Romatoloji

Romatoloji

Son dakika Romatoloji haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Romatoloji ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Romatoloji haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Romatoloji

haberleri sayfasında son dakika yaşanan romatoloji gelişmeleri de dahil olmak üzere 123 romatoloji haberi bulunmuştur. Tüm romatoloji haberleri aşağıda listelenmiştir.
“Romatizmayı kontrol altına alabiliyoruz”
“Romatizmayı kontrol altına alabiliyoruz” Türkiye’de her 100 kişiden 1’inde görülen romatoid artrit yani halk arasında bilinen adıyla romatizma ile ilgili bilgi veren Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Seval Pehlevan, “Romatoid artritli hastalar multidisipliner ve farklı tedavi yaklaşımları sayesinde romatizmayı başarılı bir şekilde kontrol altına alabiliyoruz” dedi.
11.10.2022 Sağlık
Kalp krizi riskini “gözünden” tanıyor
Kalp krizi riskini “gözünden” tanıyor Dinamik damar analizi cihazı, hastanın göz damarlarından kalp krizi riskini ölçüyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Kerci, “Akıllı saatler, kalp krizi riskinizi söylemez. Kalp krizi geçirirken size ‘Kalp krizi geçiriyorsunuz’ der. Bu cihaz ise kriz gerçekleşmeden önce riskin oluşma ihtimalini orantısal olarak veriyor” dedi.
12.07.2022 Sağlık
Erken emeklilik ile ilgili açıklama! Yaşı beklemeye gerek yok, başvurular SGK'ya yapılıyor
Erken emeklilik ile ilgili açıklama! Yaşı beklemeye gerek yok, başvurular SGK'ya yapılıyor Emeklilikte yaşı beklemeye gerek kalmıyor. Erken emekli olabilirsiniz. Başvurular SGK müdürlüklerine yapılıyor. Hastalığı ya da engeli olup yaşı beklemeden az primle emekli olmak isteyen herkesi çok yakından ilgilendiriyor. SGK istatistikleri yayımladı ve en çok hangi hastalıklardan dolayı erken emekli olanlar belli oldu. Hastalık nedenleriyle erken emekli olunabiliyor ve yaşı beklemeye de gerek kalmıyor. Erken emeklilikte 10 yıllık sigortalılık süresi ile toplam olarak 1800 gün malullük sigortası primi ödemiş olma şartı bulunuyor. Sürekli bakıma muhtaç derecede olanlarda ise 10 yıllık sigortalılık süresi şartı da aranmıyor. Şartları sağlayan vatandaşlar bağlı bulundukları SGK müdürlüklerine müracaat edebilir ve malulen emeklilik için başvuru yapabilirler. SGK, en çok hangi hastaları malulen emekli ediyor? Emeklilikle ilgili tüm detaylar...
12.03.2022 Emekli
"3 aydan uzun süren bel ağrısı dikkat alınmalı"
"3 aydan uzun süren bel ağrısı dikkat alınmalı" Kayseri’de Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, bel ağrısı çeken hastaları uyararak, “Hastalık genellikle 30 yaşın altında ortaya çıkıyor. Ancak ilk şikayetler ile tanı arasında 7-8 yıl fark oluyor. Bu nedenle 3 aydan uzun süren bel ağrısı dikkat alınmalı, doktora başvurulmalı” dedi.
27.11.2021 Sağlık
Romatizma hastalarında körlük riski
Romatizma hastalarında körlük riski Türkiye'de üç ilde dört romatoloji merkezinde yürütülen ve 500 romatizma hastalığı olan çocuğun dahil edildiği JUPITER çalışmasına göre romatizmalı çocukların yüzde 10'unda göz tutulumu (üveit) görülüyor ve bunların da yüzde 15'inde ameliyat gerekiyor. Çalışmayı yürüten İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Sezgin Şahin, Türkiye'de romatizma hastalarının neredeyse yarısının düzenli göz takiplerine gitmediğini vurgulayarak "Üveit belirtileri çoğunlukla basit göz enfeksiyonları ile karıştırılabiliyor. Bu hastalar düzenli takip edilmediğinde kör olma riski altında. Tedavide kullandığımız ilaçların da göze yan etkileri görülebiliyor. Hastaların göz kontrollerini kesinlikle aksatmaması gerekiyor" dedi.
26.10.2021 Sağlık
Romatizma tedavisinde egzersizin etkisi büyük!
