Gazete Vatan Logo

DEAŞ’ın kaçmasına üç kez izin verildi!

Suriye’de bir süre PYD/PKK’nın paravan kuruluşu SDG’nin sözcülüğünü yaptıktan sonra bölgeden kaçan Talal Silo, örgütün birçok kez ABD’yle anlaşma içerisinde, DEAŞ’lıların kaçmasına izin verdiğini söyledi

DEAŞ’ın kaçmasına üç kez izin verildi!

Özgür Suriye Ordusu’ndan ayrılıp SDG’ye geçen ve terör örgütünün sözcülüğünü yapan Türkmen Talal Silo, geçen ay Türkiye’ye sığınmıştı. Silo, Türk makamlara verdiği bilgilerin ardından Anadolu Ajansı’na da geniş bir röportaj verdi. İşte o röportajın 3’üncü gününden çarpıcı satır başları:

Tiyatro oynadık

Rakka müzakereleri Ayn İsa’da SDG genel karargahında yapıldı. İki gün sürdü. Amerikalılara göre, rejim ordusu Deyrizor’a 6 haftada ulaşabilirdi. Fakat rejim ordusu beklenenden hızlı ilerleyince, ABD SDG’nin DEAŞ ile müzakerelere başlamasını istedi. Böylece teröristler Rakka’dan çıkıp Deyrizor’daki Bukemal’a gidecek, rejimin ilerleyişini engelleyecekti. 3.500 teröristin çıkışına izin vermek amacıyla görüşmeler yapıldı. 500 kadar da kadın ve çocuk vardı. ABD ile sözde SDG genel komutanı YPG’li Şahin Silo , bu teröristlerin Suriye rejim ordusundan önce Deyrizor’a ulaşmasını istiyordu. Aynı gün Silo benden basının karşısına geçip bir tiyatro oynamamı istedi. Medya ekibi olarak “tiyatro”yu hazırladık.

Haberin Devamı

Tek kurşun sıkılmadı

Oyuna göre, Rakkalı Arap aşiretlerinin girişimiyle 275 yerli DEAŞ’lı terörist SDG’ye teslim olmuştu. Karşılığında kentten sözde 3.500 sivil çıkarılacaktı. Aslında kimsenin teslim olmadığı bu tiyatroda, 275 kişinin varlığını göstermek için Ayn İsa kampından birilerini getirip koydular. İkinci oyunu basına oynadılar. Gazetecilerin Rakka’ya gitmesini yasakladılar. Gazetecilere, içerden çıkmaya yanaşmayan yabancı DEAŞ’lılarla çatışılacağını söylediler. Oysa bir kurşun bile sıkmadılar.

Münbiç ve Tabka’da da

Bu süre zarfında kentten çıkarılan DEAŞ’lılar gidecekleri yere ulaştı. Ardından, Rakka’nın alındığını ilan ettik. Sonradan öğrendik ki DEAŞ’lıların bir kısmı rüşvet vererek (Deyrizor dışında) başka yerlere ulaşmış. Birçoğu Fırat Kalkanı bölgelerine girmiş.Rakka, DEAŞ’lıları anlaşarak tahliye ettikleri ilk yer değildi. Üçüncüsüydü. ABD ve Silo anlaşarak yaptılar. Münbiç’in kurtarıldığının ilanından hemen önce Münbiç Askeri Meclisi açıklama yayınladı. 2 bin DEAŞ’lının sivil kalkanla kentten çıkışına izin verildiğini duyurdu. SDG, ABD ve Münbiç Askeri Meclisi; DEAŞ’lıların can güvenliğini sağlayıp Cerablus’a doğru gitmelerine izin verdiler. İlk anlaşma buydu. Diğeri Fırat Nehri üzerindeki Tabka’da oldu. Silo bizim adımıza Amerikalılarla görüştükten sonra 500 DEAŞ’lının silahlarıyla birlikte güvenli çıkış izni verildi.

Haberin Devamı

Suriye’de 2 bin ABD askeri var

“ABD YPG’ye askeri eğitimler veriyor. Bu amaçla kurulan bir kamp vardı. Tedaviler için sağlık merkezleri bulunuyor. İlk yardım ve hızlı cerrahi müdahalede kullanıyorlar. Amerikalı ve Fransız sağlık ekipleri var. Ayrıca Fransızlar keskin nişancı (Kanas) eğitimi verdi. Görüşmelerde bize söylenene göre şu an 2 bin Amerikalı asker bulunuyor. Eğitmenler, danışmanlar, hava operasyonlarının irtibat görevlileri gibi elemanları var. Denizcilerin batarya bölükleri ve özel kuvvetler personeli mevcut. Diğer ülkelerden de var. İngiltere, Fransa, Danimarka gibi. Ama çok az.”