Mustafa Koç’un Cem Boyner’i arayıp ‘ricacı’ olduğu proje

Haberin Devamı

Boyner ve ortağı Fer Yapı’nın Yenibosna’da eski Altınyıldız fabrika arazisine inşa edeceği İstWest projesinde resmi satışlar aslında bugün başlayacaktı. Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner ve Fer Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, projeyi geçtiğimiz Salı günü basına tanıttı. Ne olduysa o anda oldu. Ertesi gün gazetelerde haberleri okuyanlar soluğu projenin yapılacağı arazide aldı. Satış ofisindekiler ne olduğunu anlayamadı. O gün saat 14.00’te kapılar kapatılmak zorunda kaldı. Mustafa Koç’un pilotu da projeden ev almak isteyenler arasındaydı. Başaramayınca Koç’tan rica etti: “Cem Bey sizin yakın arkadaşınız. Bir telefon etseniz de bize öncelik tanısalar...”

Geçtiğimiz hafta Salı günü İstWest projesi kamuoyuna tanıtıldı. Bu proje, Yenibosna’da Altınyıldız fabrika arazisinin Star City Alışveriş Merkezi’ne dönüşen kısmından sonra kalan yaklaşık 70 dönümlük bölümde yükselecek.

Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Çırağan Sarayı’ndaki tanıtım toplantısında ilk konut projesine adım attıklarından olsa gerek oldukça heyecanlı görünüyordu. Bomonti’deki iTower projesinin gördüğü büyük ilginin verdiği özgüvenle Fer Yapı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova projeye inancını ortaya koydu.

Çırağan Sarayı’ndaki bu toplantıda ikili ile Cuma günü baş başa görüşmek üzere sözleştik.

Cuma günü Maslak’ta Boyner Holding merkez binasından içeri girdim. Cem Boyner, projenin gördüğü ilgi karşısındaki şaşkınlığını gizlemiyordu. “Böyle bir teveccüh ile karşılaşacağımızı hiç ummuyordum” diye söze başladı.

Fer Yapı’nın Satış Pazarlama Müdürü Didem Yeniley de son raporları masaya koydu:

Atıyorlar mı acaba?

“Henüz resmi olarak satışa başlamadık. Biliyorsunuz satış için 1 Mayıs tarihini göstermiştik. Ancak projenin basına tanıtımından sonra Çarşamba günü satış ofisi adeta kilitlendi. Daha ilk gün projenin yüzde 16’sı gitti. Bugün geldiğimiz noktada ise 370 dairenin satışı tamamlandı, sözleşmeleri yapıldı.”

Didem beni uyarmayı da ihmal etmedi. “Siz proje yazılarınızı Pazar günleri çıkarıyorsunuz. Cumartesi günü akşam saatine kadar muhtemelen bu sayı çok farklı bir noktaya gidebilir. Size Cumartesi akşam üstü son rakamı veririm.”

Masada karşımda oturanlardan biri 21 yıllık gazetecilik hayatımda yakından tanıdığım, sözünün eri olarak bildiğim Cem Boyner olmasa vallahi de billahi de ‘Beni kafalıyorlar’ diye düşüneceğim.

475 daire satıldı

Cem Boyner, sabah Mustafa Koç’un aradığını ve uçağını kullanan pilotu için ricacı olduğunu söylüyor. “Sanıyorum pilotun adı Tolga’ydı. Havaalanına yakınlığı nedeniyle projeden ev almak istemiş. Kendisine sıra gelmemiş. O da bu yola başvurmuş” diyor. Boyner, bu arada şaka yollu Didem’e de takılıyor: “Çocuklar için de ev ayırtmayı düşünüyordum ancak sanırım mümkün görünmüyor.”

Didem Yeniley ile Cumartesi günü saat 17.00 itibarıyla bir kez daha telefonla konuştum ve son rakamları aldım. 931 konutluk projede dün itibarıyla yüzde 51’lik satış rakamına ulaşmışlardı. Yani 475 daireye çıkmışlardı.

Cuma sabahı saat 11’de görüştüğümde sayı 370’di. 24 saat sonra 105 daire daha satılmıştı. Bu Türkiye konut sektöründe bir rekor olsa gerek. Satışa başlamadan konutların yüzde 51’inin tükendiği bir başka projeye en azından ben tanık olmadım.

Adeta çölde vaha gibi

Proje konum itibarıyla İstanbul’un çok merkezi bir noktasında bulunuyor ve bu kadar ilgi çekmesinde kuşkusuz lokasyonun büyük katkısı var. Havaalanı ile Basın Ekspres Yolu ekseninde, E5’e de çok yakın olan İstWest, bölgede belki hiçbir konut projesinde olmayan yeşil alanı ile hemen dikkat çekecek. O bölgenin ne kadar yoğun yapılaşma içinde olduğu düşünülürse çölde vaha gibi ya da 32 diş arasında parıldayan altın diş gibi düşünülebilir. Projede ilk etabın Mayıs 2013’te, ikinci etabın ise Eylül 2013’te tamamlanması planlanıyor.

Oturanı göklere çıkaracak Back-Up hİzmetİ olacak

Her daire sahibinin rezidans hizmeti alacağı projede Boyner markasına özgü Back-Up servisi de en üst düzeyde olacak. Cem Boyner, back-up hizmetinin sınırlarını, “Yaşayanı göklere çıkaracak bir servis anlayışındaki her türlü hizmet. Evdeki yaşlının bakımından ilaç ve vize tedariğine, buzdolabı alışverişinden çocuğun okuldan alınmasına kadar herşey” olarak tanımlıyor.

