Gazete Vatan Logo

Hayat yaşandığı kadar vardır

Dün 56 yaşında hayata veda eden Mustafa V. Koç, ünlü yazar Çetin Altan vefat ettiği zaman instagram’dan onun sözlerini paylaşmıştı. Adeta yaşam felsefesini özetleyen bu sözler şöyle: “Hayat yaşandığı kadar vardır. Gerisi ya hafızalardaki hatıra ya da hayallerdeki ümittir. Hüsranı ise bir tek yerde kabul ediyorum. Yaşamak mümkünken yaşamamış olmakta.”

Hayat yaşandığı kadar vardır

Genç yaşta vefat eden Mustafa V. Koç, başarılarıyla iş dünyasında iz bırakan bir isim olarak anılacak. Mustafa V. Koç, 1960 yılında, Cumhuriyet Bayramı olan 29 Ekim’de İstanbul’da doğdu. Türk iş dünyasının kurucularından sayılan Vehbi Koç’un torunu, Rahmi Koç’un oğluydu. Lise yıllarında İsviçre’de yatılı okudu. Üniversite eğitimini 1984 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde tamamladı. George Washington Üniversitesi’nde işletme eğitimini bitirir bitirmez Türkiye’ye döndü.

İş hayatına 1984 yılında Tofaş’ta başladı. 1986 yılına kadar burada satış elemanı olarak çalıştı. Koç, Tofaş’taki o dönemi, “6 ay çalıştım, hem de bankoda. Oradaki edindiğim tecrübeyi herhalde 5 senede başka bir şekilde edinemezdim” diye özetledi yıllar sonra bir röportajında...

Koç daha sonra adım adım başkanlığa giden yola adım attı. 1986-1989 yılları arasında Kofisa Trading Co. Geneve Satış Müdürü, 1989-1992 yılları arasında Ram Dış Ticaret’te Satış Müdürlüğü ve Satış Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1992 yılında Koç Holding’e geçti. 2003 yılına kadar holdingte yönetim kurulu üyeliği ve yönetim kurulu başkanvekilliği görevlerini yürüttü.

Haberin Devamı

Eğitim ve sanatı önemsedi

Mustafa V. Koç, iş dünyasının etkin isimlerinden biriydi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu Onursal Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Üyesi ve Finlandiya İstanbul Fahri Konsolosluğu, üstlendiği sorumluluklardan ilk akla gelenler. Genç Başkanlar Organizasyonu, JP Morgan Uluslararası Konseyi, Rolls-Royce Uluslararası Danışma Kurulları ve Council on Foreign Affairs Uluslararası Konseyi’nde yer aldı.

Koç, iş hayatı boyunca ekonomik ve sosyal kalkınmaya büyük önem verdi. World Monuments Fund ve Carnegie Vakfı ile BNP Paribas gibi saygın kuruluşlarca ödüllendirilen Vehbi Koç Vakfı’nın Yönetim Kurulu ve Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Üyesi olarak görev almaktan daima gurur duydu. Mustafa V. Koç 2005 yılında İtalya hükümetinin Cavaliere D’Industria Nişanı ile ödüllendirildi.

Haberin Devamı

Koç, kültür, sanat ve eğitim konularındaki çalışmalarıyla da örnek oldu. Geçen yıl, 2006 yılında başladıkları İstanbul Bienali sponsorluğunu topluluğun 100’üncü yılı olan 2026’ya kadar 10 yıl daha uzattıklarını açıkladı. 2006 yılından beri Koç Holding, Milli Eğitim Bakanlığı ve Vehbi Koç Vakfı işbirliği ile yürütülen Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi ise Koç’un en çok önem verdiği projelerden biri oldu.

Bu arada babası Beşiktaşlı olduğu halde iyi bir Fenerbahçe taraftarıydı... Fenerbahçe Spor Kulübü kongre üyesi ve İstanbul Golf Kulübü Başkanı’ydı.

İş dünyası: Değerli bir dostumuzu kaybettik

TÜSİAD: TÜSİAD ailesi olarak derin bir üzüntü içerisindeyiz. Ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında olağanüstü büyük hizmetlerde bulunmuş, sivil toplumun gelişmesine ikame edilmez katkılar sağlamış değerli bir dostumuzu kaybettik. Türkiye ekonomisine kattığı büyük değeri, Türk özel sektörünün gelişimine verdiği desteği, evrensel demokratik değerlere bağlılığını, toplumsal gelişmeye katkı için sürdürdüğü çalışmaları minnetle anacağız ve kendisini çok özleyeceğiz.

Haberin Devamı

Güler Sabancı/Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı: Ülkemiz iş dünyası çok sevilen, yüce gönüllü ve çok kıymetli bir evladını çok genç yaşta kaybetmiştir. Hepimiz için büyük kayıptır. Çok sevgili bir dosttu. Güvenilir bir dosttu. Zeki bir insandı, dürüst insandı.

Bülent Eczacıbaşı/Eczacıbaşı Holding Başkanı: Sevgili arkadaşım Mustafa Koç’un ani kaybının sarsıntısı ve derin üzüntüsü içindeyim. Genç yaşlarımızda başlayan dostluğumuz, başta TÜSİAD birçok iş örgütünde süren ortak çalışmalarımızla pekişti. Yetkin bir iş insanı, samimiyetle herkesin iyiliğini isteyen özel biriydi. Tüm iş dünyamız ve ülkemiz için büyük bir kayıptır.

