Gazete Vatan Logo

Deprem felaketinde 10. gün! Son durum açıklandı

6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Depremde 35 bin 418 kişi hayatını kaybetti.

Deprem felaketinde 10. gün! Son durum açıklandı

AFAD, 6 Şubat'ta 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Aynı gün Elbistan'da da saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha meydana geldi. Deprem, 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildi. Depremin hissedildiği illerde kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İşte depremin 9. gününde dakika dakika yaşananlar...

23.57 Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, deprem bölgesinden Manisa'ya gelen depremzedelerin sayısının 5 bin 459 olduğunu açıkladı.

23.45 212. saatte Adıyaman'da bir mucize yaşandı. Merve Apartmanı'nda 77 yaşındaki Fatma Güngör sağ olarak çıkarıldı.

23.38 Hatay’a gelen Kosovalı arama kurtarma ekibi, depremin 9’uncu gününde 3 yaşındaki çocuğu enkaz altından sağ çıkardı.

22.49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Refakatçisi olmayan bin 396, tedavisi devam eden 721 çocuk bulunmaktadır. 167 çocuk tedavisinin ardından kurum bakımına alınmıştır. 508 çocuğumuz kimlik kontrollerinden sonra ailelerine teslim edilmiştir. Kimliği tespit edilen bin 114, edilmeyen 282 çocuğumuz bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

22.40 Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde kapanan köy yolları tekrardan ulaşıma açıldı.

22.16 Adıyaman'da depremin 205. saatinde, 8 katlı Merve Apartmanı'nın enkazından 9 yaşındaki Berat Yücel, sağ olarak çıkartıldı.

21:52 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hava Kuvvetleri Hava İstihkam İnşaat Tabur Komutanlığının deprem bölgelerinde arama kurtarma ve enkaz kaldırma, geçici barınma alanı ve sahra hastaneleri zemin tesviyesi görevlerine devam ettiğini bildirdi.

21.02 Adıyaman'daki arama kurtarma çalışmalarını tamamlayan Tayvan ekibi, İstanbul Havalimanı'ndan ülkelerine döndü. Ekibi İstanbul Havalimanı'ndan Tayvan'ın Ankara Temsilcisi Volkan Chih-Yang Huang ülkelerine uğurladı.

20.22 Hatay’ın Antakya ilçesinde enkaz altından 209 saat sonra iki kişi kurtarıldı.

20.09 Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

20.01 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)Avrupa Bölgesi Direktörü Hans Kluge, bugün Türkiye ve Suriye’nin kuzeybatısını etkileyen deprem felaketiyle ilgili yaptığı video konferans toplantısında açıklama yaptı. Kluge, ihtiyaçların çok büyük olduğunu vurgulayarak “Deprem bölgesine kritik aşı malzemelerinin (tetanoz ve kuduza karşı dahil) gönderildiğini ve gezici eczanelerin faaliyete geçtiğini bildiren Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın yanındayız” dedi.

19.38 Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa'da depremde yıkılan binalara ilişkin soruşturmalar kapsamında müteahhitlerin de aralarında bulunduğu 3 kişi İstanbul'da gözaltına alındı.

19.36 Mersin Büyükşehir Belediyesi arama kurtarma ekipleri, depremin üzerinden geçen 202 saatin ardından Hatay Cebrail Mahallesi’nde bulunan bir apartmanın enkazından 26 yaşındaki Emine Akgül’ü sağ kurtardı.

19.20 Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sakarya’da konuşlu 7’nci Komando Tugay Komutanlığı tarafından Kahramanmaraş’ta ikamet eden şehit ailesi için çadır kurularak aileye teslim edildi. Biriz beraberiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

19.07 Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından 9’uncu günde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Deprem felaketinin ardından sahadaki çalışmalara destek amacıyla Hatay’a gelen Ukraynalı arama-kurtarma ekibi, 30’lu yaşlarında 1 kadını enkaz altından sağ çıkardı.

18.52 Adıyaman'da 13 yaşındaki Berat Yücel, tam 207 saat sonra enkazdan kurtarıldı.

17.37 TBMM Genel Kurulu, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem nedeniyle çalışmalarına 21 Şubat'a kadar ara verdi.

17.35 Depremlerin ardından bölgeye giderek katıldıkları arama çalışmalarında 116'ncı saatte Saadet İkbal Çil'i (15) sağ kurtaran Keşan Arama Kurtarma Derneği (KEDAK) Başkanı Gökhan Yumuşak o anları anlattı. Gökhan Yumuşak, Saadet İkbal Çil'in Kayseri'de tedavi gördüğü hastanede durumunun iyi olduğunu öğrendiklerini söyledi.

