Gazete Vatan Logo

Enflasyonla birlikte komisyon hortladı

Enflasyondaki artış piyasada sıcak paranın önemini artırınca esnaf türlü yöntemlere başvurdu. Bazı esnaflar tarafından kartla ödeme yapmak isteyen müşterilerden komisyon alındığına yönelik şikayetlerde artış yaşandı. Buna göre esnaf müşteriden kartlı işlem başına yüzde 10 fark istiyor

Enflasyonla birlikte komisyon hortladı

Enflasyondaki hızlı yükseliş esnaf için sıcak paranın önemini artırırken vade dönüşünde geç gelen paranın da maliyetini yükseltti. Durum böyle olunca yasak olmasına rağmen kartla yapılan işlemlerde komisyon alınmaya başlandı.

Piyasada özellikle tekel bayii ve kuyumcu esnafının uyguladığı bu yöntemde müşteri nakit alışveriş yapmaya zorlanıyor. Müşteriye, “Eğer nakit ödeme yaparsan yüzde 10 indirim yaparım” ya da “Karta ödeme yaparsan yüzde 10 komisyon alırım, KDV farkı eklerim” gibi teklifler yapılıyor. İlgili kanunda bu işlemlerin yasak olduğu açıkça belirtilirken şimdiye kadar esnaflar yasağın etrafından dolaşarak “Ben komisyon almıyorum nakit ödemede indirim yapıyorum” diyerek kendilerini savunuyordu. Son dönemde esnaf sadece bunu yapmıyor direk vade farkı, KDV farkı gibi komisyonlar istiyor ancak zaten üye işyerleri bankalarla anlaşırken yüzde 1.35 olan komisyon payını ödemeyi baştan kabul ediyor. Bir tekel bayisine gidip 20 liralık alışveriş yaptıktan sonra ödeme yapmak için kartı uzattığınızda esnaf, kart için komisyon ödediklerini ve kâr edemediklerini eğer nakit ödeme yapılamayacaksa karttan 22 lira çekeceğini söyleyebiliyor.

Haberin Devamı

Piyasada bu yönde yapılan şikayetlerin sayısında son dönemde ciddi oranda artış yaşandığını ve bu işlemlerin tamamen korsan olduğunu dile getiren Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) Başkanı Soner Canko, vatandaşlardan bu şekilde alışveriş yapmamalarını istedi. Kartlı ödemelerin hem kart kullanıcısına hem de üye işyerlerine birçok avantaj sunduğunu aktaran Canko, sözlerine şöyle devam etti:

Nakite indirimmiş gibi

“Kartlı ödeme ekonomiye şeffaflık kazandırıyor ve vergi yükünün toplum geneline daha adil şekilde yayılmasını sağlıyor. Tüm bu faydalarından ötürü kartlı ödemelerin yaygınlaşması adına bazı adımlar atılmış durumda. 5464 sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanunu’nun 17. maddesinde şu ifade yer alır: ‘Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez.’ Ne yazık ki zaman zaman bu kanun maddesine aykırı bazı uygulamalarla karşılaşıyoruz. Nakit ödemelere indirim şeklinde olan bu uygulamalarla aslında bahsi geçen kanun maddesinin etrafından dolaşıldığı zannediliyor, yani kartlı ödemeye ek ücret talep edilmiyor da nakde indirim yapılıyormuş gibi. Tabii ki iki ifade arasında bir fark yok ve ikisi de kanuna aykırı. Bu uygulamalar genellikle kayıt dışılığın fazla olduğu sektörlerde oluyor. Ancak son zamanlarda teknoloji şirketlerinin mağazalarında dahi böyle uygulamalarla karşılaşıyor olmamız bizi üzüyor.”

Haberin Devamı

Kredi kartına 50 lira fark

Bu işlemlerin en fazla kapıldığı noktalardan biri de kuyumcu dükkanları. Alibeyköy’deki bir kuyumcu dükkanına gidip fiyatı 510 lira olan bir yarım altın istedik. Kuyumcu, ödeme için “Nakit mi kart mı?” diye sordu. Kart ile ödeme yapmak istediğimizde fiyatın 560 lira olduğunu söyleyip, karşı caddedeki ATM’den nakit çekimi yapmamızı ve nakit ödemede 510 lira tahsilat yapacaklarını söyledi. Böyle bir işlemin yasal olmadığını ve kart ile nakit arasında bizden bir fiyat farkı talep etmenin yasal olmadığını söylediğimizde de bankaların kendilerinden yüksek oranlarda komisyon kesintisi yaptığını, satıştan zarar ettiklerini ifade etti.

Haberin Devamı