerinden anmak isterseniz derlediğimiz en güzel, özlü Mevlana Şebi-i Arus sözlerine, Mevlana Celaleddini Rumi Öğütlerine göz atabilirsiniz.
7.12.2021 Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Rumi ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki rumi haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.