Gazete Vatan Logo

Çatışmadaki hatalar zinciri

Eski ‘Bordo Bereli’ ve Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün yakın korumalığını yapan Metin Gürcan, iki şehit verilen ve Elçi’nin ölümüyle sonuçlanan Sur saldırısındaki hataları anlattı.

Çatışmadaki hatalar zinciri

SOKAK KAPATILMALIYDI: Basın açıklaması 3-4 gün öncesinden ilan edildi. Kritik bir yerde yapılan kritik bir faaliyet. Mutlaka buranın çevre emniyetinin alınmalı hatta sokağa giriş kapatılmalıydı.

KAÇIŞ YOLLARI SEÇİLMELİYDİ: Bu etkinliğin VIP’si, yani odak noktası Tahir Elçi. En önemli zafiyet çatışmanın başladığı andan vurulması arasındaki yaklaşık 13-14 saniye içinde Elçi’nin güvenlik altına alamamasıdır. Polis önceden yaklaşma güzergahları, kaçış yolları ve dükkan gibi bir yerden güvenli bölge seçmesi gerekirdi. Tahliye için yakında zırhlı araç olmalıydı. Bırakın yedek planı asıl planlama bile yapılmamış.

İKİ ATEŞ ARASINDA KALDI: Benim kanaatim Tahir Elçi kendini güvende hissetmek için karşı taraftaki dükkana geçmeye çalışırken iki ateş arasında kaldı. Sonuca bakarsak en son ölmesi gereken, sembolik önemi olan Tahir Elçi dışında kimse hayatını kaybetmedi. En kötü senaryoda bile Tahir Elçi çatışma arasında kalamaz. Polisler Elçi’yi beyaz aracın arkasına yatırmış olsaydı bugün yaşıyor olacaktı.”

Haberin Devamı



‘Taksiye giden polislerin niye çelik yelekleri yoktu’?

“Taksi belli ki bir ihbar ya da istihbarat nedeniyle durdurulmuş. Taksiye yaklaşan polislerin üzerinde en azından ‘çelik yelek’ olmalıydı. Polislerin aracı durduğu yer ve yaklaşmaları da profesyonelce değil.”



‘Gözleri hedefe kaydığı için teröristi vuramadılar’

“Nişan gözünüzü ‘göz, gez, arpacıktan’ ayırıp hedefe kaydırırsanız 1 metreden bile tabancayla vuramazsanız. Böyle özel operasyonlarda ‘çift hat atışı’ dediğimiz hat ile hedefi çakıştırarak atış yapılır. Bu da çok çalışma ister. Teröristleri kurtaran şey ise dağınık, zikzak çizerek koşmaları.”



Uzak atış ne demek?

Elçi’nin ön otopsi raporunda kurşunun uzak mesafeden atıldığı bilgisine yer verildi. Emniyet uzmanı, yakın ve uzak atış arasındaki farkı şöyle anlattı:

Yakın atış: 2’den 15 santimetreye kadar olan mesafelerdeki atışlardır. Tespitinde deri üstündeki lezyonlar önem taşır. Giriş deliği, vurma halkası, patlamamış barut artığı ve islerden oluşan yanık alanı bulunur.

Uzak atış: Özellikle tüfek ve uzun namlulu silahlarla yapılan atışlarda görülür. Bu atışlarda vücutta sadece giriş deliği, vurma halkası bulunur, deri üstünde başka bulguya rastlanmaz.

Haberin Devamı



Polislerin atış eğitimi zayıf

Çatışmada, sokakta koşan iki teröristin önlerinden geçmesine rağmen polisler tarafından vurulamaması tartışma konusu oldu. Eski emniyet amiri ve atış uzmanı, polisin atış eğitiminin yetersiz olduğuna dikkat çekti. İsminin açıklanmasını istemeyen uzman, hizmet öncesi atış eğitimlerinde polis olacak kişinin toplamda yüz adet mermi atmadığını belirtti. Silah eğitimlerinin verilmesine karşın genel hizmet biriminde yer alan polislerin silah kullanımı konusunda yetersiz olduğuna dikkat çekti.



Kağıt üzerinde...

Atışların periyodik ve belirli bir zaman diliminde gösterilen poligonlarda yapıldığını da söyleyen atış uzmanı, polisin özellikle büyük iş yükünden dolayı atışlarını kağıt üzerinde yapmış gibi gösterdiğini de iddia etti. Eğitimlerde hedef çeşitliliğinin de sınırlı olduğuna değinen uzman, her polisin farklı hedef türlerine göre de eğitilmesinin gerektiğini vurguladı. -İSTİHBARAT

Haberin Devamı