Romatizma tedavisinde egzersizin etkisi büyük! Romatizmanın Türkiyede her 100 kişiden 1inde görülen bir rahatsızlık olduğunu aktaran Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Seval Pehlevan, ilk belirtilerin eklemde görüldüğüne dikkat çekti. Pehlevan, "Romatoid artritli hastaların eklemlerinde hareket kısıtlılığı gelişmemesi, yaşam kalitelerinin yüksek kalması için egzersize önem vermeleri gerekir. Romatizma tedavisinde egzersizin etkisi büyük. İlaç tedavisiyle birlikte egzersiz yapılması hastaların ilerleyen dönemlerde hareket kısıtlılığı yaşamasının önüne geçiyor" ifadelerini kullandı.
12.10.2021 Sağlık
'Romatizma tedavisinde egzersizin etkisi büyük'
'Romatizma tedavisinde egzersizin etkisi büyük' Romatizmanın Türkiye’de her 100 kişiden 1’inde görülen bir rahatsızlık olduğunu aktaran Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Seval Pehlevan, ilk belirtilerin eklemde görüldüğüne dikkat çekti. Pehlevan, “Romatoid artritli hastaların eklemlerinde hareket kısıtlılığı gelişmemesi, yaşam kalitelerinin yüksek kalması için egzersize önem vermeleri gerekir. Romatizma tedavisinde egzersizin etkisi büyük. İlaç tedavisiyle birlikte egzersiz yapılması hastaların ilerleyen dönemlerde hareket kısıtlılığı yaşamasının önüne geçiyor” ifadelerini kullandı.
11.10.2021 Sağlık
Koronavirüs ile ilgili flaş gelişme! Beyni küçültüyor
Koronavirüs ile ilgili flaş gelişme! Beyni küçültüyor Ankara'da Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, İngiltere'de yapılan araştırmayla Covid-19 geçirenlerin beyinlerinde 'gri cevher' denilen alanda küçülme ve hücre ölümü tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Bu açıkçası ilerleyen dönemde hem MS hem Alzheimer artışlarına neden olabilecek bir gelişme" dedi.
7.10.2021 Sağlık
‘Raynoud Sendromu’ enfeksiyona neden olabilir
‘Raynoud Sendromu’ enfeksiyona neden olabilir Soğuk havaların başlamasıyla ortaya çıkabilecek romatizmal hastalıklar hakkında bilgi veren Romatoloji uzmanı Dr. Fulya Dörtbaş, genellikle genç kızlarda ve kadınlarda, nadiren de erkeklerde görülebilen ve havaların soğumasıyla artan Raynoud Sendromu hakkında açıklamalarda bulundu. Dörtbaş, “Sendromda eller bazen de ayak parmakları soğuk, stres, heyecan gibi emosyonel durumlara maruz kaldığında soluklaşır, soğur ve morarır, ve hatta ileri dönemlerde parmak uçlarında dolaşım bozukluğu aşırı morarmaya, yara açılmasına neden olabilir” diye konuştu.
25.09.2021 Sağlık
İnfaz koruma memuru olmaya engel hastalıklar belirlendi! 12 branşta hangi hastalıklar infaz koruma memuru olmaya engel?
İnfaz koruma memuru olmaya engel hastalıklar belirlendi! 12 branşta hangi hastalıklar infaz koruma memuru olmaya engel? İnfaz koruma memuru unvanlı kadro ve pozisyonlarda istihdam edileceklerin sağlık şartlarını düzenleyen yönetmelik 14 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Göğüs hastalıklarında astım, koah gibi rahatsızlığı olanlar; Romatoloji hastalıklarında romatoid artrit, FMF, gut gibi rahatsızlığı olanlar; Ruhsal hastalıklarda anksiyete, obsesif kompulsif rahatsızlığı olanlar infaz koruma memuru olamayacak. İşte İnfaz koruma memuru olmaya engel hastalıklar…
14.09.2021 Çalışma Hayatı
'Omurga ağrılarınızın sebebi ankilozan spondilit olabilir'
'Omurga ağrılarınızın sebebi ankilozan spondilit olabilir' Halk arasında Suna Pekuysal’ın hastalığı olarak bilinen, iltihaplı bel romatizması yani ankilozan spondilit hakkında bilgi veren Uzmanı Prof. Dr. Seval Pehlevan, “Ankilozan spondilit toplumda her bin kişiden 5’inde görülüyor. Omurga ağrılarınızın sebebi, ankilozan spondilit olabilir” diyerek hastalığın öneminin altını çizdi.
