Gazete Vatan Logo

e-ticaret işleminden bir sürpriz çıkabilir

Türkiye’de vergi mükellefi olmayı reddeden uluslararası dev alışveriş sitelerinden yapılacak alışverişlere dikkat. Maliye Bakanlığı, bu şirketlerin gelirlerine el koyabilecek. ‘Paraya el konuldu’ gerekçesiyle ürün gönderilmezse siteleri kullananlar mağdur olacak

e-ticaret işleminden bir sürpriz çıkabilir

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Küresel elektronik ticaret yapan bir firma Türkiye’de nihai tüketicilere doğrudan mal satarsa, bu da devamlılık arz ederse Türkiye’de vergi mükellefi olacak. Olmazsa biz resen vergi mükellefi yapacağız ve Türkiye’de elde ettiği gelire de el koyacağız” uyarısında bulundu.

Ağbal, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. e-ticaretin siyasi sınırları tanımadığını söyleyen Ağbal, internette gümrük duvarlarının olmadığına işaret ederek sözlerine şöyle devam etti:

Torba yasaya giriyor

“Elektronik ticaret ciddi anlamda küresel ticaretin içinde daha fazla önemi olan bir noktaya doğru gidiyor. Bazı ülkeler bu elektronik ticaretten çok ciddi kazançlar elde ediyorlar. Gelir elde ediyorlar ama gelir elde edilen ülke aslında kazancın elde edildiği ülke değil. Mesela küresel elektronik ticareti yürüten firma Amerika’da ama paranın kazanıldığı yer Türkiye. Türkiye o zaman ne diyor, ‘Burada para kazanılıyorsa burada vergi verilmelidir’. Burada anladığım kadarıyla; Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya ortak bir çalışmayla Avrupa Komisyonu’ndan küresel elektronik ticaret yapan firmaların AB pazarındaki hasılatlarının üzerinden bir vergi alınmasını içeren bir teklifte bulunmuş. Bu hasılat üzerinden alınacak vergi adına ‘Dengeleme vergisi’ demişler.”

Haberin Devamı

Türkiye’de geçen sene e-ticarete ilişkin düzenleme yapıldığını hatırlatan Ağbal, şunları kaydetti:

“Türkiye’de mal satan elektronik ticaret firmalarına yapılan ödemelerin şirketlerin bankalarımıza stopaj yapma yükümlülüğü getirdik. Yani burada bir nihai tüketici elektronik ticaret firmasından mal satın almışsa bunun parasını da elektronik ortamda bankacılık üzerinden ödüyorsa o zaman bu aşamada bir vergi keselim. Bu da ciddi anlamda kamuoyunda karşılığını buldu. Birçok küresel firma bizimle görüşmeler yapıyor. Bu kanun hazırlığına karşılık Türkiye’de vergi mükellefi olmak istediklerini söylüyorlar.”

Bayram öncesi maaş bütçeye açık verdirdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ağustos ayına dair bütçe sonuçlarını da değerlendirerek bütçenin 874 milyon lira açık verdiğini bildirdi. Bütçe açığının geçen yıl 27 milyar lira olduğunu, bu yıl açığın 47 milyar liraya çıkacağını öngördüklerini hatırlatan Ağbal, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasındaki gelişmelerin ekonomiye ilave yükler getireceğini söylediklerini de anımsattı. Söz konusu gelişmelerden ötürü bütçeye 11 milyar liralık ilave yük geldiğini dile getiren Ağbal, “Dolayısıyla bütçedeki bozulmadan değil, bütçenin kontrollü bir şekilde, sürdürülebilirlik sınırları içinde ekonomik büyümeye katkı olacak bir çerçeveye kavuşturulması söz konusu” diye konuştu.
Ağbal, “Ağustos ayında bütçemiz 874 milyon lira açık, 4.6 milyar lira faiz dışı fazla verdi” dedi. Sosyal güvenlik kapsamındaki emekli aylıkları ve engelli bakım paralarının bayram nedeniyle Eylül ayı yerine Ağustos ayında ödendiğine dikkati çeken Ağbal, “Buradan kaynaklı ilave 3.7 milyar liralık Ağustos’a kayan bir harcamamız oldu. Bunu göz ardı ettiğimizde aslında Ağustos ayındaki açık, fazlaya dönüştü. Bizim bütçemiz aslında 2.8 milyar lira fazla verdi ama bilinçli bir şekilde ödemeleri öne çektik” değerlendirmesinde bulundu.
Vergiler % 13 arttı
Geçen yıl Ağustos ayında bütçenin 3.6 milyar lira fazla, bu yılın aynı ayında ise 874 milyon lira açık verdiğini kaydeden Ağbal, vergi tarafında Ağustos ayı rakamlarının yüzde 13.1 arttığını ve bunun son derece sevindirici olduğunu söyledi. Ağbal, yıl sonunda özellikle vergi tarafında beklentilerin oldukça üzerinde bir gerçekleşme öngördüklerini anlatarak, yatırım harcamalarında da 8 aylık dönemde ciddi artış yaşandığını dile getirdi.
Kırtasiyeyi hesaplı alacağız
Vatandaştan tasarruf beklediklerini, aynı tasarrufa kamu olarak da uyacaklarını ifade eden Naci Ağbal, milli gelirin yüzde 2’si kadar bir bütçe açığını gelecek yıl da benzer seviyede tutmak için önemli bir gayret göstereceklerini söyledi. Ağbal, “Vatandaşa ‘tasarruf et’ diyoruz, devlet de tasarruf edecek. Makine-ekipman, kırtasiye alımlarından tutun da bütün hizmet alımlarına kadar çok kapsamlı tasarruf önlemlerini 2018 bütçesinde getireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı