Gazete Vatan Logo

Referandumda nerede oy kullanacağım?

16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan halk oylaması için 55 milyon 319 bin 222 seçmen oy kullanacak. Anayasa Değişikliği Referandumu için seçmen sorgulama işlemi T.C. kimlik numarası ile internet üzerinden yapılabilmektedir. Seçmen sorgulaması ile birlikte nerede oy kullanılacağı öğrenilebilir. Peki YSK seçmen sorgulama işlemi nasıl yapılır? YSK tarafından yapılan son açıklama nedir? Detaylar haberimizde!

Referandumda nerede oy kullanacağım?

Referandumda oy kullanacak olan 1 milyon 269 bin 282 kişi, seçim gününe kadar 18 yaşını dolduracak olan yeni seçmenlerden oluşmaktadır. Yapılacak olan halk oylaması için cezaevlerine de 461 tane sandık kurulacaktır. Pazar günü gerçekleştirilecek olan referandum öncesinde, nerede oy kullanacağını merak eden vatandaşlar, sorgulama işlemlerini YSK’nın resmi internet sitesi üzerinden yapabilecekleri gibi e-Devlet sistemi üzerinden de yapabileceklerdir. YSK’nın internet sitesinden nerede oy kullanacağını sorgulamak isteyenler, ‘’Seçmen işlemleri’’ menüsüne girerek buradan ‘’Nerede Oy Kullanacağım’’ bağlantısına tıklamalıdır. Açılan sayfa üzerinde T.C. kimlik numarası ile nüfusa kayıtlı olunan il bilgisi girilerek sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

YSK Tarafından Referandum İçin Yapılan Açıklama

Referandum öncesinde son günlerde sosyal medya üzerinde bir takım asılsız ve yanlış haberler dolaşmaktadır. Asılsız haberlere göre, halk oylaması sırasında tercih mühürü oy pusulası üzerinde yer alan ‘’Evet’’ ya da ‘’Hayır’’ yazılarının üstüne basılmamalıdır. Aksi halde oy geçersiz sayılacaktır denilerek yanlış bilgilendirme yapılmaktadır.

Haberin Devamı

YSK tarafından bu gibi haberlere karşılık olarak yapılan son açıklamaya göre; birleşik olan oy pusulası üzerinde ‘’Evet’’ için beyaz, ‘’Hayır’’ için ise kahverengi bölümler ayrılmıştır. Tercih mühürünün bu kahverengi ya da beyaz bölümlerden sadece birisinin üstüne basılması oyun geçerli olması için yeterlidir. ‘’Evet’’ veya ‘’Hayır’’ yazısının üstüne tercih mühürü ile basılması, vatandaşların kullanmış oldukları oyu geçersiz kılmayacaktır.

17 Nisan’da Okullar Tatil

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yapılacak olan referandum ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamalara göre, referandumda birçok öğretmen görev alacaktır. Seçim için gerekli itirazların sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesi ve oy kullanımı yapılacak olan okulların düzeninin sağlanması, temizliğinin tam olarak yapılabilmesi için başbakanın talimatı ile 17 Nisan 2017 Pazar günü okullar için tatil ilan edilmiştir.

Haberin Devamı

Oy Vermeye Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Vatandaşların halk oylaması için seçmen bilgi kağıtları kendilerine ulaşmamış olsa bile oy kullanabileceklerdir. Seçmen bilgi kağıdı olmayan ve kütüğe kayıtlı olan vatandaşlar, ibraz edecekleri T.C. kimlik belgeleri, pasaport, evlenme cüzdanı, ehliyet gibi belgeler ile de oy kullanabileceklerdir.

Kimlik belgesinin üstünde T.C. kimlik numarası yazmayan seçmenler de bu belgelerinin yanında seçmen bilgi kağıdı ve T.C. kimliğini ispat edecek olan bir belgeyi ibraz ederek oylarını kullanabileceklerdir.

Oy kullanırken ‘’Evet’’ ya da ‘’Hayır’’ yazılı bölümlerden sadece birisine mühür basılmalıdır ve mühür diğer alana taşırılmamalıdır. Oy kullandıktan sonra mürekkebin diğer tarafa bulaşmasını önlemek için oy kağıdı ters katlanarak zarfın içerisine konulmalıdır. Daha sonra da zarf oy sandığına atılmalıdır.

Oy kullanım esnasında, sandık başında size müdahale eden olduğunda şikayetçi olun ve olay yerine savcıyı çağırın.

Haberin Devamı

Oy kullanacağınız yere giderken eğer dışarıdan size bir müdahale olursa polisi çağırınız.

Salon içinde veya dışında fotoğraf çeken, görüntü alan kişiler fark edildiğinde şikayetçi olunuz.

Siz istemediğiniz sürece oy kullanımı sırasında size yardımcı olmaya çalışanları uyarınız.

Oyunuzu kullanacağınız salon çok kalabalıksa, bu durumu yetkili kişilere bildiriniz ve şikayetçi olunuz.

Oy kullanma salonu içinde göreceğiniz usulsüz durumlar için sessiz kalmayarak gerekli şikayet işlemlerde bulununuz.