Gazete Vatan Logo

O şehrin geleceği tehlikede

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Mart ayının son 3 gününde Malatya’da yaşanan don olayı nedeniyle kayısının büyük zarar gördüğünü ve üreticinin 1 dönüm arazide ortalama 2000 lira zarar ettiğini söyleyerek, “Sadece kayısı donmadı. Çocukların okul masrafı, kızların düğün hayalleri, sadece üreticiler değil esnaf dondu. Malatya’nın geleceği dondu” dedi. Vekil, Malatya ve zarar gören diğer şehirlerin afet kapsamına alınması gerektiğini vurguladı.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Mart ayının son 3 gününde Malatya'da yaşanan don olayı nedeniyle kayısının büyük zarar gördüğünü belirterek, "Sadece kayısı donmadı. Çocukların okul masrafı, kızların düğün hayalleri, sadece üreticiler değil esnaf dondu. Malatya'nın geleceği dondu. Don olayından sonra 1 dönüm arazide üretecinin zarı ortalama 2 bin lira. 2 bin lira Malatyalılar için herkes için büyük para. Malatyalılar, üreticiler gübreyi ilacı borçla alıp, borçla ödüyorlar" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Mart ayının son 3 gününde Malatya'da yaşanan don olayı nedeniyle kayısının büyük zarar gördüğünü ve üreticinin zor durumda olduğunu söyledi. Ağbaba, dondan öce kilosu 3 lira olan kayısının fiyatının iki kat arttığın da açıkladı.

"MART AYININ SON 3 GÜNÜNDE MALATYA DONDU"

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Malatya'da yaşanan don olayının kayısı üreticisini vurduğunu belirten Ağbaba, "Dünyanın neresine giderseniz gidin kayısı deyince Malatya, Malatya deyince de kayısı gelir akla. Çünkü Malatya Türkiye kayısı üretiminin tamamına yakınana, üretirken dünya kayısı üretiminin de tamamına yakınını Malatya üretmektedir. Yani kayısı üretimi sadece Malatya için değil, Türkiye için değil, dünya için önemlidir. Milyonlarca ağaç kayısı ile hem Türkiye'nin hem de dünyanın kayısı ihtiyacını tek başına karşılayan Malatya, kayısının başkenti. Kayısı Malatya'ya herkes için hayati önem taşıdığı gibi, Türkiye ekonomisine yıllık ortalama 300 milyon doların üzerinde katkı getiren bir ürünümüz. Cari açığımızı kapatan Rıza Sarraf kadar etkisi bir var mı tartışılır ama Malatya'nın alın teri kayısı önemli gelir kaynaklarından biridir Türkiye için. Türkiye'nin en iyi kayısısını üreten Malatya, Türkiye'nin birçok tarım ürününü de üretmektedir. 29-30-31 Martta yaşanan belki de son yüzyılın en büyük don felaketinde sadece kayısı değil, domura gelen bütün ürünlerimizi don vurdu. Cevizinden üzümüne, kirazına, kayısıya kadar bütün ağaçlarımızı don vurdu. Sadece ürünler değil, dondan ağaçlarda yandı ve kötü durumda. Malatya Malatya olalı böyle bir dönem yaşamadı. Dalda ne varsa dondu. Mart ayının son 3 gününde Malatya dondu" dedi.

"SADECE KAYISI DEĞİL ÇOCUKLARIN OKUL MASRAFI, KIZLARIN DÜĞÜN HAYALLERİ, ESNAF DONDU"

Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece kayısı donmadı. Çocukların okul masrafı, kızların düğün hayalleri, sadece üreticiler değil esnaf dondu. Malatya'nın geleceği dondu. Son don olayında bütün ürünler etkilendi. Her kayısı ağacında ortalama 30-40 kilo kayısı elde ediyor. Malatya genelinde 8 milyonun üzerinde ağaç var. Buna göre kaybımız ne kadar olduğunu rahat hesaplayabiliriz. Don olayından sonra 1 dönüm arazide üretecinin zarı ortalama 2 bin lira. 2 bin lira Malatyalılar için herkes için büyük para. Malatyalılar, üreticiler gübreyi ilacı borçla alıp, borçla ödüyorlar."

"MALATYALILAR TARSİM'DEN UZAK DURUYOR"

Üreticinin zor durumda olduğunu belirten Ağbaba, "Üreticilerin şartları zor, sigortası pahalı, geri ödemeleri sıkıntı. O nedenle Malatyalılar Tarım Sigortaları Havuzu'ndan (TARSİM) uzak duruyor. Bu yıl Malatya'daki ürünlerin yüzde 45'i TARSİM'e ürünlerini sigortalattı. Sigortalatmayanlar kara kara düşünüyorlar. Buradan Tarım Bakanı ve hükümetin başına sesleniyorum. Afet yasası derhal değiştirilmelidir. Bu var olan afet yasasıyla sadece bütün kentte yaşam biterse afet yasasından faydalanabiliyorsunuz. Büyük felaketin üzerinden 20 gün geçti. Malatya ve ürünleri zarar gören tüm şehirler derhal afet kapmasına alınmalı tıpki geçmişte olduğu gibi TARSİM'e sigorta yaptırıp yaptırılmadığına bakılmadan tüm üreticilere dönüm başına ödeme yapılmalıdır. Geçtiğimiz yıl Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçları olan üreticilerin en az 2 yıl faizsiz ertelenmelidir. Ayrıca üreticilerin sıkıntısı olan tarım amaçlı kullanılan elektrik borçları da ertelenmelidir. Bu hafta meclise araştırma komisyonu kurulması için teklif vereceğiz. Bizim bütün yaşamımız ekonomimiz kayısı ve tarıma bağlıdır. Bu nedenle üreticilerin tarım bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları ertelenmeli. Esnaflarında Halk Bankası'na olan borçları ertelenmelidir. Ertelenmezse bu yıl üreticilerimiz battı, önümüzdeki aylarda da esnafımızın batacağından hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Ağbaba, geçtiğimiz yıldan kalan kuru kayısıları gazetecilere tattırdı.

Haberin Devamı