Gazete Vatan Logo

‘Demek ki hâlâ o seviyede değiliz’

AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik “Suçlu arama zamanı değil” dedi, ekledi: “Somalıların ‘büyük bir vakur bir duruş sergiledi. Kazalar minimize edilir. Demek ki hala o seviyede değiliz...”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik dün parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek Soma ile ilgili soruları yanıtladı. “İhmali, kusuru, aymazlığı olan kim varsa bunlarla ilgili gerekeni yapmak bizim kanuni, siyasi, insani, vicdani namus borcumuzdur” diyen Çelik, suçlu arama zamanı olmadığını, önce yaraların sarılacağını sonra hesap sorulacağını söyledi. Çelik, “Soma’da annelerin, babaların, çocukların acıları yanardağdır, yanardağ, lav püskürmeye devam ediyor adeta” dedi.

‘Problem görülmemekte’

AK Partili Çelik, şöyle devam etti: “Vatandaşın hesap sormaya hakkı vardır. Yetkililerin hesap sormaya hakkı vardır. Yetkili konumundakilerin de tabiki hesap verme zorunluluğu vardır. Madenlerle ilgili, iş güvenliği ve sağlığı konusunda yasal bir boşluğumuz yok. Gereken yapılmıştır. Denetim yapılmıştır. 2009’dan beri bu maden 11 kere sıkı denetimden geçirilmiştir. Daha önce 3 büyük eksiklik tespit edilmiş ve bunlar giderilmiştir. Burada, elle tutulur bir problem görülmemektedir.”

‘Yas evinde horon...’

Çelik, şöyle devam etti:

“Firma ne kadar haklıdır ne kadar haksızdır inceleme sonucu ortaya çıkacak. Devlet buranın denetimini yapmakla mükelleftir. Onun ötesinde araştırmalar bittikten sonra kime ulaşırsa ulaşsın, kim kasıt içerisindeyse hukuk devletinin gördüğü şekilde cezalandırılması elbette 284 şehidimizin ailelerimizin de milletimizin de gönüllerinin soğumasına yol açacaktır. Başkalarının acıları üzerinde ideolojik ve siyasi hesap yapanlar insan olamazlar. Yas evinde kimsenin horon tepmeye hakkı yoktur. Somalılar, büyük bir vakur bir duruş, asalet sergiliyorlar. Çocuklarını, kocalarını kaybedenler bir isyan içerisinde değiller.”

Protestolara ilişkin Çelik, “Sitem edeceklerse kendi hükümetlerine sitem edecek. Başbakanlarına da sitem etme hakları vardır” dedi. Çelik, taşkınlık yapanların ölenlerin yakınları olmadığını söyledi.

‘Minimize olabilir’

Çelik, şunları söyledi: “Başbakan Soma’ya gittiğinde iş ve meslek riskine değinmiştir. Madencilik inşaat ve kimya sektörü, riski en büyük olan sektörlerdir. En çok iş kazası olan mesleklerdir. Başbakan’ın söylediği şudur, eğer siz gemiciyseniz, sizin fırtınaya tutulmanız çok daha yüksektir. Siz askerseniz kurşuna hedef olma ihtimaliniz çok daha yüksektir. Kazalar minimize edilir. Ülkemizde demek ki hala o seviyede değiliz. Başbakanın iş riskine temas etmesinden dolayı, bunu abartıp başbakanın bu işi hafif gördüğü, insanların acılarını görmezlikten geldiği doğru değildir.”

‘Ölü soyucu zihniyeti’

“Devlet üzerine düşeni yapacak. Giden canları geri getiremeyiz. Fakat hiç olmazsa bu acıdan bir ders çıkarıp eksiklerimiz hatalarımızı giderelim. Özel sektör ve devlet bundan ders çıkaracaktır. Bu felaketi birileri kendi saadetinin vesilesi yapmasın. İnsan olamazlar, ahlaktan ve vicdandan nasibini almamış kişilerdir. Bu ölü soyucu zihniyetidir.”

‘Tokat görüntüsü yok’

Başbakan Erdoğan’ın bir markette Taner Kuruca isimli vatandaşa yönelik müdahalesiyle ilgili soruya da yanıt veren AK Parti Sözcüsü Çelik, şunları söyledi: “Taner Kuruca veya bir başka bir şey. Başka birisi bir iddiada bulunuyor. Bununla ilgili elde bir görüntü yok. O sizin görüntü dediklerinizi ben de seyrettim. Böyle bir görüntü yok. Siz onun beyanlarına itibar ediyorsunuz. Ama Başbakan’ın, Başbakan’ın etrafında olan yüzlerce kişinin iddialarına, ifadelerine itibar etmiyorsunuz. Bir CHP genel başkan yardımcısı, sayın Başbakan’ı terbiyesizlikle suçlayacak kadar en büyük terbiyesizliği yapmıştır. Bir iddiadan yola çıkarak, “Başbakan marketin içinde yumruk attı” diye sosyal medyada dolaştırıldı. Orada görüntüler var. Birisi bir yalan ortaya atar, kendisi bile inanmaya başlar. Soma’ya gitmiş Başbakan’a ve ekibine saldırmak, araçları, bazı milletvekili araçları pert edildi. Bundan haberiniz var mı sizin? Acılı olan, babasını kaybeden insanlar böyle bir vandallık içine girmez. Oraya gidenlere saldıracaksınız sonra “Başbakan şunu tokatladı” diyeceksiniz, senaryolar yazacaksınız. Yazıktır günahtır.”

‘Yerkel 7 gün rapor aldı’

Çelik, Başbakanlık görevlisi Yusuf Yerkel’in Soma’daki durumu protesto eden bir vatandaşa tekme atmasıyla ilgili lşunları söyledi: “Yusuf Yerkel’in yaptığı bir açıklama var. Tek fotoğraf karesinden yola çıkarak bütün bir gerçeği tespit etmeniz, saptamanız, hüküm vermeniz doğru değil. İki tarafı birden dinleyeceksiniz. Yerkel, tekmelediği kimsenin kendisine şiddet uyguladığını, saldırdığını, yaraladığını, doktora gittiğini, doktordan 7 günlük rapor aldığına dair açıklama yaptı. Ben de Hüseyin Çelik olarak diyorum ki: Keşke Yusuf Yerkel, hissiyatına mağlup olarak böyle bir şeyin içerisinde olmasaydı. Bunu ifade etmiştir.”

Haberin Devamı