Gazete Vatan Logo

Polonya'ya füze düştü NATO olağanüstü olarak toplandı! 4. madde devreye girdi

Ukrayna ile Rusya arasında savaş sürerken Polonya'ya düşen füzeler NATO'yu alarma geçirdi. NATO Polonya'nın ittifakın 4. maddesini devreye sokması sonrası olağanüstü olarak toplandı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Polonya'ya düşen füze parçalarının Ukrayna ordusunun S-300 hava savunma sistemine ait olduğunu ifade ederken Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, "Ukrayna açık ve anlaşılır bir şekilde Rus füzelerini düşürmeyi amaçlayan roketler fırlatarak kendini savundu. Her şey bunun talihsiz bir kaza olduğunu gösteriyor" dedi.

Polonya'ya füze düştü NATO olağanüstü olarak toplandı! 4. madde devreye girdi

24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sürerken Polonya'ya füze düşmesi dünyayı korkuttu.

Polonya'ya Rus yapımı füze düştüğü iddiası bir numaralı gündem olmaya devam ederken NATO Polonya'nın 4. maddesini devreye sokması sonrası olağanüstü olarak toplandı.

4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan NATO, 1999 yılında Polonya'yı ittifaka kabul etti.

Kritik toplantı TSİ 12.00'da başladı. Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in başkanlık ettiği Brüksel'deki NATO büyükelçileri toplantısın ardından basın toplantısı düzenleyeceği açıklandı.

POLONYA'DAN RUSYA'YA NOTA

Polonya'nın Ukrayna sınırına 6 kilometre mesafede bulunan Przewodowo köyüne füze düşmesi sonucu 2 Polonya vatandaşının hayatını kaybetmesinin ardından Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, dün gece yarısı Rus yapımı füzeye ilişkin derhal açıklama yapması talebiyle Rusya'nın Varşova Büyükelçisi Siergiej Andriejew'i acilen Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Polonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lukasz Jasina gazetecilere yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau'nun Rus Büyükelçi ile görüşmesinin "sorunsuz, sessiz ve el sıkışmadan" gerçekleştiğini bildirdi. Görüşmenin 4 dakika sürdüğünü, Bakan Rau'nun Rus Büyükelçi Siergiej Andriejew'e tüm yaşananlara ve Polonya'nın olaya bakışını içeren diplomatik nota verdiğini aktaran Lukasz Jasina Rus Büyükelçi'nin görüşme esnasında tek kelime konuşmadığını, sadece Rau'yu dinlemekle yetindiğini belirtti.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı Polonya'nın Ukrayna sınırındaki Przewodow köyün vuran ve 2 kişinin ölümüne neden olan füze saldırısı ile ilgili iddiaların bilinçli provokasyon olduğunu belirtti.

Dün gerçekleştirilen yüksek hassasiyetli vuruşların sadece Ukrayna bölgesini kapsadığını belirten Rusya, Polonya'da bulunan füze enkazının görüntülerinin Ukrayna'nın S-300 hava savunma sistemine işaret ettiğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden NATO müttefiklerini Polonya'ya düşen füzenin Ukrayna'nın hava savunma sistemi S-300'e ait olduğu konusunda bilgilendirdi.

Haberin Devamı

NATO'NUN 4. MADDESİ NE DİYOR?
NATO'nun 5. maddesine göre, bir müttefike yapılan saldırı, tüm müttefiklere yapılmış sayılıyor.

5. maddenin devreye girmesi için önce 4. maddenin aktive edilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz saatlerde Polonya bu adımı atarak acil NATO toplantısı talep etti.

NATO'nun bu çerçevede toplanan kanıtları incelemesi ve bir soruşturma yürütmesi bekleniyor.

MASADA HANGİ SEÇENEKLER VAR?
Ancak 4. maddenin aktive edilmesi NATO'nun çatışmaya gireceği anlamına gelmiyor. Bu 5. maddenin aktive edilmesi öncesi istişarelerin yapılması anlamına geliyor.

NATO, RUSYA'YA SAVAŞ AÇABİLİR Mİ?
Başka bir deyişle bu aşamada bunun kasıtlı bir saldırı olup olmadığı araştırılacak. NATO'nun eski politika planlama direktörü Fabrice Pothier'a göre sonuç ne olursa olsun masadaki en olası seçenek Rusya'ya bir saldırıdan ziyade ittifakın Polonya'nın hava savunma sistemlerine destek göndermesi.