19.08.2021 Sağlık
Kronik hastalıklarda verilen destek ilaç değerinde!
Kronik hastalıklarda verilen destek ilaç değerinde! Kronik hastalıkları olanlar hayatın büyük bir bölümünü bu hastalıkla geçiriyor. Hastalığın getirdiği tedavilerle başa çıkmak ve programlı yaşamak kimi zaman psikolojik açıdan da yoran durumların başında geliyor. Kronik hastaların takibinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Psikiyatrist Doç. Dr. Çiğdem Dilek Şahbaz psikolojik destekleri anlattı.
20.07.2021 Sağlık
3 aydan uzun süren bel ağrısı varsa AS hastalığı olabilir!
3 aydan uzun süren bel ağrısı varsa AS hastalığı olabilir! Halk arasında iltihaplı bel romatizması olarak bilinen AS hastalığına dikkat çekmek amacıyla mayıs ayının ilk cumartesi günü Dünya Ankilozan Spondilit (AS) Günü olarak kabul ediliyor. Dünya AS Günü’nde “Ankilozan spondiliti erken tanıyın, ağrıya boyun eğmeyin!” sloganı ile yeni bir farkındalık kampanyası hayata geçirildi. Trabzonspor-Antalyaspor maçı esnasında gerçekleştirilen farkındalık etkinliğinde futbolcular maça çıkarken her zamanki gibi koşarak değil, yere yakın bir körükten eğilerek sahaya çıkarak AS hastalığına dikkat çekti. Bu görüntülerin ardından pek çok kişi de ‘Ankilozan Spondilit yani AS hastalığı nedir? sorusunu araştırıyor. Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatoş Önen Ankilozan Spondilit hastalığını anlattı.
9.05.2021 Sağlık
Koronavirüs sonrası damar tıkanıklığı riski
Koronavirüs sonrası damar tıkanıklığı riski Uzman hekimler, koronavirüs sonrası görülen önemli sağlık sorunları ve tedavi yöntemlerini konuştu. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Servet Kayhan, Koronavirüs sonrası damar tıkanıklıkları en ciddi problem olarak karşımıza çıkmakta. Hastaneden çıkan bazı hastalarda birkaç ay sonra ani bir kalp kriziyle ölüm vakaları gözlemlenebiliyor dedi.
30.04.2021 Sağlık
Romatizma hastalarına koronavirüs aşısı uyarısı
Romatizma hastalarına koronavirüs aşısı uyarısı Romatizma hastalarının tedavi nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullandığını anlatan Romatoloji Uzmanı Dr. Zühre Sarı Sürmeli, bu kişilerin mutlaka koronavirüs aşılarını olması gerektiğini belirtti.
24.04.2021 Sağlık
'Romatoloji hastaları pandemide ilaçlarını bırakmamalı'
'Romatoloji hastaları pandemide ilaçlarını bırakmamalı' Ankara'da Romatoloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Umut Kalyoncu, pandemi döneminde romatolojik hastalığa (romatizmal iltihabi hastalıklar ve kas iskelet sistemi hastalıklar) sahip olanların daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Romatolojik hastalığı olanlar pandemi döneminde ilaçlarını bırakmamalıdır. İlaçları kestikleri zaman hastalık daha da kötüleşiyor, hastalıkları alevlendikten sonra koronavirüs gibi enfeksiyonlara yakalanma riski artıyor" dedi.
23.04.2021 Sağlık
"Eklem romatizması ömür boyu devam ediyor"
"Eklem romatizması ömür boyu devam ediyor" Tek başına belirleyici olmasa da kişinin genetik yapısının hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığını belirten Uzman Dr. Fulya Dörtbaş, vücudun bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine ve dokularına saldıran iltihaplı eklem romatizmaları akut olarak başlasa bile genellikle ömür boyu süren kronik hastalıklar olduğuna dikkat çekti.
8.04.2021 Sağlık
Eklem romatizması ömür boyu devam ediyor!
Eklem romatizması ömür boyu devam ediyor! Tek başına belirleyici olmasa da kişinin genetik yapısının hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığını belirten Uzman Dr. Fulya Dörtbaş, vücudun bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine ve dokularına saldıran iltihaplı eklem romatizmaları akut olarak başlasa bile genellikle ömür boyu süren kronik hastalıklar olduğuna dikkat çekti.
