Gazete Vatan Logo

Hedef 12’den böyle vurulmaz

TÜSİAD Başkanı Symes, enflasyonun Merkez Bankası’nın hedefinden çok uzak kaldığını belirterek, “Sadece bir hedefe sahip olmak yeterliymiş gibi izlenim hakim. Asla ulaşamayacağımız oranı mı hedefliyoruz? Hedef için engeller mi var” dedi

Hedef 12’den böyle vurulmaz

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes’dan son 10 yılda sadece iki kez enflasyon hedefini tutturan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na (TCMB) eleştiri geldi. Symes, “Merkez Bankası politikaları enflasyon hedeflemesinden uzak bir görüntü çiziyor” dedi.

TÜSİAD ile Dünya Bankası tarafından düzenlenen ‘Küresel Ekonomik Beklentiler 2016: Zayıf Büyümenin Yayılma Etkileri’ başlıklı konferansta konuşan Cansen Başaran-Symes, Türkiye’de enflasyonun hedeflerden yüksek olduğuna dikkat çekti.

TÜSİAD Başkanı Symes, şunları kaydetti:

“Geçen yıl Türkiye ekonomisinde yüksek cari açık ve yüksek enflasyon endişelerimizi dile getirmiştik. Hepsinden önemlisi Merkez Bankası bağımsızlığının enflasyonla mücadelede önemine ve vazgeçilmezliğine özellikle vurgu yapmıştık. Merkez Bankası’nın izlediği politikaların başarısını TCMB’nin hedefleri doğrultusunda, yani enflasyon hedefini tutturması açısından değerlendirmek gerektiğini hep söylüyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, maalesef enflasyon sadece hedeften yüksek olmakla kalmayıp, giderek yükselen bir trend izlemeye başladı. Aynı zamanda Merkez Bankası politikaları enflasyon hedeflemesinden uzak bir görüntü çiziyor. Enflasyon için hedef koymakla, para politikası

Haberin Devamı

olarak enflasyon hedeflemesi yapmak arasında fark var. Son zamanlarda sadece bir hedefe sahip olmak yeterliymiş gibi bir izlenim hakim. Asla ulaşamayacağımız bir oranı mı hedefliyoruz? Yoksa bu hedefe ulaşmamız için gereken politikaların yapılmasının önünde engeller mi var? Samimi olarak söylemeliyim anlamakta güçlük çekiyoruz.”

Tahminler aşağı yönlü

Dünya Bankası’nın raporunun küresel finansal koşulların giderek zorlaştığına dikkat çektiğinin altını çizen Cansen Başaran-Symes, “Küresel ticarete ilişkin tahminler de raporda aşağı yönlü revize edilmiş. Tespitler 2016’da Türkiye’yi yine zor bir yılın beklediğini gösteriyor” dedi.

Türkiye için riskli bir yıl

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, Türkiye’nin 2015’e beklentilerin üzerinde büyüdüğünü belirterek, “Seçimler ve beraberinde getirdiği belirsizliklerinde etkisi oldu. Türkiye’yi doğrudan etkileyen bir takım jeopolitik gelişmeler de yaşandı” dedi. Zutt, şöyle devam etti: “Bunların Türkiye’yi daha fazla etkileyeceğini düşünmüştük. Ama gördük ki Türkiye’de hem kamuda, hem de özel sektörde güçlü bir yapılanma var. Aynı zamanda tüketim de bunda önemli bir rol oynadı. Mevcut cari açığa rağmen bu şekilde büyüme kaydedildi. Ancak geleceğe dair endişeler var. Özellikle Türkiye’de özel sektörün dış finansmana bağlı olduğunu biliyoruz. Fed’in tahvil alımlarında azalmaya gitmesinin Türkiye’ye de etkileri oldu. Ülkenizi bekleyen riskler olabilir çünkü hâlâ dış finansmana bağlısınız.”

Haberin Devamı