Gazete Vatan Logo

AYM'den Ağar'ı kurtaran karar!

AYM, Mehmet Ağar'ı cezaevine dönmekten kurtaran kararı verdi

Anayasa Mahkemesi, "denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlandıktan sonra işlediği iddia olunan bir suçtan hakkında soruşturma veya kovuşturma başlatılan hükümlülerin tekrar cezaevine gönderilmesini" zorunlu kılan kanun hükmünü iptal etti. Böylece, denetimli serbestlikle cezaevinden çıkan ve kalan infazı durdurulan Mehmet Ağar, tekrar cezaevine dönmeyecek.

Ağar, Susurluk Davası kapsamında hapis cezası almış ve Aydın'ın Yenipazar Cezaevinde 1 yıl kaldıktan sonra denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanarak çıkmıştı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince Altındağ Nüfus Müdürü Macit Baskın'ın 1993'te öldürülmesiyle ilgili iddianamenin kabul edilmesi üzerine Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun gereğince Ağar hakkındaki denetimli serbestlik uygulaması kaldırılmıştı. Bunun üzerine Muğla İnfaz Hakimliği, Ağar'ın tekrar kapalı cezaevine gönderilmesine karar vermişti. Ancak Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ağar hakkındaki "infazın durdurulmasına" karar vermiş ve kanundaki düzenlemelerin iptali için AYM'ye başvurmuştu. Ancak AYM, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin yetkisizliği nedeniyle başvuruyu reddetmişti.

AĞAR'I KURTARAN KARAR

Bu karardan sonra 3 ayrı mahkemeden söz konusu hükmün iptali istemiyle AYM'ye başvurular geldi. AYM, Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesinin, başka bir hükümlüyle ilgili baktığı davada, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un denetimli serbestlik kararı verilen bir hükümlünün hakkında dava açılması halinde yeniden cezaevine gireceğini düzenleyen maddesinin iptali istemini diğer başvurularla birleştirerek görüştü. AYM kanundaki "Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlanmasından önce işlediği iddia olunan ve cezasının üst sınırı yedi yıldan az olmayan bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturmaya devam edilmesi, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlandıktan sonra işlediği iddia olunan ve cezasının alt sınırı bir yıl veya daha fazla olan kasıtlı bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma başlatılması" hâlinde, hükümlünün kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verileceğine ilişkin hükmü iptal etti. Böylece Ağar yeniden cezaevine girmekten kurtuldu.

Haberin Devamı