Gazete Vatan Logo

Musul'da operasyon devam ediyor

Irak ordusunun perşembe günü başlattığı Musul operasyonunda terör örgütü DAEŞ'in Iraklı güçlere karşı direniş göstermediği belirtilirken, askeri uzmanlar da söz konusu harekatın Musul kent merkezini geri almak için beklenen büyük operasyon olmadığı görüşünü dile getirdi.

Musul'da operasyon devam ediyor

Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sahadaki şartlar ve askeri nedenlerle operasyonun ne zaman biteceğinin belli olmadığını ifade ederek, "Sivilleri kalkan olarak kullanan, mayın döşeme ve bombalı araç eylemlerine itimat eden düzensiz bir düşmanla savaşıyoruz." dedi.

Resul, operasyon sırasında DAEŞ'in Iraklı güçlere karşı sahada direniş göstermediğini, daha çok yollara mayın döşeme taktiğini kullandığını söyledi.

Iraklı komutan, güvenlik gerekçelerinden ötürü operasyonda yer alan asker sayısı hakkında ise bilgi vermedi.

"Beklenen operasyon değil"

Irak ordusu operasyona üçüncü gününde devam ederken askeri uzmanlar bunun daha çok bir "hazırlık" olduğunu düşünüyor.

Iraklı Askeri Uzman Abdulkerim Halaf, "Operasyonun hedefi, askeri mevzileri güçlendirmek ve DAEŞ'in daha önce olduğu gibi bazı bölgelerde yığınak yapmasını engellemek." diye konuştu.

Halaf, Zap Suyu, Dicle Nehri yakınları ve kentin güney cephesindeki bazı dağları ele geçirmenin önemli olacağını ifade ederken söz konusu harekatın asıl büyük operasyon olmadığı görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

ABD'nin Başbakan Haydar el-İbadi'ye baskısı sonucu düğmeye erken basıldığını söyleyen Halaf, büyük Musul operasyonu için daha fazla askeri hazırlık ve çaba gerektiğine işaret etti.

Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin de büyük Musul operasyonunda yer almak istediğini belirten Iraklı askeri uzman, bu güçlerin özellikle Musul'un güneyindeki El-Hadar ve Eş-Şirgat cephelerinde görev üstlenebileceğini kaydetti.

Halaf ayrıca, ABD'li güçlerin mevcut operasyona katılmadığını ileri sürerek, "ABD'nin yaklaşık 200 civarında askeri Mahmur'daki kampı korumak için oradaki askeri üste mevcudiyet sağlıyor. Bunların ayrıca arazide de bazı ağır silahları bulunuyor. ABD'liler ayrıca hava ve istihbarat desteği sağlıyor." ifadelerini kullandı.

"DAEŞ'in tepkisini ölçüyorlar"

Iraklı askeri uzman Davud Saadi de "Musul operasyonunun hedefi, DAEŞ'in tepkisini ölçmek. Örgütün, Irak ordusuna ne kadar karşı koyabileceği değerlendirilmek isteniyor." görüşünü savundu.

Haberin Devamı

Saadi, son dönemde yoğunlaşan hava saldırıları ve karadan beklenen operasyon dolayısıyla Musul kent merkezindeki DAEŞ militanlarının Suriye'ye doğru kaçtığı yönünde bilgiler olduğunu söyledi.

Büyük Musul operasyonunun iki ay içerisinde başlayabileceğini öngören Saadi, sokak savaşı şeklinde zorlu bir mücadele beklediğini belirtti.

"Irak'ın en geniş katılımlı operasyonu olacak" diyen Saadi, harekata Irak ordusu, Musullu Sünni aşiret güçleri ve Peşmerge'nin karadan katılacağını, uluslararası koalisyon güçlerinin de yoğun şekilde havadan destek vereceğini dile getirdi.

Musul merkezine yönelik geniş kapsamlı operasyona Mahmur Kampı yakınlarına konuşlandırılan yaklaşık 200 ABD askerinin de katılacağını ileri süren Saadi şunalrı kaydetti:

"Ayrıca Irak ordusuna bağlı ve ABD güçlerince sokak savaşları üzerine eğitilen üç birlik de yer alacak. Şii milis gücü Haşdi Şabi uzaklaştırılırsa Musul operasyonu mezhepçi yaklaşımlardan uzak ve temiz olacak."

Haberin Devamı

"Musul'a yönelik kara operasyonudur"

Askeri uzman Ahmet eş-Şerifi de "İki gün önce başlayan Musul operasyonu daha çok bir kara operasyonudur. DAEŞ kontrolündeki Musul'a yönelik hava operasyonu bir süre önce başlamıştı. Son günlerde koalisyon güçlerinin çok sayıda hava saldırısı söz konusuydu." diye konuştu.

Şerifi, Irak ordusu tarafından ortaya konulan planın henüz gerçekleşmediğini ve bunun zaman alacağını ifade etti.

Irak ordusunun bu aşamadaki hedefinin Musul'daki Dicle Nehri kenarında stratejik öneme sahip El-Kayyara'yı geri almak olduğunu vurgulayan Şerifi, bunun da izolasyon ve kuşatma yoluyla gerçekleşebileceğini kaydetti. Şerifi, Kayyara'nın kurtarılmasının Musul'un önemli bir bölümünün kurtarılması anlamına geldiğini belirtti.

Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin rolünün bu operasyonda küçültüldüğünü belirten Şerifi, Haşdi Şabi ve Peşmerge'nin rolünün izolasyon ve kuşatma sırasında ortaya çıkabileceğini savunarak sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Haşdi Şabi, operasyonun kalbinde yer alamaz. Operasyonun kalbi ve direkt çatışmalarda yer alacak güçler terörle mücadele timleri, özel kuvvetler (Başbakanlığa bağlı) ve Savunma Bakanlığına bağlı güçler."

Haberin Devamı