POLONYA SAVUNMA BAKANI: YÜKSEK ALARM DURUMUNDAYIZ

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, dün akşam Ukrayna sınırına yakın köye düşen füzeye ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bakan Blaszczak, "Hem kara kuvvetleri hem de donanma hava savunma sistemleri ve askeri birimler yüksek alarm durumunda. Polonya ordusu durumu izliyor. Müttefiklerimizle sürekli temas halindeyiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Akşam saatlerinde Polonya'nın Ukrayna sınırındaki Przewodow köyüne düşen füze sonucu 2 kişi hayatını kaybetmişti.

RUSYA: FÜZENİN UKRAYNA'YA AİTS-300 PARÇALARI OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Polonya'ya düşen füze parçalarının Ukrayna ordusunun S-300 hava savunma sistemine ait olduğunu ifade ederek, "Rusya'nın yüksek hassasiyetli saldırılarının yalnızca Ukrayna'da bulunan ve Ukrayna-Polonya sınırına 35 kilometreden daha yakın olmayan hedeflere gerçekleştirildiğini vurgulamak istiyoruz" dedi.

Polonya'nın Ukrayna sınırına yakın Przewodow köyüne düşerek 2 kişinin ölümüne yol açan füzeye dair yeni bir açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "15 Kasım'da Rus Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna'nın askeri kontrol sistemine ve buna bağlı enerji tesislerine yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlar kullanarak büyük bir saldırı başlattı. Saldırının amacına ulaşıldı. Fırlatılan tüm füzeler, belirlenen hedefleri isabetli bir şekilde vurdu. Tüm tesisler etkisiz hale getirildi. Yüksek hassasiyetli saldırıların yalnızca Ukrayna'da bulunan ve Ukrayna-Polonya sınırına 35 kilometreden daha yakın olmayan hedeflere gerçekleştirildiğini vurgulamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Füze parçaları Ukrayna hava savunma sistemine ait"
Konaşenkov, "Polonya'da 15 Kasım akşamı yayınlanan ve Przewodow köyünde çekilen enkazın fotoğraflarını inceleyen Rus savunma sanayi uzmanları, füzelerin parçalarının Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin S-300 hava savunma sistemine ait olduğunu tespit etti. Çeşitli Ukraynalı kaynakların ve yabancı yetkililerin sözde 'Rus roketlerinin' Przewodow'a düştüğüne ilişkin açıklamaları, gerilimi arttırmayı amaçlayan kasıtlı bir provokasyondur" dedi.

"Kiev'deki hiçbir tesisi vurmadık"
Yüksek hassasiyetli silahlarla Ukrayna'da bulunan tesislere gerçekleştirilen yoğun saldırılarda Kiev'deki hiçbir tesisin hedef alınmadığını savunan Konaşenkov, "Kiev rejiminin gösterdiği gibi, başkentin mahallerindeki tüm yıkımlar kent sınırları içinde konuşlu bulunan Ukraynalı ve yabancı hava savunma sistemlerinden fırlatılan füzelerin düşmesinin ve kendisini imha etmesinin bir sonucudur" şeklinde konuştu.

"NATO, doğu kanadında doğusunda faaliyetlerini arttırabilir"
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Gruşko da Polonya'ya düşen füzenin ardından NATO'yu hedef aldı. Gruşko Polonya'nın NATO'yu harekete geçirmek için hazırlık yaptığını belirterek, "Bildiğim kadarıyla Polonya, 4. madde uyarınca NATO Konseyi’ni toplamaya hazırlanıyor. Dolayısıyla her şeyden Rusya'yı sorumlu tutabilirler. Somut adımlarla ilgili olarak en önemlisi NATO Konseyi'nin ilgili durumlarda istişareler öngören Washington Anlaşması'nın 4. maddesi uyarınca toplanmasıdır. Gelen bilgiler ve Savunma Bakanlığımızın yaptığı açıklamalar dikkate alındığında ne Polonya ne de NATO tarafından ileride atılabilecek farklı herhangi bir adım öngörmüyorum. Söylemlerle sınırlı kalacaklar, ancak belki de bu söylemler ile birlikte ittifakın doğu kanadındaki faaliyetlerin artırılması konusunda bazı ek kararlar alınabilecek" ifadelerini kullandı. Buna karşı kendilerinin de önlemler alabileceğini belirten Gruşko, "Çıkarlarımıza ters düşerse o zaman uygun önlemler alırız" dedi.

POLONYA CUMHURBAŞKANI: TALİHSİZ BİR KAZA

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, "Ukrayna açık ve anlaşılır bir şekilde Rus füzelerini düşürmeyi amaçlayan roketler fırlatarak kendini savundu. Her şey bunun talihsiz bir kaza olduğunu gösteriyor" dedi.