17.04 Kahramanmaraş'ta İsabey Apartmanı'nın enkazından 35 yaşındaki kadın, depremin 205. saatinde kurtarıldı.

Haberin Devamı

16.14 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Direktörü Hans Kluge, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından DSÖ'nün Türkiye'nin yanında olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'yi vuran deprem 100 yıldır Avrupa'da görülen en büyük doğal afet" dedi.

15.38 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgelerdeki hırsızlık, yağma ve nitelikli dolandırıcılık olaylarına ilişkin soruşturmalarda 102 şüpheli tutuklandı

15.17 Depremin ardından bölgede 1000 konutluk bir mahalle kuracaklarını açıklayan Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, afetten etkilenen 1000 aileden birer kişiye THY ve iştirak şirketlerinde iş imkanı sunacaklarını açıkladı.

15.14 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: Psikososyal destek hizmetleri Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülüyor. 3 bin 234 personelimizle 256 bin 605 vatandaşımıza psikososyal destek sağladık”

203. SAATTE MUCİZE

15.10 Kahramanmaraş'ta 203'üncü saatin inanılmazları depremde yerle bir olan 7 katlı Aktaş Apartmanı'nın en dibinden sağ çıkmayı başaran Hidayet ve Muharrem Polat çifti oldu.

15.03
Hatay’da depremde yıkılan apartmanın enkazı altında kalan Emine Akgül (26), 200’üncü saatte ekiplerin çalışmasıyla sağ çıkarıldı.

15.01 Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, sosyal medyada vatandaşlar üzerinde korku ve panik oluşturmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunan hesaplarla ilgili aralıksız olarak sanal devriye faaliyetleri yürütmeye devam ediyor.

15.00 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), depremzedelerin Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattını 24 saat ücretsiz kullanabileceğini duyurdu.

14.44 SunExpress‘in Hatay Havalimanı‘ndan uçuşları başladı

14.14 Deprem bölgesinden İstanbul'a getirilen yaralı depremzede sayısı 6 bin 125 oldu

14.03 EGM: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 531 hesap yöneticisi tespit edildi, 221'i hakkında adli işlem başlatıldı. 64 şahıs gözaltına alındı, 17'si tutuklandı.

13.58 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli depremlerde 31 bin 974 vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi.

13.52 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremden etkilenen illerdeki öğrenciler için 71 ilde 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturduklarını açıkladı.

13.23 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, erken terhis iddialarına ilişkin, "Terhislerle ilgili herhangi bir erteleme veya erken terhis yoktur" dedi.

13.12 Hatay’da depremden 201 saat sonra 26 yaşındaki Mine Akgül enkazdan sağ olarak kurtarıldı

12.54 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, deprem bölgesindeki çalışmalarından dolayı NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılamayacağı öğrenildi.

MUHAMMET ENES VE AĞABEYİNİN MUCİZE KURTULUŞU

12.48 Kahramanmaraş’ta depremin 9. gününde 198.saatte enkazdan sağlıklı olarak çıkarılan 17 yaşındaki Muhammed Enes ve 21 yaşındaki ağabeyi Abdülbaki Yeninar o saatleri anlattı.

Kardeşinin vücut geliştirmek için aldığı protein ile idare ettiklerini belirten Abdülbaki Yeninar, “İçim rahattı. Kurtarılacağımı biliyordum. Dua ettim sadece. Enkaz altındayken hava geliyordu. Çektikçe çekesim geliyordu. Kardeşimin protein tozlarını içtik” dedi.

2 gün önce enkazdan sağ olarak çıkarılan annesini sürekli soran 17 yaşındaki Muhammed Enes de, “Annem nasıl? Onu merak ediyorum. Deppremden sonra ağabeyimle ilk bir iki gün ağladık. Sonra nasıl kardeşlik yaptığımızı konuştuk” dedi. Doktorlar depremin sembolü olan ağabey ve kardeşin başından bir an olsun ayrılmazken, Yeninar kardeşlerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

12.30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Arama kurtarma ekiplerimizin enkaz altından sağ çıkardığı insanımızın sayısı 8 binin üzerindedir. Milletimiz için yardım toplayan, arama kurtarma mücadelemize destek veren, dualarında bizleri unutmayan tüm dost ve kardeş ülkelere teşekkür ediyorum." dedi.

12.27 Milli Eğitim Bakanı Özer, depremden etkilenen 10 ildeki lise öğrencileri için 71 ilde 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturduklarını bildirdi. Özer, 'Depremden etkilenen 10 ilde çadır merkezleri, yurtlar, konteyner merkezleri gibi konaklama alanlarını taşımalı eğitim kapsamına aldık.' dedi.

