Gazete Vatan Logo

Gözler artık Merkez’de

EKK zirvesi Başbakan’ın programı nedeniyle iptal olurken, gözler Merkez Bankası’nın yarın yapacağı PPK toplantısına çevrildi. Ekonomistler, 25 baz puanlık faiz artışı, döviz satım ihalesi hamlesi bekliyor

Gözler artık Merkez’de

Başbakan Binali Yıldırım’ın İstanbul programı nedeniyle dün yapılması beklenen Ekonomi Koordinasyonu Kurulu (EKK) toplantısı iptal edildi. Başbakanlık kaynakları, “Başbakan Yıldırım saat 10.00’da İstanbul’daki Bilişim Zirvesi’ne katılacak. O nedenle saat 13:30’da planlanan EKK toplantısı yapılmayacak” açıklamasını yaptı.

EKK’nın iptal edilmesinden sonra iç piyasada gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yarın toplanacak olan Para Politikası Kurulu’na (PPK) çevrildi. Herkesin merak konusu TCMB’nin faiz silahını çekip çekmeyeceği...

Bazı ekonomistler 1 hafta vadeli repo faiz oranında artış, bazıları faizlerde bir değişiklik beklemiyor. Uzmanların bir kısmı da TCMB’nin döviz satım ihalelerine tekrar başlayabileceği öngörüsünde bulundu.

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, TCMB’nin, bu ayki PPK toplantısında agresif bir faiz artırımı yapmasını gerektiren konjonktür olmadığını belirterek, “Sadeleşme sürecini tamamlamak adına atılabilecek adımla 25 baz puanlık faiz artışı masada olabilir. TCMB’nin bu olası hamlesinin kredibilite artışı sağlayacağını ve TL üzerindeki baskıyı kayda değer ölçüde hafifletebilir” dedi.

Haberin Devamı

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin de “1 haftalık repo faizinde 25 baz puanlık artış bekliyoruz. Diğer faizlerde değişim beklemiyoruz. Ancak TL’de asıl etki edecek faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 8.25’tir” diye konuştu.

Sezgin, TCMB’nin faiz artırımının yanında döviz satım ihalelerine yeniden başlayabileceğini ve günlük 40 milyon dolar satımların bankanın net rezervlerini düşürmeyeceğini hesapladıklarını söyledi.

Başbakan: Dalga biraz daha sürer

Başbakan Binali Yıldırım, Donald Trump’ın ABD Başkanlık seçimlerini kazanması ile beraber dolarda dalgalanma başladığını belirterek, “Ekonomiyi 7/24 izliyoruz, dalgalanma bir süre daha sürecek” dedi. Başbakan Binali Yıldırım, ekonomideki gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “ABD seçimlerinden sonra favori gösterilen adayın değil, Sayın Trump’ın seçimleri kazanmasıyla dalgalanma başladı. Dolar dünyadaki para birimlerine göre değer kazanmaya başladı. Türkiye için alınması gereken tedbirler var. Birincisi Merkez Bankası’nın alacağı tedbirler. Kurdaki bu dalgalanmalara karşı mutlaka tedbiri vardır ve bunu devreye sokacaktır. İkinci olarak bizim hükümet olarak yapacağımız işler.”

Haberin Devamı