Gazete Vatan Logo

Davutoğlu: AB ile vize muafiyeti Haziran’da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “9 kanunu çıkarırsak, Avrupa ile vize muafiyeti Haziran’da başlayacak” dedi.

Davutoğlu: AB ile vize muafiyeti Haziran’da

Başbakan Davutoğlu, İzmir’de Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras yaptığı görüşmelerin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında özetle şunları söyledi:

- Bugün bir güzel haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. İki başkent arasında doğrudan iletişimin olmadığını anladık. Ankara ile Atina arasındaki uçuşlar da en kısa zamanda başlayacak. İki başkentin arasında uçuşun olmaması kabul edilecek bir durum değildi.

- Turizm alanında geniş bir potansiyel var. Ticaretimizin 10 milyar dolara çıkmasını istiyoruz. Daha çok şirketimizin birlikte çalışmasından memnuniyet duyacağız.

- Ders kitaplarımız gözden geçirilecek. Eğitim alanında da adımlar atacağız. Ortak tarih yazımı konusunda çalışmalar yürütüyoruz.

- Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde destekleri için teşekkür ediyorum. Yunansitan’la işbirliği büyük bir önem taşıyor.

- Ege Denizi’nin masumların öldüğü dram denizi olmasını istemiyoruz.

- Kilis’te üzücü bir olay yaşadık. Kilis’teki sınırımızın öte yakasından DEAŞ tarafından bir roket atışı söz konusu oldu. İki vatandaşımızı kaybettik. Angajman kuralları çerçevesinde misliyle ve daha fazlasıyla mukabele edildi. Ancak bu saldırı Suriye’deki ateşkesin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

- Avrupa Birliği ile vize muafiyeti Haziran ayında başlayacak. 9 kanunu çıkarırsak vize muafiyeti Haziran’da başlayacak.

- Geri kabul maliyetini AB karşılayacak.

Çipras: Göçün sebebi biz değiliz

Çipras da şunları söyledi: “İzmir ve Selanik arasında feribot seferlerinde mutabık kaldık. Türk kıyı şeridi ve Yunan adalarında insanlık dramı yaşanmakta. Utanç verici bu sorun işbirliğimizle çözülebilir. Ege’de bir yılda 800 bin göçmenin Avrupa’ya göçünün nedeni Yunanistan ve Türkiye değil. Yunanistan’la Türkiye birbirine tavır takınarak hiçbir şey kazanamaz. Geri kabul protokülünü güncelledik. Kıbrıs’ta adil ve kalıcı çözümde aynı görüşteyiz.”

‘Gönderene iade’

Karikatürist Dave Brown, dün Independent gazetesinde yayınlanan son karikatüründe, Suriyeli mültecileri, geçtiğimiz yıl cansız bedeni Bodrum sahillerine vuran Aylan Kurdi adlı mülteci çocuğu gibi resmetti. Karikatürde sahilde yatan mültecinin sırtında ‘Gönderene iade’ yazılı bir kağıt görülürken, Almanya Başbakan Angela Merkel de cesede tekme atan Avrupa Birliği polisi olarak betimleniyor.

Haberin Devamı