Serdar Bilgili İstanbul’un Hyde Park’ını yapmaya soyundu

Haberin Devamı

Londra’da Hyde Park’ı, New York’ta Central Park’ı görüp de “İstanbul’da neden böyle nefes alacak bir yer yok? Her bulunan boşluğa bir bina dikiliyor” demeyen yoktur sanırım. Beşiktaş Kulübü’nün eski başkanlarından Serdar Bilgili, Maslak’ta eski ParkOrman’ın da içinde yer aldığı Fatih Ormanı’nı 29 yıllığına kiraladı. Bilgili, “Burayı hayatın içine sokmak istiyoruz. Projeye sosyal sorumluluğumuz olarak bakıyoruz” dedi.

2000 yılında, henüz 36 yaşındayken Beşiktaş’a başkan oldu. 3 büyük kulüpte başkanlık yapmış kişiler arasında ‘en genç başkan’ ünvanını aldı. 100’üncü yaşında 2002-2003 sezonunda şampiyon olma başarısını gösteren kulübün başkanı olarak haklı bir gururun sahibi oldu.

Geçen hafta içinde Akaretler’de W Otel’de Serdar Bilgili ile bir akşam yemeğinde buluştuk. Ben de iflah olmaz bir Beşiktaşlı olduğumdan başlangıçta bir miktar Beşiktaş’ı konuşsak da masadaki diğer gazeteci arkadaşların uyarısı ile akşamın asli meselesine hızlı bir dönüş yaptık.

Serdar Bilgili, 2004’te başkanlıktan ayrıldıktan sonra Bilgili Holding çatısı altında hızla gayrimenkul sektöründe yoğunlaştı. Akaretler Sıraevler projesi’ni Aija Otel ve Radisson Blu otel yatırımları izledi. Konut alanında da mimari özellikleri ile dikkat çeken ayrıcalıklı projelere imza attı. Ortaköy’deki One Ortaköy, Büyükçekmece’deki West Blocks ve Yalıkavak Tilkicik Koyu’ndaki Bodrum Bodrum projeleri ile dikkat çekmeye devam ediyor.

2 yeni projeden söz etti Bilgili. Bunlardan biri ayrı bir kutu açtığım Beyoğlu’nda eski ABD Başkonsolosluğu olan binada yapacağı otel projesiydi. Ancak bir başka projeden söz etti ki ben de gerçekten çok heyecanlandım. Londra’da Hyde Park ya da New York’da Central Park’ı gezip ‘Neden İstanbul’da böyle bir park olmaz?’ diye eminim siz de hayıflanmışsınızdır. Belgrad Ormanı bu anlamda bir alternatif ancak şehirden oldukça uzak.

Serdar Bilgili, Orman Bakanlığı tarafından aldığı bir davetle Fatih Ormanları’nın 29 yıllığına işletilmesi ihalesine girmiş ve sessiz sedasız bu ihaleyi kazanmış. Yemekte büyük bir heyecanla, sosyal sorumluluk projesi olarak da gördüğü bu projeden söz etti:

“Bu ihale için davet aldığımızda heyecanlandım. Zira İstanbullu’nun Hyde Park, Central Park ya da Chicago’daki Millennium Park kalitesinde nefes alabileceği bir alan yok? Fatih Ormanları 500 dönümlük bir alan. Eskiden ParkOrman olarak işletilen bölüm, bunun içinde 70 dönümlük bir alan olarak kalıyor. Ancak bu bölümün dışında çok geniş bir araziden söz ediyoruz. Projelendirme çalışmalarımız devam ediyor. Burada halkın koşabileceği, yürüyebileceği, kafelerinde restoranlarında oturabileceği bir konsept yaratacağız. Çok özel bahçeleri olacak. Bir Osmanlı ve Japon bahçesi düşünüyoruz. Ormanı hayatın içine sokmak istiyoruz. Yine burada açık hava konserlerinin gerçekleşebileceği bir alan da olacak. Konseptin tam anlamı ile hayata geçmesi 2-3 yılı bulabilir. Ancak biz en azından bu yaz 15 bin kişinin izleyeceği bir açık hava konserini burada düzenlemek istiyoruz.”

Bilgili tek bir ağaç kesilmeyeceğini, ParkOrman döneminde yer alan havuz konseptini ise yeni yapılacak projede düşünmediklerini sözlerine ekledi.

