Gazete Vatan Logo

Abdullah Ağar: Havada bir güç mücadelesi yaşandı ve Türkiye kazandı

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki hava tacizine ilişkin "Havada bir güç mücadelesi yaşandı ve Türkiye kazandı. Bu önemli bir mesaj Yunanistan'a . Ama bir diğer tarafıyla şunu da söylemek gerekir. Yunanistan'ın bu şımarık ve ihtiraslı tutumu büyük bir güvensizlik üretiyor." dedi.

Abdullah Ağar: Havada bir güç mücadelesi yaşandı ve Türkiye kazandı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), "Navtex" ilan edilen bölgeye yaklaşan Yunanistan'a ait 6 F-16 uçağının, önleme yapılarak bölgeden uzaklaştırıldığını bildirdi. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, konuyu değerlendirdi..

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Yunanistan tarafından bir tacizin de ayın 12'sinde denizde Limnos Fırkateyni ile yapıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Limnos Fırkateyni ağır yarayla limana çekilmişti. Mütecaviz hamle kendisi yapmış olması nedeniyle Türkiye Kemal Reis 'te bir hasar oluşmadığı için konunu çok üzerine gitmemişti. Belliki Yunanistan bu tür eylemlerden vazgeçme eğilimi içerisinde değil. Özellikle AB'nin kendisine verdiği desteği ihtirasla ve iştiyakla cevap vermesi. Bir diğer tarafıyla bunun AB ile sınırlı kalmaması. Birleşik Arap Emirlikleri uçaklarının Girit'e gelmesi orada konuşlanması orada beraber tatbikat yapması. Bununla cüretinin azalmaması.Cüretini zaamn zamn deniyor. Yunanistan neyi deniyor? Türkiye'nin gösterdiği mukavameti, caydırıcılığı, kararlılığı cesareti aklınca test ediyor. Askeri anlamda bir takım tatikler üretmeye çalışıyor. Limnos bunlardan bir tanesiydi. Navtex ilan ettiğimiz alanını tacize ederek bir girişim ortaya koydular. Türk Silahlı Kuvvetleri bu tür olası senaryolarla ilgili bütün hazırlıkları yapmış olduğu için anında 8 tane F-16 ile karşılık verdiler. Havada bunla ilgili havada bir güç mücadelesi yaşandı ve Türkiye kazandı. Bu önemli bir mesaj Yunanistan'a . Ama bir diğer tarafıyla şunu da söylemek gerekir Yunanistan'ın bu şımarık ve ihtiraslı tutumu açıkçası büyük bir güvensizlik üretiyor."

Haberin Devamı

Türk pilotlar füzelerini kilitleyecek pozisyondaydı
Türkiye’nin Navtex yayınlandığı bölgeye yaklaşan Yunan jetlerinin Türk F-16’lar tarafından engellenmesine dair görüntüler yayınlandı. Uzmanlarına göre Türk pilotlar olay boyunca birçok kez Yunan uçaklarına füzelerini kilitleyecek pozisyondaydı.
TRT'de yer alan habere göre; Savunma sanayii araştırmacısı Hakan Kılıç, söz konusu videoda yer alan görüntüler ve pilotların konuşma seslerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Türk savaş uçaklarının tam yüklü bir şekilde kalkmış olma ihtimallerinin son derece yüksek olduğuna işaret eden Kılıç’a göre “Eğer tam yüklü kalktılar ise 6 adet havadan havaya füze ile donatıldıklarını söylemek mümkün.”
Kılıç, Yunan jetleri ile Türk savaş uçaklarının özellikle Ege ve Akdeniz’de çok kez bu tür olayları yaşadığını ancak son yıllarda Milli Savunma Bakanlığı’nın doğrudan bu görüntüleri paylaşmadığını hatırlattı.
Isı güdümlü füze sesi dikkatten kaçmadı
Hakan Kılıç, pilotların ekranlarına yansıyan Baş Üstü Ekranı (Head's up display) görüntülerini de değerlendirdi:
“Bu görüntülerden bizim uçaklarda IR/Isı/Kızılötesi güdümlü AIM-9 Sidewinder füzelerinin yüklü olduğunu görüyoruz. Videoyu izleyenlerin bir çınlama sesi mutlaka dikkatini çekmiştir. Bu ses ısı güdümlü füzenin karşı hedefe (Yunan F-16’sı) kitlendiği anlamına geliyor. Yani daha net bir ifade ile söylersek o an Türk pilotlar ateşleme tuşuna bassa, füze güdümlenmiş bir şekilde Yunan uçağına doğru harekete geçecekti.”
Yunan savaş uçakları kaçmayı başaramamış
Hakan Kılıç, görüntülere göre Yunan savaş uçaklarının Türk jetlerinden bir türlü kaçamadığına da dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bir ara uçaklar o kadar yaklaşıyor ki makinalı tüfek menziline giriyor. Türk ve Yunan jetleri tamamen görüş içinde kalmışlar ve 10 kilometre mesafeye kadar yaklaşmışlar.
Tabi bir ara ekranda yakıt ile ilgili uyarı da geldiği için onu da açıklamakta fayda var. Burada Türk jetinin yakıtı bitmiyor. Pilot daha önce bir değer belirliyor ve ‘Yakıtım bu noktaya gelirse beni uyar’ diyor. O sırada uçağın ‘yakıt-bingo’ uyarısı vermesinin sebebi bu.
Videoda pilotumuz 'iki uzun iki kısa' diyor. Yani Yunan uçaklarında 2 görüş ötesi ve 2 görüş içi menzilde füze yüklü şekilde gelmiş olduklarını arkadaşlarına haber veriyor. Sonuç olarak sürekli Türk uçakları tarafından kilitlenme pozisyonunda kısa menzilli hava-hava füzeleri menzili içinde kalmışlar ve bölgeyi terk etmek zorunda kalmışlar.”

Haberin Devamı