Gazete Vatan Logo

‘Vize konusu AP’de kilitlenmiş vaziyette’

Brüksel’de konuşan AB Bakanı Bozkır, vize serbestisiyle ilgili çok fazla umut taşımadığını vurguladı ve şöyle konuştu: “Avrupa Parlamentosu’nda konu kilitlenmiş vaziyette, bunun çözümü AB Komisyonu’na düşüyor”

‘Vize konusu AP’de kilitlenmiş vaziyette’

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Brüksel temasları kapsamında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile görüştü. Temaslarının ardından toplantısı düzenleyen Bozkır, Türkiye hakkındaki raporun Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından hiç işleme konulmaması yönünde bir karar alındığını hatırlatarak şunları kaydetti: “Bu bizim için kabul edilebilir bir durum değil. Parlamentonun kurallarında bunu durdurma hakkı hukuki olarak yok. Bunun Komisyona yeniden havale edilmesi ve oradan devam etmesi gerekirdi. Bunun üstüne legal süreci başlatmaksızın, aynı legal sürecin unsurlarında hem komite hem de genel kurulda bu konuyla ilgili bir platform açarak Türkiye’ye saldırma temayülünde olan, Türkiye’ye düşmanlık besleyen, Türkiye’ye hasmane tutum içinde olan, birçoğu da başka mihrakların kendilerine vermiş olduğu direktiflerden etkilenmiş olan kişiler çıkıp Türkiye’ye karşı adeta içlerinde ne varsa ifade etmeye ve Türkiye’ye, Cumhurbaşkanımıza çeşitli şekillerde ifadeler kullandılar. Bu gereksiz platform böyle bir sonucu da ortaya çıkardı. Bu noktada AP’de konu kilitlenmiş vaziyette, bunun çözümü de AB Komisyonuna düşüyor.” Bozkır, sürecin Komisyon tarafından Türkiye’nin aslında beklenen 5 unsuru yerine getirdiği beyanında bulunması ile çözülebilecek bir noktada olduğunu ifade etti. “Ancak maalesef bugünkü temasların sonucunda çok fazla da umutlu olduğumu söyleyemiyorum” diyen Bozkır, Hahn’ın böyle bir mekanizmayı başlatmak durumunda dahi olmadığını ifade ettiğini aktardı.

Haberin Devamı

‘Yeni karar elzem’

Vize serbestinde AB Komisyonunun yeni bir karar almasının elzem olduğunu belirten Bozkır, şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuz bu noktanın ne kadar kritik olduğunun AB’nin bütün mekanizmaları tarafından bilinmesi ihtiyacı içindeyiz. Paradigmanın yeniden değiştiğini AB görmelidir.”

‘Terör son 3 günde gündeme geldi’

Türkiye’nin terörle mücadele ettiği bir ortamda terörle mücadele kanununda bir değişikliğin Türkiye siyasetinin konusu olamayacağının altını çizen Bozkır, AB Komisyon’nun terörle mücadele kanunu kriterler arasında olmasına rağmen son 3 güne kadar bunu hiç gündeme getirmediğini ifade etti ve AB Komisyonu’nun bu notada devreye girerek süreci içine düştüğü çıkmazdan çıkarmak için yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı