Gazete Vatan Logo

Obama'ya 'homoseksüel' dediler

İran'daki haber sitesi ortalığı karıştırdı...

İran'ın Fars Haber Ajansı FNA, ABD'de gündemdeki haberlerle ilgili hiciv yapan bir internet sitesinde çıkan yazıyı ciddiye alarak yaptığı haberden dolayı özür diledi.
Ajansın Onion adlı siteyi kaynak aldığı haberde, kırsal kesimdeki Amerikalıların İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad'ı Barack Obama'ya tercih ettiği iddia ediliyordu.

Cuma günü FNA'da yayımlanan haber iki saat sonra kaldırıldı.
FNA baş editörü, Amerikalı politikacıların kendi halkı arasındaki popülaritesinin düşük olduğu inancını hâlâ taşıdığını söyledi.

İsmi açıklanmayan editör, "Bizim hatamızı haklı kılmasa da, ABD'de yapılacak özgür bir kamuoyu yoklamasında halkın çoğunluğunun Amerikan siyasal sistemi dışındaki herhangi birini Başkan Obama ve diğer Amerikalı devlet adamlarlına tercih edeceğine inanıyoruz." dedi.

FNA'nın yaptığı açıklamada BBC, New York Times ve ITV gibi haber örgütlerinin yaptığı yanlışlar listesine de yer verildi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun haftalık yayın organına üye olan FNA, yayımladığı haberde Onion'ı kaynak göstermemişti.

Haberde, Batı Virginia'da yaşayan bir Amerikan vatandaşının İran lideri için "milli savunmayı ciddiye alan ve Obama gibi homoseksüel protestocuların belirlemesine göre ülkeyi yönetmeyen" bir lider tanımı kullandığı belirtilmişti.
İran'da homoseksüellik hapis ve bazı durumlarda idam cezasıyla cezalandırılan bir suç olarak görülüyor.
Onion'da çıkan bazı haberler daha önce de başka gazeteler tarafından ciddiye alınmıştı.

2004'te Çin resmi gazetesi Pekin Akşam Haberleri Onion'a dayanarak verdiği haberde ABD'de Kongre'nin kendisi için yeni bir bina inşa edilmemesi halinde Washington'dan taşınacağı tehdidinde bulunduğu bildirilmişti.
2009'da ise Bangladeş'te bir gazete Onion'dan alarak yayımladığı aya ayak basma olayının sahteliğine dair haberden dolayı özür dilemişti. (BBC Türkçe)

Haberin Devamı