Gazete Vatan Logo

Rusya nereleri işgal etti, Ruslar Kiev’i aldı mı? Rusya Ukrayna savaş son durum!

Rusya Ukrayna savaşında son durum sorgulanıyor, “Rusya nereleri işgal etti?” soruna yanıt aranıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın 3'üncü gününde de bölgeden sıcak haberler gelmeye devam ediyor. Kiev'de Ukrayna güçleri büyük direniş gösterirken, ABD, Zelensky'e ülkeden çıkarmayı teklif etti ancak Ukrayna lideri reddetti. Ukrayna lideri, sosyal medyadan "Ülkeden ayrılmadım, Kiev'deyim, silah bırakmayacağız" videosu paylaştı. Ukrayna’nın direnişi devam ederken, Rusya’nın kaç şehri işgal ettiği merak ediliyor. Peki, Ukrayna hangi şehirlere girdi?

Rusya nereleri işgal etti, Ruslar Kiev’i aldı mı? Rusya Ukrayna savaş son durum!

Ukrayna - Rusya savaşı 3'üncü gününe girdi. Rus askeri birlikleri başkent Kiev'in sokaklarında gece boyunca Ukrayna güçleriyle çatıştı. Mahalle aralarında Rus askerleri ile Ukrayna güçleri arasındaki çatışmalar, vatandaşlar tarafından çekilen videolarla sosyal medya üzerinden paylaşıldı. Kiev'de büyük çatışmalar yaşanırken, ABD'li yetkililer Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'yi Kiev'den ayrılması için yardım etmeyi teklif etti ancak teklif reddedildi. 

Rusya nereleri işgal etti?

Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Cuma akşam saatlerinde Ukrayna’nın güneyindeki Azov bölgesinde gerçekleştirilen deniz çıkarması sonucu Rus askeri birliklerin Melitopol şehrine girdiğini bildirdi.

Sputnik'teki habere göre, hiçbir direnişle karşılaşmadıklarını belirten Bakanlık, “Militopol sakinleri askerlerimizi selamladı. Bazı yaşlı vatandaşlar da sokaklara kızıl (Sovyet Birliği) bayraklarla çıktı” diye açıkladı.

Melitopol şehri, Karadeniz'e yakınlarında, Ukrayna'nın güneyinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Kiev düştü mü?

Ukrayna lideri Zelenski önemli açıklamalarda bulundu. Zelenski saldırıların püskürtüldüğünü belirtirken, "Kiev kontrolümüz altında" dedi. Zelenski Rus halkına savaşa karşı çıkmaları konusunda çağrıda bulundu.

Rusya Ukrayna savaş son durum 26 Şubat

Ukranya lideri Vladimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından bir video yayınlayarak "Ülkeden ayrılmadım, Kiev'deyim, silah bırakmayacağız. Orduyu silahlarını bırakmaya çağırdığı iddia edilen sahte haberlere inanmayın dedi" dedi. 

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait helikopter ve 3 uçağın vurulduğunu bildirdi. Başkanlığın Facebook hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait bir helikopter, 2 Su-25 savaş uçağı ve İl-76 nakliye uçağını vurduğu belirtildi. Rus birliklerinin Kiev bölgesinin Vasilkov kentine paraşütlerle inmeye çalıştığı kaydedilen açıklamada, başkent Kiev sokaklarında çatışmaların sürdüğü aktarıldı.

Ukrayna açıklarında Japonya'nın batısındaki Ehime eyaletine kayıtlı deniz nakliyat firması, Karadeniz'de seyreden Namura Queen kargo gemisinin Rusya tarafından füze ile vurulduğunu bildirdi. Ukrayna açıklarında füzenin isabet etmesi sonrası hasar alan Panama bandıralı gemideki 20 Filipinli mürettebattan birinin yaralandığı kaydedildi. Kargo gemisinin halihazırda seyrüseferini sürdürebildiği ve hasar tespit çalışmaları için Türkiye'ye doğru yol aldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Kiev Büyükelçiliği: En yakın sığınakları bulun

ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği, ABD vatandaşlarını "koşulların bir anda kötüleşebileceği" konusunda uyardı ve ülkedeki ABD vatandaşlarına en yakın sığınakları bulmaları yönünde çağrıda bulundu. Büyükelçilik yaptığı açıklamada, "Ukrayna genelinde güvenlik durumu son derece değişken olmaya devam ediyor ve koşullar bir anda kötüleşebilir. ABD vatandaşları uyanık kalmalı ve en yakın sığınağın veya korunaklı alanının yerini bilmelidir" dedi.

ABD, Zelensky'e ülkeden kaçmayı önerdi

Washington Post gazetesinin ABD'li ve Ukraynalı yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD hükümeti, Zelenskiy'e Rusya tarafından yakalanması ya da kaçırılmasını önlemek için kendisine Kiev'den ayrılması için yardım etmeye hazır olduğunu belirtti. Ancak Zelenskiy, bu teklifleri şu ana kadar reddederek, ülkesinin başında kalacağını belirtti.

Haberin Devamı

Zelenskiy, dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Rusların 1 numaralı hedefinin kendisi, 2 numaralı hedefinin de ailesi olduğunu ancak ülkesini savunmak için görevinin başında olacağını açıklamıştı. Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) Rusya’nın Ukrayna operasyonunu kınayan taslağa "evet" oyu kullanan ülkelere teşekkür etti. 

Rusya'nın asker indirmeye çalıştığı Kiev'in 35 kilometre güneyindeki Vasylkiv kasabasında şiddetli çatışmalar sürüyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna hava savunma sistemlerinin, Vasilkiv bölgesinde Rus hava indirme birlikleri paraşütçü askerleri taşıyan İl-76 model uçağı vurduğu bildirildi.

Ukrayna bir savaş uçağı ile helikopter vurdu

Haberin Devamı

Ukrayna Genelkurmay'ı tarafından yapılan açıklamada, gece yarısı Rusya'ya ait bir helikopter ile Su-25 uçağının S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından düşürüldüğü belirtildi.

Herson kentinde Rus askerleri Azerbaycanlı aileyi katletti

Ukrayna Bakü Büyükelçisi Vladislav Kanevsky, Ukrayna'nın Herson kentinde Rus askerlerinin düzenlediği hava saldırısında Azerbaycanlı bir ailenin 3 ferdinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BMGK'da 'kınama' tasarısını Rusya veto etti

BM Güvenlik Konseyinde, Arnavutluk ve ABD'nin getirdiği "Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısını" kınayan karar tasarısını, Rusya veto etti. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BMGK’da Rusya’nın veto kararından sonra “Bu meseleyi, Rusya’nın vetosunun uygulanmadığı Genel Kurul’a taşıyacağız ve dünya Rusya’yı sorumlu tutacak” dedi.