8.04.2021 Sağlık
Bel ağrınız hareket ettikçe azalıyorsa dikkat!
Bel ağrınız hareket ettikçe azalıyorsa dikkat! Ankilozan spondilit (AS), omurganın eklemlerinde iltihaplanmaya neden olan kronik bir romatizmal hastalık. İltihaplı bir romatizma hastalığı olan, omurga ve leğen kemiğindeki eklemleri tutan ankilozan spondilit (AS) kendini en çok bel ağrısıyla belli ediyor. Doç. Dr. Sait Burak Erer ankilozan spondilit ve tedavisini anlattı.
22.03.2021 Sağlık
Göz kızarıklığının nedeni 'kuruluk' olabilir
Göz kızarıklığının nedeni 'kuruluk' olabilir Pandemiyle birlikte değişen yaşam koşullarının gözlerdeki yansımasının temel olarak miyopi derecesinde artış, göz yorgunluğu ve göz kuruluğu olduğunu söyleyen Op. Dr. Deniz Marangoz, "Göz kuruluğu, göz kızarıklığının en sık görülen sebeplerinden" dedi.
18.03.2021 Sağlık
Oyun hamuru şikayetleri arttı, uzmanlar uyardı
Oyun hamuru şikayetleri arttı, uzmanlar uyardı Çocukların ince motor gelişimi için sıkça kullanılan renk renk oyun hamurları tehlike saçıyor. İçerisinde bulunan kimyasallar nedeniyle astımdan, alerjiye kadar pek çok hastalığa davetiye çıkaran oyun hamurlarına karşı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Barut, "Yiyeceğimizin ne kadar sağlıklı, kaliteli olmak durumundaysa çocuklarımıza aldığımız oyuncaklar, giysiler, oyun hamurları kaliteli olmak durumunda" uyarısında bulundu.
27.02.2021 Sağlık
Virüsü atlatanlarda sürekli halsizlik ve yorgunluk kalıyor!
Virüsü atlatanlarda sürekli halsizlik ve yorgunluk kalıyor! Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vaka sayılarında artış devam ediyor. Bu duruma karşı bir yandan sağlık çalışanları hastaların tedavisi için canla başla mücadele ederken bir yandan da bilim insanları virüse karşı ilaç, aşı gibi yeni çözümler üretmeye çalışıyor. Virüsün insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkilerine ise her geçen gün yeni bir problem ekleniyor. Enfeksiyonla savaştıktan sonra en sık görülen sorunlardan birinin modern çağın hastalığı olarak da adlandırılan kronik yorgunluk olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Dinç, “Post-kovid sendromu ya da uzamış kovid sendromu gibi tanımlamalarla ifade edilen bu durumun en sık görülen belirtisi de yorgunluk. Hastaların yaklaşık üçte birinde uzamış yorgunluk şikayetleri saptanırken, beşte biri de tam olarak iyileşmediklerini ifade ediyor” dedi.
8.02.2021 Sağlık
IGM hastalığını ameliyatsız tedavi etmeyi başardılar
IGM hastalığını ameliyatsız tedavi etmeyi başardılar Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özgen ile Dr. Öğretim Üyesi Demet Yalçın Kehribar'ın kadınlarda nadir görülen İdiopatik Granülomatöz Mastit (IGM) hastalığını ilaçla tedavi etmeye yönelik araştırmasında başarılı sonuçlar elde edildi.
6.02.2021 Sağlık
Türk bilim insanları IGM hastalığını ameliyatsız tedavi etmeyi başardı
Türk bilim insanları IGM hastalığını ameliyatsız tedavi etmeyi başardı Prof. Dr. Metin Özgen ile Dr. Öğretim Üyesi Demet Yalçın Kehribar'ın kadınlarda nadir görülen İdiopatik Granülomatöz Mastit (IGM) hastalığını ilaçla tedavi etmeye yönelik araştırmasında başarılı sonuçlar elde edildi.
5.02.2021 Bilim ve Teknoloji
Türk bilim insanları araştırdı! İşte Kovid-19'u ağır geçirme nedeni...
Türk bilim insanları araştırdı! İşte Kovid-19'u ağır geçirme nedeni... Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgen ve Dr. Öğretim Üyesi Kehribar, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunanlarda yeni tip koronavirüsün ağır seyretmesinin nedenlerini araştırdı.
2.02.2021 Bilim ve Teknoloji

Benzer Haber Etiketleri

Romatoloji ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki romatoloji haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.