Gazete Vatan Logo

‘Sahte Koç’ ABD’yi bile dolandırdı!

Kaçtığı ABD’de 4 ayrı suçtan cezaevine kondu

‘Sahte Koç’ ABD’yi bile dolandırdı!

Mahmut Türer Özbeyler’in şirketlerine ‘Koç’ adını vererek Mehmet Ali Birand dahil onlarca kişiyi dolandırdığı iddia edildi. 5 milyon dolarlık vurgun yapan Özbeyler, kaçtığı ABD’de 4 ayrı suçtan cezaevine kondu.

İstanbul’daki ‘Koç Eğitim Kurumları’nın sahibi Mahmut Türer Özbeyler’in, Koç Holding bünyesinde iş yapan bir şirket görüntüsü vererek 5 milyon dolarlık vurgun yaptığı iddia edildi. Açtığı paravan dershanelerde, öğrencileri kaydettirip paralarını aldıktan sonra sırra kadem basan Özbeyler’in, benzer bir şekilde değişik iş kollarından onlarca ismi daha verdiği karşılıksız çeklerle dolandırdığı öne sürüldü. Son olarak gazeteci Mehmet Ali Birand’ın da Özbeyler’in kurbanı olduğu ortaya çıktı. İddialara göre, Mehmet Ali Birand’ın oğlu Umur Ali Birand’ın sahibi olduğu Birand Yapım ve Bir Televizyon’un Mahmut Türer Özbeyler ile yolu geçtiğimiz yıl kesişti.

Birand Yapım ve Bir İletişim 2011’in yeni yayın döneminde CNN Türk’le “Başarıya Doğru” ismli bir program yapmak üzere anlaştı. Birand Yapım da, Koç grubunun adına güvenerek program konuklarını Mahmut Türer Özbeyler’in kadrosundan seçti. Yaklaşık 100 bin TL’lik bir anlaşma yapıldı. Çekimler yapıldı, program yayınlandı. Ancak Özbeyler ödemeyi yapmadı. Bunun üzerine hakkında icra takibi başlatıldı. Birand Grup’un finans yetkilisi Mehmet Kılıç, “Bu şahıs Koç Eğitim adını kullanarak sanki Koç grubu ile bağlantısı varmış gibi franchising veriyor. Biz de ismine güvenerek kendisiyle 100 bin TL karşılığında 12 programlık anlaşma yaptık. Ancak ödemeleri yapmadı. Meğerse Koç grubu ile de isimden dolayı mahkemelikmiş. Daha sonra yüzlerce kişiyi dolandırdığını, çalışanlarına maaş vermediğini, kayıt yaptığı öğrencilerin mağdur olduğunu saptadık” dedi. Kılıç, Özbeyler’in 5 milyon dolar vurgun yaptığını ileri sürdü. Koç Holding, 14 Ekim 2011 tarihinde Özbeyler’in şirketine mahkemeden ihtiyati tedbir kararı koydurarak “Koç” ibaresinin kullanılmasının önlenmesi yönünde karar çıkarttı.

ABD’de 4 farklı suç işlemiş

Türkiye’de hakkında açılan davalardan kurtulmak için 24 Aralık 2011’de ABD’ye kaçan Özbeyler, ABD’de kendini ülkeler arası öğrenci mübadelesi yapan biri olarak tanıttı. Miami’de yaşayan Özbeyler, 2 Kasım’dan itibaren 4 farklı suç işleyerek Amerikan resmi makamlarınca da fişlendi. Son olarak Florida’da görülen Özbeyler, “1. derecede adi hırsızlık, dolandırıcılık, sahte kredi kartı ve kimlik kullanmak” suçlarından 24 Eylül 2012 tarihinde Florida Şerifi tarafından yakalanarak Main Jail Cezaevi’ne kondu. Özbeyler’in kefaletle serbest mi bırakılacağı, yoksa Türkiye’ye mi iade edileceği henüz netleşmedi.

Haberin Devamı