Gazete Vatan Logo

İkinci el otomobilde hangi hileler yapılıyor? İkinci el araçta yapılan ölümcül hile pes dedirtti!

Corona virüsle birlikte ikinci el otomobillere rağbet, dolandırıcıların da iştahını kabarttı. İkinci el araç fiyatları düşer mi, yükselir mi derken talep artınca dolandırıcılık yöntemleri devreye girdi. Hasarsız diye satılan birçok araç, müşterinin fark etmeyeceği hilelerle dolu. Peki, İkinci el otomobil alırken nelere dikkat edilmeli? İkinci el araçta yapılan hileler ne? İşte ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler...

İkinci el otomobilde hangi hileler yapılıyor? İkinci el araçta yapılan ölümcül hile pes dedirtti!

Corona virüs sürecinde izole olma çabası otomobillere olan talebi artırdı. Piyasada sıfır araç bulmak neredeyse imkansız hale gelirken, ikinci el araç piyasası da bu dönemde hareketlendi. Pandemi sürecinde sıfır araçların gelmemesi ve ÖTV zammı da, araç sahibi olmak isteyenleri ikinci el araçlara yöneltti. Vatandaşın da salgın sürecinde güvende olma isteği, alıcıları ikinci el otomobillere yönlendirdi ama ikinci el araçta da hileler arttı. İkinci el araç fiyatları düşer mi, yükselir mi derken şimdi de dolandırıcılık yöntemleri devreye girdi. Peki, İkinci el otomobil alırken nelere dikkat edilmeli? İkinci el araçta ne gibi hileler yapılıyor? İşte ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler...

İKİNCİ EL HARAÇ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Corona virüs salgının tüm dünyada ürkütücü boyutlara gelmesi pek çok kişiyi kendi önlemlerini almaya yöneltti. Bunlardan biri de sokağa çıkarken ve işe giderken izole olma çabası. Virüs salgını nedeniyle kendini güvende hissetmek isteyenler, toplu taşıma yerine kendi araçlarını kullanmak istiyor. Bu yüzden de corona virüs başladığından bu yana araç satışları da arttı. Sıfır araçların galerilere gelmemesi ve fabrikaların üretimlerini bir süre ara vermesi nedeniyle piyasada sıfır araç bulmak imkansız hale geldi. Bu süreçte vatandaş da ikinci el arabalara yöneldi. İkinci el araca olan talep, fiyatlarda artışa neden oldu. 6 ay önce 100 bin liraya alınıp satılan araçlar şimdilerde 160 bin liraya satılabiliyor. Piyasada fiyatların bir anda yükselmesi, dolandırıcıların da iştahını kabartıyor. Uzmanlar, ikinci el arabalardaki hilelere dikkat çekerek, ikinci el araç alacakları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Haberin Devamı

HASARSIZ DİYORLAR AMA KİLOMETRE OYUNU VAR!

Uzmanlar, bu süreçte hemen hemen herkesin araba alıp satmaya başladığını bu yüzden hilelerin de devreye girdiğini belirtiyor. İkinci el otomobillerde öyle hileler yapılıyor ki, bu konuda uzman olanların bile ağzı açık kalıyor. Özellikle corona virüs salgınında artan

ihtiyacı fırsata çeviren dolandırıcılar araç sahibi olmak isteyenleri türlü hilelerle dolandırıyor. İkinci el araçta yaşanan talep nedeniyle aracını yüksek fiyata elinden çıkarmak isteyen uyanıklar, ağır hasarlı araçlarını bile hasarsız diye pazarlıyor.

Haberin Devamı

DOLANDIRICILARIN ÖLÜMCÜL HİLESİ

İkinci el araçlarda yapılan hileleri ilk bakışta anlamak mümkün olmuyor. Arka planda öyle hileler yapılıyor ki, arabalar konusunda uzmanım diyenlerin bile bunları anlaması neredeyse imkansız. Dolandırıcılar hava yastığı açılmış arabalara bez sıkıştıracak kadar ölümcül hilelere de başvuruyor.

İkinci elde en sık yapılan hilelerden bir diğeri de kilometre düşürmek. Aracın ekranında kilometre farklı ama aracın beynine bakıldığında kilometre düşürme işlemi uygulanmış olduğu uzman ekspertizler tarafından anlaşılabiliyor. Uzmanlar, alıcıları araç almadan önce mağduriyet yaşamamaları için mutlaka güvenilir bir yerde ekpertiz yaptırmaları konusunda uyarıyor.

ARAÇ KM SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Kilometre hilecilerine karşı alabileceğiniz önlemlerin başında Karayollar ve PTT'nin yaptığı uygulama ile muayene istasyonlarından gelen anlık bilgilere bakabilirsiniz. Kilometre sorgulamak istediğiniz aracın plaka ya da şasi numarasını girerek 24 Temmuz 2013 tarihinden sonraki kilometre kaydına ulaşabilirsiniz. Servisin hizmet bedeli ise 6 TL.

Haberin Devamı

Araç kilometre sorgulama yapmak için tıklayın

ARAÇ HASAR SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Hasar kaydı ve araç detayları sorgulamak istediğiniz aracın plakasını girerek güncel kayıtlara ulaşmak mümkün. Bu hizmetin bedeli de 9.5 TL.

Araç hasar sorgulama için tıklayın