Gazete Vatan Logo

Ramadi’yi kurtarma operasyonu

Irak ordusu, mayıs ayından bu yana IŞİD militanlarının elinde olan Ramadi kentinin kurtarılması için geniş çaplı bir operasyon başlattı.

Ramadi’yi kurtarma operasyonu

Bağdat, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının mayıs ayında ele geçirdiği Ramadi kentini kurtarmak için geniş çaplı bir askeri operasyon başlattı.

Reuters ajansına konuşan Irak ordusunun anti-terör birimi sözcüsü Sabah Numani, ordu güçlerinin dün sabah Anbar eyaletinin başkenti olan Ramadi’ye operasyon başlattığını söyledi. Irak güçleri geçtiğimiz günlerde Ramadi’nin IŞİD kontrolündeki bazı bölgelerini geri aldığını duyurmuştu.

Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi, hafta başında devlet televizyonunda yer alan açıklamasında, “Önümüzdeki saatlerde Ramadi’yi IŞİD’den geri alma operasyonunun üçüncü aşaması başlayacak” ifadelerini kullanmıştı. Ganimi’ye göre, bu operasyonla Ramadi’nin tüm yönlerden abluka altına alınması ve kent merkezinin IŞİD’den tamamen temizlenmesi hedefleniyor.

Irak Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları hafta sonunda, Ramadi’de bulunan sivillerin 72 saat içerisinde evlerini terk etmesini içeren broşürleri havadan dağıtmıştı.

IŞİD’in kontrolündeki topraklar % 14 azaldı

Haberin Devamı

IŞİD’in 2015 yılında, koalisyon ülkeleri ve yerel güçlerin operasyonlarında, kontrolündeki bölgenin yüzde 14’ünü kaybettiği açıklandı. Tel Abyad, Tikrit ve Beyci rafinerisi gibi kuzeyde verdiği kayıpların yerine Palmira ve Ramadi’ye yönelen örgüt halen 78 bin kilometre karelik bir alana hükmediyor.

1 Ocak’ta 90 bin kilometrekareden fazla alana hâkim olan örgüt, yaklaşık 12 bin 800 kilometrekare alan kaybetti. İngiltere merkezli düşünce kuruluşu IHS Janes’in raporuna göre, IŞİD’in 2015’teki kayıplarının çoğunluğu Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırındaki bölgelerde yaşandı.