Gazete Vatan Logo

Piyasaları neler bekliyor?

Yatırım guruları piyasalar için 2015 beklentilerini paylaştı.

Wall Street’in üst düzey para yöneticileri, 2015’de faiz oranlarının düşük kalmaya devam edeceğini ve ABD’nin ekonomik büyümede dünya lideri olacağını beklediklerini ancak bunların hisse senetleri için iştah kabartıcı kazanımlar anlamına gelmeyebileceğini söylediler.

Barron Yuvarlak Masa toplantısında Bill Gross, Mario Gabelli, Marc Faber ve Felix Zulauf gibi marka haline gelmiş finans profesyonelleri S&P 500, faiz oranları ve petrol şokunun dünyayı nasıl etkileyeceği gibi konularda öngörülerini paylaştı.

Para yöneticilerinin ABD hisse senetleri görünümündeki en üst seviye Delphi Management kurucusu Scott Black’den geldi. Black, 2015 yılında S&P 500 Endeksi’nin yüzde 2 temettü verimi dahil yüzde 10 oranında yükseleceğini öngördüğünü söyledi.

Diğer yandan “The Gloom, Doom and Boom” Raporu yazarı Marc Faber, hisselerin doyma noktasına geldiğini söyledi.

Panele katılan diğer finans profesyonellerinin öngörüleri de bu iki seviye arasında yer aldı. Goldman Sachs Kıdemli Yatırım Stratejisti Abby Joseph Cohen, S&P 500 Endeksi’nin yılı 2,100 civarında bitireceğini ve temettü dahil yüzde 3 ile 4 bir yıllık kazanç getireceğini söyledi.

Gamco Investors CEO'su Gabelli, yüzde 2 ile 3 oranında kazanç tahmin ederken T. Rowe Price Başkanı Brian Rogers, yüzde 5 ile 8 oranında bir toplam getiri beklediğini kaydetti.

Zulauf Asset Management Başkanı Felix Zulauf; “Finans profesyonellerinin rüyası, yatırımcının kabusu olacak şekilde çok fazla oynaklık olacak. Dünya ekonomisi yetersiz büyüdüğü için birçok siyah kuğu potansiyeli var. Savaş döngüsü artıyor. Doğu Avrupa'da ve Güney Çin Denizi'nde potansiyel ihtilaflar olabilir. Bu da yatırımcıları korkutabilir” dedi.

Barron paneline kadar uzmanların tamamı petrol fiyatlarının gerilemesini ABD ekonomisi için bir nimet olarak gördüklerini belirttiler. Gabelli; “Benzin istasyonu çalışanlarıyla konuşuyorum, müşterinin daha çok bira aldığını söylüyorlar” dedi.

Ancak Faber, düşük petrol fiyatlarının getireceği kazanımlar konusunda daha karamsar bir tablo çizerek; "Düşük petrol fiyatları ile ihtiyari harcamaların artması bekleniyor. Ancak bu beklenen bu beklenen boyutlara ulaşmayacak” dedi.

Tahvil gurusu Bill Gross, gösterge devlet tahvilleri için ılımlı bir ortam beklediğini söylerken toplantıdaki uzmanların çoğunluğu da bu görüşe katıldıklarını belirtti. Gross, önümüzdeki yıllarda; ABD dahil olmak üzere; yüksek borç düzeyinin genelde küresel ekonomiye ve özelde hisse senetlerine engel olacağını öngördüğünü söyledi.

Bill Gross; "Tüketimi en öne koyduk ve 30 yıldır insanların borçlanmasını sağladık. Şimdi bunun faturasını ödüyoruz. Yatırımcılar uzun bir süre düşük getiri, düşük büyüme, düşük enflasyon ve düşük faiz oranlarına alışmak zorunda" dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) son raporunda 2015 yılı küresel büyüme tahminlerini yüzde 3,8’den yüzde 3,5’e düşürdü.

IMF, ABD’nin genel küresel büyüme yavaşlamasına bir istisna olması gerektiğini söyledi. IMF’nin ABD GSYİH büyüme beklentisi 2015 yılında yüzde 3,6 ve 2016 yılında yüzde 3,3 olarak gerçekleşti. (The Lira)

Haberin Devamı