Gazete Vatan Logo

Büyük projelere destek için Asya kapısı açılıyor

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Asya ülkeleriyle işbirliğini geliştirmek, özel sektörün büyük altyapı projelerinde finansmandan faydalanmasını sağlamak ve bölgesel projelerde aktif rol alması için Asya Altyapı Yatırım Bankası’na (AAYB) üye olduğunu belirtti.

Büyük projelere destek için Asya kapısı açılıyor

Şimşek, söz konusu bankanın kurulması çalışmalarının, Çin’in girişimleriyle Ekim 2014’te başladığını, kuruluş anlaşmasının başta Çin, Almanya, Güney Kore, Avustralya ve İngiltere olmak üzere yeterli sayıdaki ülkenin onayıyla 25 Aralık 2015’te yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Şimşek, merkezi Pekin’de olan ve toplam 57 üyeli bankanın faaliyetlerine başladığını bildirdi.

İhalede üyelik şartı yok

Türkiye’nin enerji, ulaştırma, sağlık ve eğitim sektörleri başta olmak üzere büyük ölçekli çok sayıda altyapı projesini orta-uzun vadede hayata geçireceğini anımsatan Şimşek, bu kapsamda bankanın sağlayacağı finansmandan azami ölçüde istifade edilmesi planlandığını bildirdi. Ayrıca, banka faaliyetlerinden kaynaklanan ihalelerin üyelik şartı aranmaksızın tüm ülkelere açık olacağına dikkati çeken Şimşek, bu çerçevede Türk firmalarının da ihalelere katılabileceğini dile getirdi.

Şimşek, bankanın toplam sermayesinin 100 milyar dolar olduğunu kaydetti. Bölgede faaliyet gösteren Asya Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası ile kıyaslandığında, AAYB’nin güçlü sermaye yapısı ile öne çıktığına işaret eden Şimşek, “AAYB’nin yerleşik bir Direktörler Kurulu’nun olmaması ve altyapı yatırımlarının finansmanına odaklanacak olması diğer uluslararası finansal kuruluşlara göre en büyük farkı olacaktır. Zira diğer kuruluşların genel nitelikte yoksulluğun azaltılması için tüm sektörleri kapsayacak faaliyeti bulunmaktadır” dedi.

Haberin Devamı