12.23 İçişleri Bakanlığı deprem yardımı toplama dağıtma bahanesiyle para ve hesap bilgisi isteyenlere karşı uyardı. Bakanlık kısa mesaj servisi ile vatandaşları uyardı. Yapılan uyarıda “Telefonda deprem yardımı toplama, dağıtma bahanesiyle para ve hesap bilginizi isteyenlere inanmayın. Bankacılık şifrenizi kimseyle paylaşmayın” denildi.

12.21 Ukrayna Devlet Acil Servisi (DSNS) ekipleri, arama-kurtarma çalışmalarının yanı sıra depremlerden zarar görmüş 300’den fazla binada modern cihazlarla yaşam belirtisi aradı.

12.02 İspanya Basketbol Ligi'nda (Liga Endesa) hafta sonunda oynanan maçlar öncesinde, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatlarını kaybedenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

12.01 Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye'ye ilk destek gönderen ülkelerden biri, İsrail oldu; arama-kurtarma ve sağlık ekibi, hemen ülkemize geldi. Kahramanmaraş'ta çok büyük destek verdiler, 19 kişiyi enkazdan kurtardılar" dedi.

11.57 Kağıthane - İstanbul Havalimanı metro hattı depremzedeleri 24 saat ücretsiz taşıyacak

11.54 Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde depremde yıkılan ve 14 kişinin öldüğü Özabacılar Apartmanı'nın proje sorumlusu İstanbul'da yakalandı.

11.40 Depremzedeler için 15 ton tıbbi ekipman taşıyan Japon uçağı Adana’ya iniş yaptı

11.13 Filistin Uluslararası İşbirliği Ajansı’na (PİCA) bağlı ekipler, arama-kurtarma ve insani yardım faaliyetlerinin yanı sıra depremlerin etkili olduğu Malatya’da depremzede çocuklara psikolojik destek vermeye başladı.

11.06 THY, bugün 89 seferle 16 bin 268 depremzedeyi tahliye edecek

BİR MUCİZE DAHA: MUHAMMED CAFER 

10.04 Ekipler, depremin 198’inci saatinde 18 yaşındaki Muhammet Cafer Çetin’i enkazdan sağ çıkardı.

Kara kuvvetleri Komutanlığı Arama Kurtarma, Tayvan arama-kurtarma, TTK madencileri, depremin 9’uncu gününde Adıyaman Cumhuriyet Mahallesi Fırat Sitesi B Blokta bu gece yaşam belirtisi alınması üzerine çalışma başlatıldı. 8 katlı apartmanın zemin katında oturan Muhammet Cafer Çetin'den ses alınması üzerine madenciler yaşam tüneli oluşturarak, Çetin’e ulaştı. Yaralı Çetin'le bilincini açık tutmak için sürekli konuşan ekipler saatler süren titiz bir çalışmanın ardından canlı olarak enkazdan çıkardı. Olay yerinde ilk müdahalesi yapılan ve serum takılan Çetin, hastaneye kaldırıldı.

09.20: Kahramanmaraş’ta depremin 198. saatinde 2 kişi enkazdan sağ çıkartıldı.

09.14: Deprem bölgesinden İstanbul'a getirilen yaralı depremzede sayısı 5 bin 939 oldu.

05.14: Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremde enkaz altından yaralı olarak kurtulan 49 depremzede ve 25 refakatçi Adana’dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirildi. Yaralılar burada hazırda bekleyen ambulanslarla tedavi altına alınmak üzere çevre hastanelere kaldırıldı.

03.04: Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 10 ilde yıkım oluşturan deprem ile ilgili Adana’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan yaklaşık 60 kişilik askeri ve sivil ekip Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul’a getirildi. Askeri ve sivil kurtarma ekipleri burada hazırda bekleyen otobüslerle ayrıldılar.

01.50: Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 10 ilde yıkım oluşturan deprem ile ilgili Adıyaman’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan 15 kişilik İspanyol arama kurtarma ekibi ve 5 arama köpeği Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri uçakla Adıyaman’dan İstanbul’a getirildi. İspanyol ekip burada hazırda bekleyen araçlarla AFAD ekibinin eşliğinde havalimanına götürüldü. Ekibin orandan da ülkesine döneceği öğrenildi.

00.10: Hatay’daki faaliyetleri yerinde takip eden Bakan Akar, deprem bölgesini ziyaret eden Libya Dışişleri Bakanı el-Menguş ile bir araya geldi. Deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini ileten el-Menguş, her türlü yardıma hazır olduklarını ifade etti. Milli Savunma Bakanı Akar da deprem ve sonraki çalışmalar hakkında bilgi vererek el-Menguş'a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

00.01: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Adana'da depremden etkilenen 49 kişinin Deniz Kuvvetlerine ait uçakla Kocaeli'ne ulaştırıldığını duyurdu.