Projede halka açık, geniş meydanları olan, gurme restoran ve showroomların bulunduğu bir çekim merkezi de yer alıyor. Bu hizmetler özellikle o bölgede çok büyük bir ihtiyaca cevap vereceği düşünülüyor.

İstesek 1.800 daire yapardık, ama ilk ve son işimiz olabilirdi

Cem Boyner, karşılaştıkları bu yoğun ilginin sebeplerini şöyle aktardı: “Bu proje için 6 ay boyunca geceli gündüzlü çalışıldı. Aslında emsal ile ilgili bastırıp buraya 1.800 daire de yapabilirdik. Fakat böyle birşey yapsak bu bizim konutta ilk ve son işimiz olabilir, kimbilir belki Fer Yapı adını değiştirmek zorunda kalabilirdi. Biz burada büyük fedakarlıklarla çok ama çok nitelikli iyi bir ürün çıkarmaya çalıştık. Çünkü burası günde 2 milyon kişinin önünden geçtiği İstanbul’da tam vitrin bir noktada. Mesela Boğaziçili bir profesör tanıdığım aradı. ‘Sessiz havuz’ fikri çok iyi dedi. Çoğu tatil köyünde dahi düşünülmeyen ayrıntıları bu projeye koyduk. Basın toplantısında da söylediğim gibi kral gibi yaşamanız için kral olmanız gerekmiyor. Bu proje, bu bölgede adeta çölde vaha kadar değerli. Burada evlerinde oturanlara hobileri ile iç içe yaşama imkanı sunuluyor. Ben projeye ilgi gösterenleri görüyorum. Şu garantiyi verebilirim; orada oturanlar komşularını sevecekler. “

Bütün hesabımız şaştı yatırım amaçlı gelen 4+1 daire alıp çıktı

Söz konusu projeyi Boyner Holding ile birlikte hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçiren Fer Yapı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova ise tüm hesaplarının şaşmasından şikayetçi. “Bir ayda satmayı planladığınız daireyi 1 günde satınca tüm hesaplar da allak bullak oldu” diyor.

Ben daha birinci günün sonunda fiyatına zam yapan proje görmemiştim. 931 dairelik projenin yüzde 15’i daha satışa çıkmadan ilk günde satılınca doğal olarak metrekare fiyatları da yüzde 8 zamlanmış. Ramadan Kumova, şu an ortalama 3 bin 400 TL fiyatla satış yapıldığını söylerken bunun gerekçesini de şöyle aktardı:

“Bütün projelerde konutlar belli dilimlere ayrılır ve ilk çıkışta, 3’üncü ayda, 6’ncı ayda, 1 yıl sonunda ne fiyata çıkılacağı öngörülerek satış yapılır. Böylece ilk alanlar kazanır. Çünkü sonuçta bu ilk alanlar projeye daha başlamadan güven duyanlardır. Ancak bizim hesap şaştı. Eylül’de satmayı planladığım daireye de alıcı gelince mecburen zam yaptık. Büyük ihtimalle 931 dairenin tamamını satacağız. Bu arada ilginç olaylara tanık oluyorum. Projeden yatırım amaçlı 1+1 ya da 2+1 almak için gelenlerin projeyi çok beğenip ‘Ben de burada otururum’ diyerek 3+1 ve 4+1’e yöneldiğini görüyorum. Florya bölgesinden çok fazla müşterimiz oldu. Onlar büyük evde yaşamaya alışıklar. 4+1’in de üzerinde daire istiyorlar.”

Sadece fiyat konusunda değil, mimari açıdan da planlar şaşmış vaziyette. Projede Star City alışveriş merkezinin tam karşısına denk gelen bir blok var. Bu blok satışa çıkmayacak, gelen talebin hangi tip büyüklükte daireye dönük olduğuna göre şekillenecekti. Kumova muhtemelen bu bloktaki dairelerin de mevcut plana göre satılacağını söyledi.

Kumova’nın verdiği bilgiye göre, projede 1+0 daireler toplam projenin yüzde 5’i kadar bölüm kaplıyor. 1+1 dairelere ayrılan pay yüzde 26 civarında. 2+1 daireler için de yüzde 25’a yakın bir pay ayrılmış. 3+1 daireler yüzde 28’lik, 4+1 daireler ise yüzde 10’luk bir pay kaplıyor. 130 bin metrekare satılabilir alanı olan projede 5+1 daire seceneği de var.

Mangal için özel alanı var

Bu projede hemen hemen her projede görebileceğimiz ayrıntıları yazmayacağım. Her projede göremeyeceğiniz detayları yazmakta fayda var. İstWest’de eviniz 1+0 stüdyo bile olsa her daireye kapalı otopark alanı mevcut olacak. Pilates, aerobik ve yogo stüdyoları, sessiz havuz, teras havuzu, resim heykel, müzik dans çalışmaları yapılabilecek stüdyolar, bilardo, langırt, briç oynanabilecek çok amaçlı salonlar, macera parkı, tırmanma duvarı, akülü araba alanları, özel mangal alanları, engelliler için düşünülmüş yaşam alanları, Zen bahçesi, evcil hayvan parkı dikkati çeken ayrıntılar.

DİĞER YENİ YAZILAR