Gazete Vatan Logo

Ev alım-satımında vergi kalkıyor mu?

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, ev alım satımlarından doğan gelir vergisinde 5 yıllık vergi muafiyetinin kalkmasının mecliste görüşüldüğünü ancak muafiyetin kalkmasının gayrimenkul satışlarına etki etmeyeceğini söyledi.

Ev alım-satımında vergi kalkıyor mu?

- İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, gayrimenkulü 5 yıldan fazla elinde tutup satanlara getirilen vergi istisnasının kalkmasının mecliste tasarı olarak görüşüldüğünü, tasarının geçmesi halinde vergi muafiyetinin kalkacağını ifade etti.

“HANGİ YILDA SATARSA SATSIN VERGİ ALINACAK”

Muafiyetin kalkmasıyla vatandaşa fazla yük getirilmeyerek, birinci yıldan itibaren alınan vergi oranlarının indirileceğini belirten Güleroğlu, “Bir kişi gayrimenkulü aldığı zaman 5 yıl içerisinde sattığında gelir vergisinden muaf oluyordu. Şu anki yasa taslağında henüz kesinleşmemiş de olsa eğer geçerse, vatandaş hangi yılda gayrimenkulünü satarsa satsın muafiyet kalkıyor. Ancak birinci yıldan başlayarak aşağıya doğru alınan vergi oranı azalacak. Örneğin ilk yıl yüzde 20 ödediyseniz, ikinci yıl sattığınızda yüzde 15 gibi rakam ödeyeceksiniz” dedi.

“GAYRİMENKUL ALMANIN TAM ZAMANIDIR”

Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artırımında olumlu kararını açıklamasıyla gayrimenkul alımlarında avantajlı bir dönem olduğuna da dikkat çeken Güleroğlu, şunları söyledi: “ABD Merkez Bankası (FED)'nın faiz kararını olumlu yönde açıklaması sebebiyle gayrimenkul almak için avantajlı bir zamandayız. Çünkü FED’in olumlu kararını açıklamasının ardından dövizin aşağı düşmesi ile birlikte doların ateşi de düştü. Bu piyasaları olumlu etkiledi, 1.20 olan faiz oranları 1.08’e kadar indi. Mart ayından beri gayrimenkul alım ve satışlarında bir hareketlenme var. Ancak şu an alımların çok avantajlı olduğunun altını çizmek isterim çünkü faiz oranlarının biraz daha aşağıya düşmesi fiyatların artması demek. Bu yüzden gayrimenkul alımın tam zamanıdır.”

Haberin Devamı