Gazete Vatan Logo

Enerji boşalması!

Enerjide kapasite bir anda öyle bir arttı ki sert rekabet başladı. Borsa’da elektrik fiyatları istenen seviyelere çıkmadı. Yani enerjide hesap kitap şaştı. Hisse satmak isteyen şirketlere her gün bir yenisini ekleniyor. Enerjisa da kervana katılan son isim oldu ve hisse satışını gündemine aldı.

Enerji boşalması!

Sabancı Holding ve Alman E.ON’un ortak olduğu Enerjisa, Çinli yatırımcılara hisse satışı yapmak için görüşmelerde bulunuyor. Konuyla ilgili iki kaynağın verdiği bilgilere göre Çinli yatırımcılara şirketin üçte birinin satışı gerçekleştirilecek. Bloomberght’de yer alan habere göre görüşmeler birden fazla Çinli yatırımcı ile yapılıyor.

Değerini ortaya çıkarır

Kaynaklar şirketlerin Enerjisa birimlerinde de hisse satışı yapabileceğini belirtti. Konuyla ilgili Sabancı Holding kanadından “Enerjisa finansal ve operasyonel performansına, pazardaki stratetejik konumlanmasına aralıksız olarak devam ediyor” yorumu yapıldı. E.ON sözcüsü Christian Drepper ise yorum yapmayı reddetti. Söz konusu haber ile ilgili bir not yayınlayan İş Yatırım, bu hisse satışının şirketin gerçek değerini ortaya çıkaracağını söyledi. Kurumdan yapılan değerlendirmede şu ifadeler kullanıldı:

“Daha önce şirketten aldığımız bilgiye göre Enerjisa’nın Sabancı Holding’in portföyündeki stratejik varlıklardan biri olmaya devam edeceği ve dinamik portföy stratejileri doğrultusunda varlığın finansal ve operasyonel performansını artırmak için hisse satışı gerçekleştirebileceği belirtilmişti. Biz olası bir hisse satışının Enerjisa’nın gerçek değerini ortaya çıkaracağını, finansal yapısını güçlendireceğini ve holdinge nakit girişi sağlayabileceğini, dolayısıyla piyasa tarafından holding hisselerine uygulanan iskontoyu azaltabileceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

2020 hedefini küçülttü

Halka arzını en erken 2017 yılının üçüncü çeyreğine öteleyen Enerjisa’nın geçen yılın son çeyreğinde 900 MW’a ulaşan ve yapım aşamasında olan HES portföyünü satma kararı aldığı bildirildi. Reuters’in haberine göre Sabancı Holding’in yüzde 50 iştiraki Enerjisa 900 MW’a ulaşan ve yapım aşamasında olan HES portföyünü satma kararı aldı. Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, 22 Ekim’de düzenledikleri basın toplantısında, enerji sektöründe fiyatların düştüğünü, arz fazlası olduğunu belirterek, “Türkiye elektrik sektöründe yatırımların sürdürülebilir olması için, sektörün finansal sürdürülebilirliğinin güvence altına alınması; sektörde bulunan şirketlerin sermaye yapıları ve bilançolarının iyileştirilmesi gerekiyor” demişti. Enerjisa’nın 2 bin 500 MW olan kurulu gücü, devam eden yatırımlarının Nisan 2016’da devreye girmesi ile 3 bin 500 MW’a çıkacak. Enerjisa, 2020 yılında enerjide ulaşmak istediği toplam kapasite hedefini 7 bin 500 MW’den 5 bin MW’ye düşürmüş, stratejilerinin verimlilik ve kâr odaklı olduğunu bildirmişti.

Haberin Devamı

Sektörde geçen yıl dev satışlar oldu

Türkiye’de enerji sektöründe geçen yıl önemli satışlar gerçekleşti. SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, dünyanın önde gelen yatırım bankalarından ABD’li Goldman Sachs’ın SOCAR Türkiye’nin yüzde 13 hissesini 1.3 milyar dolar karşılığında aldığını açıkladı. Malezya’nın en büyük elektrik şirketi Tenaga Nasional Berhad (TNB), GAMA Enerji’nin yüzde 30 hissesini satın aldı.Akfen Holding ise yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren bağlı ortaklıkları Akfenhes, Akfenres, Akfen Toptan ve Holding’e devrinin ardından Karine GES’in bir çatı altında toplanarak yapılandırılacak olan yenilenebilir enerji şirketinin toplam yüzde 20 oranındaki hisseleri için EBRD ile 100 milyon dolar karşılığında ortaklık sözleşmesi imzaladığını geçen yılın son ayında açıkladı.

Haberin Devamı