Gazete Vatan Logo

Piyasalarda Rus Ruleti!

Piyasalarda Rus Ruleti!

Batılı ülkelerin karşı çıkmasına rağmen Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesiyle artan siyasi tansiyon piyasaları vurdu. Rus Borsası’nda yaşanan yüzde 12’lik sert düşüş tüm borsalarını olumsuz etkiledi. BIST yüzde 2.2 geriledi.

Tüm dünyada piyasalar Ukrayna’da yaşananları endişeyle takip ediyor. Rus askerlerinin Kırım’da parlamento ve kamu binalarını ele geçirmesinin ardından “işgal diğer şehirlere de sıçrar mı?” soruları artmaya başladı. Batılı ülkelerin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne sadık kalınması ve Rus askerlerinin sınıra doğru geri çekilmesi talebiyle artan belirsizlik piyasaları sarsmaya başladı. Moskova Borsası dün yüzde 10’un üzerinde düşerken Rus para birimi Ruble, dolar karşısında yüzde 3 değer kaybetti ve tarihinin en düşük seviyesine indi. Moskova’da işlem gören şirketlerin piyasa değeri 1 günde 60 milyar dolar eridi. Rusya, Sochi’deki kış olimpiyatları için 51 milyar dolar para harcamıştı. Borsada buharlaşan para, bu dev yatırımı da aşıyor.



Rusya ile Batılı ülkelerin Ukrayna konusunda karşı karşıya gelmesi Avrupa borsalarını da olumsuz etkiledi. Alman Borsası’da kayıpla yüzde 3’e yaklaşırken Macaristan ve Polonya borsalarında düşüş yüzde 4’ü aştı. Uluslararası piyasalardaki bu çalkantı Borsa İstanbul’un dün yüzde 2.18 gerilemesine neden oldu. Cuma günü 2.2050 TL’den kapanan dolar ise 2.22 TL’ye çıktı.

Cuma günü spot ve valörlü kapanışta 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi yüzde 10.51 seviyesindeydi. Dün bu tahvilde spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.62, valörlüde yüzde 10.69 seviyesindeydi.

Yeni 2 yıllık gösterge olan 24 Şubat 2016 itfalı tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta yüzde 11.11 seviyesinde gerçekleşti. Dgün spot kapanışta yüzde 11.10 oldu.

Rus Interfax haber ajansı, Rus donanmasının Kırım’da bulunan Ukrayna kuvvetlerine Türkiye saatiyle bugün 05.00’e kadar teslim olmaları yoksa taarruzla karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunduğunu bildirmesi piyasalarda paniği artırdı.

Hazine ilk engeli aştı

Hazine dün gerçekleştirdiği sabit kuponlu ve TÜFE’ye endeksli 2 tahvil ihalesi ile Mart ayı borçlanma programına başlarken, ROT dahil 5.17 milyar TL’si piyasadan, 1.3 milyar TL’si kamulardan olmak üzere toplamda 6.5 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Hazine’nin 14 Kasım 2018 itfalı 6 ayda bir yüzde 4.40 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracında bileşik faiz yüzde 11.01, 20 Şubat 2019 itfalı 6 ayda bir yüzde 1.75 kupon ödemeli TÜFE’ye endeksli tahvilin yeniden ihracında reel getiri yüzde 3.36 oldu.

Rusya hem faiz artırdı hem de döviz sattı

Borsa ve para birimindeki sert hareketler Rusya Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. Faiz oranlarını yüzde 5.5’tan yüzde 7’ye yükselten Rus Merkez Bankası, döviz piyasasına da doğrudan müdahalede bulundu. Rus Merkez Bankası’nın kurlardaki artışın önüne geçmek için 10 milyar dolarlık döviz satışı yaptığı belirtiliyor. Rusya Merkez Bankası, “müdahalenin mali piyasalardaki hareketliliğin enflasyon ve mali istikrara karşı oluşturduğu riski azaltmak amacıyla yapıldığını” ifade etti. Rusya lideri Vladimir Putin haftasonu parlamentodan Ukrayna’ya asker sevketme yetkisi almıştı. Rossiysky Capital hazırlağı bilgi notunda, “Rusya ile Ukrayna’nın askeri çatışmanın eşiğine geldikleri bir ortamda yatırımcılar harıl harıl Rus şirket hisselerini satıyor” denildi.

Haberin Devamı