Gazete Vatan Logo

En güvercini bile şahinleşti

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz toplantısı yaklaşırken, yetkililer yaptığı açıklamalarla piyasanın tansiyonunu yükseltiyor. Trump öncesi güvercin mesajlarıyla tanınan Fed Yönetim Kurulu Üyesi Brainard’ın ‘Yakın zamanda faiz artışı uygun’ sözleri doların ateşini yükseltti

En güvercini bile şahinleşti

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası’nın Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 14-15 Mart’taki kritik faiz toplantısına kilitlenirken, Fed yetkililerinden farklı sesler çıkıyor.

Donald Trump ABD Başkanı seçilene kadar Fed’in ‘en güvercin’ yetkililerinden biri olarak kabul edilen ve seçim döneminde Hillary Clinton’ın Hazine Bakanı adayı olarak görülen Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, faiz artışını destekleyen şahin mesajlar verdi. Brainard, “Yakın bir zamanda faiz artırımı uygun” açıklamasını yaptı.

ABD ekonomisi iyi

Harvard Üniversitesi’nde konuşan Brainard, Çin ve Japonya’daki iyileşmenin de ABD için riskleri azalttığını belirterek, “Tam istihdama yaklaşıyoruz, enflasyon kademeli olarak hedefimize doğru ilerliyor, yurt dışında büyüme daha sağlam hale geldi ve görünüme yönelik riskler bir süredir olduğu gibi dengede seyrediyor. İlerlemenin süreceği varsayılırsa yakın zamanda faiz artırarak yola kademeli devam etmek uygun olacak” dedi.

Fed’in bütçesine tırpan

Brainard ayrıca Fed’in 4.5 trilyon dolarlık bilançosuna da değinerek, bu konuda en başından beri şahin olan yetkililerden bile daha şahin bir duruş çizdi. Lael Brainard, ABD ekonomisinin güçlenmeye devam etmesinin bilançoyu ne zaman ve nasıl küçültmeye gideceklerini değerlendirmeye başlamalarını sağlayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Brainard’ın kısa süre içinde faizin artırılmasının uygun olacağı yönündeki mesajlarının yanı sıra bilançoyu küçültmeye başlamaktan bahsetmesi, Fed’in kademeli sıkılaştırmaya yakında devam edeceğine dair güçlü bir sinyal olarak yorumlandı.

Fed korkusuyla dolar 3.71’e çıktı

Fed yetkililerinin açıklamaları sonrası Mart’ta faiz artışı olasılıklarının yükselmesi doların tüm gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanmasına neden oldu. Dolardaki küresel değer kazancı, yurt içi piyasayı etkiledi. Dolar/TL bankalararası piyasada 3.7105’i görerek 9 Şubat’tan bu yana en yüksek düzeye çıktı. Euro/TL de 3.90’ın üzerine çıktı. Analistler, daha önce iyi gelen veriler ve açıklamalarla yükselen Mart ayına ilişkin faiz artırım beklentilerini yüzde 80 seviyelerine çıkardığını belirtti.

Haberin Devamı