ABD Başkonsolosluğu 110 odalı butik otel oluyor

Serdar Bilgili’nin yine özel davetle katıldığı bir başka ihale ise Beyoğlu’nda ABD Başkonsolosluğu binası için yapılan ihale. Palazzo Corpi adı ile bilinen bina 1937 ile 2003 yılları arasında ABD Başkonsolosluğu olarak kullanıldı. Bu bina ABD Hükümeti’nin dünyada sahip olduğu ilk diplomatik mülk olarak biliniyor. Binanın mülkiyeti ABD Hükümeti’nde ve tarihsel olarak anlamı büyük. 9 metre tavan yüksekliği ile dikkat çekiyor. 5 dönüm içinde 3 ayrı bloktan oluşan bina Bilgili Holding bünyesinde 110 odalı çok özel butik bir otele dönüşecek. Serdar Bilgili 40 milyon euro yatırım yapılacak oteli 2012 Eylül ya da Ekim ayında açmayı planladıklarını ancak henüz işletmeci konusunda karar vermediklerini söyledi.

Arsan tam bir enerji şirketi oldu, devirle kendini farkettirecek

Serdar Bilgili aile şirketi olan Arsan Tekstil’in yönetiminden uzun süre önce çıkmıştı. Şirketi kuzeni yönetiyor ancak hissedar olarak faaliyetlerle yakından ilgileniyor ve şirketin son dönemde tam bir enerji şirketi haline geldiğini, AKEDAŞ’ın Adıyaman ve Kahramanmaraş elektrik dağıtım işini alması ile birlikte bu özelliğini pekiştireceğini söylüyor: “Son ihalelerde elektrik dağıtım şirketlerinin nasıl fiyatlar ettiğini görüyoruz. Arsan Tekstil, Adıyaman ve Kahramanmaraş elektriğini dağıtacak AKEDAŞ’ın yüzde 22 ortağı. Devrin bu yıl sonuna kadar yapılmasını bekliyoruz. Daha önce yine aynı bölgede doğalgaz dağıtım işi yapan Armadaş’a yüzde 40 oranında ortak olmuştu.

Doğalgaz ve elektrik şirketleri Arsan Tekstil’in kârlılığına çok önemli katkılar yapacak. Henüz yatırımcı bunu farketmedi ancak devirle Arsan Tekstil’in stratejisi ve yeni kimliği daha net anlaşılacak. Bu bölgede kayıp kaçak oranı çok düşük ve daha da önemlisi devirden önce zaten yapılması gereken yatırımların çok büyük bölümü yapıldı.”

Akaretler, modern sanat galerileri ile şehrin yeni sanat merkezi haline gelecek

Serdar Bilgili, mezbele görüntüsünden çıkarıp ekonomiye kazandırdığı Akaretler Sıraevler’in uğradığı eleştirilerden bir hayli rahatsız. Boyner’in kira sözleşmesini yenilememesi sonrası projenin genel olarak başarısız olduğu ve kiracılarına zarar ettirdiği iddia edilmişti. Serdar Bilgili Sıraevler’in bürüneceği yeni imajla ilgili olarak şu ayrıntılara dikkat çekti: “Ofisler, otel ve mağazalardan oluşan 55 bin metrekarelik projede 2 bin 500 metrekarede yaşanan aksilik tüm alana fatura edildi. Oysa mağazalar projenin çok küçük bir bölümüydü. Orada kronolojik olarak bir hata yapılmış olabilir. Belki önce sanatsal dokuyu geliştirerek başlamalı, sonra lüks butiklere yer açmalıydık. Şimdi o konsepte geri dönüyoruz.” İstanbul’da modern sanat büyük bir gelişme içinde ve galerilerin toplu olarak yer aldığı bir bölge yoktu. Şimdi Sıraevler’de Paul Kasmin Gallery, Autoban, Galerist, Rampa Sanat Galerisi, Artlimits gibi galeriler buluşmuş görünüyor. Galerilerin yanısıra Corvus Wine&Bite gibi güzel şarap içilebilecek alanlar da yaratılıyor. Bilgili’ye bu değişimin maliyetini de sordum: “Daha önce metrekare kiraları 100-120 euro civarındaydı şimdi 50-60 euro mertebesine düştü. Ancak 5 yılın sonunda eski seviyesine geleceğine inanıyoruz.”

DİĞER YENİ YAZILAR