Gazete Vatan Logo

Erivan Türk tipi sistemi tartışıyor

Ermenistan’da halk, hafta sonunda başkanlık sisteminden parlamenter rejime geçişi öngören anayasa değişikliğini oylayacak.

Erivan Türk tipi sistemi tartışıyor

Ermenistan’da Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın talimatıyla hazırlanan ve başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçişi öngören anayasa değişikliği, pazar günü referanduma sunulacak.

Sarkisyan’ın talimatıyla yıl başında hazırlanmasına başlanan anayasal reform paketinin halktan onay alması halinde devlet başkanının yetkileri büyük ölçüde azaltılacak. Önemli başkanlık yetkileri parlamento ve başbakana devredilirken, devlet başkanlığı daha sembolik bir makama dönüştürülecek.

Anayasa değişikliğiyle devlet başkanlarının halk tarafından değil meclis tarafından seçilmesi de öngörülüyor. Ayrıca başkanların görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılması ve sadece bir dönem koltukta kalmalarına izin verilmesi amaçlanıyor.

Muhalefet karşı

Avrupa Konseyi’ne üye ülkelere anayasa hazırlıkları konusunda tavsiyelerde bulunan Venedik Komisyonu, hazırlanan reform paketinden memnun olduğunu açıklarken muhalefet, pakete referandumdan ‘evet’ oyu çıkması halinde, bunun ülkeyi demokratikleştirmekten ziyade fiili bir ‘tek parti yönetimine’ sürükleyeceği görüşünde.

Haberin Devamı

Muhalif liderler, yıllardır mecliste salt çoğunluğu elinde bulunduran Sarkisyan’ın Cumhuriyetçi Partisi’nin parlamenter sistemde bütün gücü elinde toplayacağını öne sürüyor.

Başbakan olabilir

Görev süresi 2018’de dolacak olan Devlet Başkanı Sarkisyan’ın, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde, başkanlıktan ayrılmasının ardından başbakanlık koltuğuna oturabileceği söyleniyor. Devlet Personeli Başkanı Davit Harutyunyan, Cumhuriyetçi Parti’nin seçimlerde çoğunluğu elde etmesi halinde Sarkisyan’ın başbakanlık görevine gelebileceğini kaydetti.