Gazete Vatan Logo

Korkunç iddia! Eğer doğruysa...

Eski Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, madenlerin özelleştirilmesiyle birlikte denetimlerinin de gevşetildiğini öne sürdü

Soma’daki maden kazasının ardından en çok tartışılan sorulara yanıt veren eski Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, özelleştirme, taşeronlaştırma ve rödevans alımı yöntemi ile madenlerden kamunun çekilip özel sektörün girmesiyle birlikte denetimlerin ‘gevşetildiğini’ söyledi. İşte Torun’dan çarpıcı iddialar: “Madenlerde iki tür denetim olur. Biri iç denetim dediğimiz orada ki maden mühendisi üzerinden teknik nezaretçilik ya da iş güvenliği uzmanları tarafından yapılan denetimdir. İkinci denetim ise devletin yaptığı denetimdir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı tarafından yürütülür.”

“İç denetimlerde en büyük sorun, madenlerde iş güvenliği uzmanı maden mühendisi olmak zorunda değildir. Teknik okul mezunları dahi bu denetimleri yapmaya yetkili. Buna kanun yapılırken itiraz ettik madenler çok önemlidir özel bir çalışma alanıdır, özel bir durum gerektirir mutlaka maden mühendisi olması gerekir dememize rağmen ne yazık ki sözümüzü dinletemedik.”

‘Özgür davranamıyor’

“Denetim yapan maden mühendisleri ücretini işverenden alır. Yani kamu adına denetim yapan kamu adına denetim yaptığı iddia edilen maden mühendisi ücretini o ocağın sahibinden alır. Şimdi sizlere soruyorum. Bir mühendis o ocağın sahibinden ücretini alacak, iş güvencesi onun iki dudağına bağlı olacak ve diyecek ki kağıt üzerinde yetkisi var ocağı kapatır, işi durdurur diyor ben şu şu gerekçelerle işletmeyi durduruyorum diyecek işverende ona diyecek ki ben de seni işten atıyorum. Böyle bir mekanizma da ne kadar özgür ve bağımsız denetim yapılabilir.”

Haberin Devamı