Rifat Hisarcıklıoğlu: Türkiye, tüm girişimcilere rol model olan, on binlerce insanın evine ekmek götürmesine vesile olan, ekonomimizin en önemli aktörlerinden birisini kaybetmiştir. Üzüntümüz çok büyük.

Suzan Sabancı Dinçer/Akbank Yönetim Kurulu Başkanı: Mustafa Koç; çok iyi bir dost, çok değerli bir iş adamı; ülkesini yurt dışında layıkıyla ve en iyi şekilde temsil eden, yaşama bağlı, hayırsever, arkadaş canlısı, çok kıymetli bir insandı.

Haberin Devamı

Tuncay Özilhan/Anadolu Grubu Başkanı: Çok kıymetli bir dostu, arkadaşı ve iş adamını kaybettik. Hepimiz için şok oldu. Çok üzüntülüyüz.

Zeynep Bodur Okyay/Kale Grubu Başkanı ve CEO’su: Ben Mustafa V. Koç’u, eşine az rastlanır naiflikte bir beyefendi, ülkesini seven ve kalkınması için çalışan, ufku geniş bir girişimci olarak tanıdım. Rahmi Koç Beyefendi’den devraldığı Koç Holding bayrağını dedesi Vehbi Koç Beyefendi’nin izinden yeni girişimler ile başarıya taşıdı. Bu kadar genç yaşta aramızdan ayrılması çok acı.

İbrahim Çağlar/İTO Başkanı: Koç Holding’de sürdürdüğü görevi boyunca attığı cesur adımlarla sadece Koç Holding’e değil, Türk sanayisine ve Türkiye ekonomisine çok önemli katkılar sağlamış, unutulmayacak bir iz bırakmıştır.

Mehmet Büyükekşi/TİM Başkanı: Türkiye’de yüksek katma değerli üretim ve ihracat modeline geçişte büyük rol oynamış önemli bir isimdi. Faydalı birçok şey yapabilecek iken çok genç yaşta kaybetmemiz üzüntümüzü daha da artırıyor.

Erdal Bahçıvan/İSO Başkanı: Sahip olduğu geniş vizyonla, ülkemize, ekonomimize, sosyal ve eğitim hayatımıza yaptıkları değerli hizmetlerle her zaman hatıralarımızda yaşayacak.



Eşinin paylaşımı üzdü

Mustafa Koç, 14 Temmuz 1992 tarihinde Caroline Giraud ile evlenmişti. Koç’un Esra ve Aylin adlarında iki kızı bulunuyor. Ünlü iş adamının eşi Caroline Giraud Koç ölüm haberinden bir hafta önce Instagram sayfasından yaptığı paylaşımla sanki olacakları hissetmiş gibiydi. Caroline Giraud Koç’un paylaşımı şöyle: “Bazen bir anın gerçek değerini (o an) bir hatıraya dönüşmeden önce anlayamasınız.”

Vahşi doğayı fotoğrafladı fok Badem’i tedavi ettirdi

Mustafa Koç fotoğraf alanında yaptığı çalışmalarla tanınıyordu. 1980’li yıllarda, üniversite yıllarında fotoğrafçılığa merak saldığını söyleyen “Dijital teknolojinin gelişimiyle bu hobi daha cazip hale geldi. 2006’da ilk defa Afrika’ya gittim eşimin zorlamasıyla ve çok etkilendim. Kenya, Tanzanya ve Botsvana’ya gittim. Vahşi doğa, insanın doğa ile bire bir bütünleştiği bir atmosfer. Vahşi doğa fotoğrafçılığı benim için adeta bir meditasyon” demişti. Koç, en zor çektiği hayvanı ise gizemli olarak nitelendirdiği leopar olarak açıklamıştı.

Mustafa V. Koç, Karşılaşmalar ismini verdiği ilk fotoğraf sergisini 2010 yılında Hasköy’deki Rahmi Koç Müzesi’nde meraklılarına sundu. Daha sonra Süha Derbent ile kendisinin objektifinden vahşi doğa fotoğrafları “Yaşamın ta kendisi” adlı sergide 2013’te bir araya getirilmişti.

Mustafa V. Koç, Aydın’ın Didim ilçesinde yaralı bulunan Akdeniz foku Badem ile yakından ilgilenerek gündeme gelmişti. Koç, Badem’in Foça’da tedavisini üstlenmişti.

Golf ve model uçakla motive oldu

Hobileri golf, binicilik, havacılık ve dalış olan Mustafa V. Koç, bir röportajında dünyanın en eski golf kulüplerinden The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews’un tek Türk üyesi olduğunu söylemişti. Pilot olan Koç, havacılık merakını model uçaklara yöneltti. Son yıllarda yarışmalara kızıyla katılıyordu. Koç, “Model planör, ciddi anlamda meditasyon, kafamı dinlendiren bir tutku. Aynı zamanda insanın kendini çok iyi test edebileceği bir şey” demişti.

Davos’a eşitlik için gidecekti

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından yürütülen ve cinsiyet eşitliği için küresel bir dayanışma hareketi olan HeForShe’nin 10x10x10 Etki Programı kapsamında dünyadaki 10 şirket liderinden biri seçilmişti. Koç, bugün Davos’ta moderatörlüğünü Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Emma Watson’ın üstleneceği toplantıda, bir yılda kat ettikleri mesafeyi kamuoyu ile paylaşacaktı. Koç, ‘Kadınsız toplum, yarınsız toplumdur’ çağrısını tekrarlayıp daha iyi bir yaşam ve iş ortamı için cinsiyet eşitliğinin önemini vurgulayacaktı.