Gazete Vatan Logo

Kızının katillerini tek tek avladı, polisler bile şaşırdı! En sonunda yaşadığı ise ülkeyi ayağa kaldırdı

Meksika’da yaşayan Miriam Rodriguez, kızının ortadan kaybolmasıyla birlikte onu kaçıran kartel üyelerinin peşine düştü. Tek başına kılık değiştirerek ve sahte kimlik kullanarak onu kaçıranları bulmak için yıllarca süren bir göreve çıktı. Polisleri bile şaşırtan bir bilgi havuzu oluşturan acılı anne, kızını kaçıran suçluları tek tek avladı. Miriam’ın anneler gününde yaşadıkları ise tüm ülkeyi ayağa kaldırdı.

Kızının katillerini tek tek avladı, polisler bile şaşırdı! En sonunda yaşadığı ise ülkeyi ayağa kaldırdı

Meksika’nın Tamaulipas eyaletine bağlı San Fernando şehrinde yaşayan bir anne olan Miriam Elizabeth Rodrigues Martinez için her şey 23 Ocak 2014 tarihinde değişti. O gün Miriam’ın 20 yaşındaki kızı Karen Alejandra Rodriguez, araba kullanırken silahlı kişiler tarafından önü kesildi. Araca binen kişiler genç kızla birlikte ortadan kayboldu.

Miriam ve ailesi yaklaşık 2 hafta boyunca Karen’ı eve getirmek için uğraştı. Genç kızın Körfez Karteline bağlı Zetas Karteli tarafından kaçırıldığını biliyorlardı. Bu kartel masum insanları fidye için kaçırmakla meşhurdu.

KARTELLE İLK TEMAS

Başka seçeneği bulunmayan Miriam, kartel üyeleriyle görüşmeye karar verdi. Onu şaşırtan şey ise bir kartal üyesinin acılı anne ile görüşmeyi kabul etmesi oldu. Kartel üyesi, Karen’ın nerede olduğunu bilmese de 2000 dolar karşılığında onun yerini öğrenmeye çalışacağını söyleyerek Miriam’dan para istedi.

Miriam bu teklifi kabul etti ve ödemeyi yaptı ancak buradan hiçbir sonuç çıkmadı. Eline geçen tek bilgi görüştüğü kartel üyesinin ismi oldu: Sama. Bu bilgiyle birlikte, Rodríguez ilk ipucunu bulmuştu. Hayatta kalan kızına Karen'ın öldüğünü düşündüğünü, ancak Karen'ın kaçıranları bulana kadar dinlenmeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yavaş ve dikkatli bir şekilde ilerlemeye başlayan Miriam, başka deliller de toplamaya başladı. Sama’yı sosyal medya platformundan buldu ve bir gün, Sama’nın bir arkadaşını dondurma dükkanı üniformasıyla tanıyarak kimliğini belirledi ve o arkadaşının ortaya çıkmasını beklemek için saatlerce dükkanın önünde bekledi. Ardından, onu takip etmeye başladı.

POLİSİ BİLE ŞAŞIRTAN BİLGİ HAVUZU

Miriam, Sama'nın yaşadığı yeri buldu ancak hala daha fazla bilgiye ihtiyacı vardı. Tespit edilmeden etrafta dolaşabilmek için saçını kırmızıya boyadı, eski bir üniforma giydi ve komşularla anket yaptığını söyleyerek konuştu. Yetkililer tarafından görmezden gelindikten sonra, Miriam sonunda ona yardım etmeye istekli bir federal polis buldu.

Haber merkezlerine konuşan polis memuru şöyle konuştu:

“Dosyalarını masaya çıkardığında, daha önce hiçbir şey görmediğimi fark ettim. Bu kadın tarafından yalnız çalışarak toplanan ayrıntılar ve bilgiler inanılmazdı.”

KIZININ ÖLDÜĞÜ ORTAYA ÇIKTI

Haberin Devamı

Sama ilk seferinde tutuklanmaktan kaçmayı başarsa da polis sonunda onu tutukladı. Sama, diğer kartel üyelerinin isimlerini polise verdi ve bu sayede Karen'ın kaçırılmasıyla ilgili daha fazla ayrıntı ortaya çıktı. Hatta biri, polisi Karen'ın öldürüldüğü çiftliğe götürmeyi bile kabul etti.

Bu çiftlikte genç kızın atkısını, kamyonetinin minderini ve femur kemiğinden birini buldu. Ardından, Karen'ın katillerini bulmak için arayışını yeniledi. Acılı annenin bir arkadaşı ise basın ekiplerine, “Kızını bulduğunu ancak artık hiçbir şeyin normal olmayacağını söyledi” ifadelerini kullandı.

Sonuç olarak, Miriam Rodríguez, kızının kaçırılmasında rol oynayan 10 kartel üyesini tek tek avlamaya başladı. Birçoğu kartelden ayrılmış ve hayata yeniden başlamaya çalışan insanlar olsalar da acılı anne onlara karşı büyük bir öfke ve nefret besliyordu.

“KIZIMI ÖLDÜRÜRKEN MERHAMETİ NEREDEYDİ?”

Bir kartel üyesinin kilisede tutuklanmasının üzerine, “Kızımı öldürdüklerinde onun merhameti neredeydi?” ifadelerini kullanan acılı anne, yaşadığı bölgede artık oldukça ünlü bir isim haline gelmişti.

Haberin Devamı

Miriam, sadece güçlü bir düşman olan kartelle başa çıkmakla kalmıyor, aynı zamanda bir yaşam tarzına da meydan okuyordu. Sık sık işinin tehlikesini fark ettiğini ve ölümden korkusu olmadığını belirtiyordu.

Bir arkadaşıyla yaptığı konuşmada, “Beni öldürseler de umrumda değil. Kızımın öldüğü gün ben zaten öldüm. Bunun sona ermesini istiyorum. Kızıma bunları yaşatan herkesi ortadan kaldırdıktan sonra bana ne istiyorlarsa yapabilirler” dediği kaydedildi. Miriam’ın bu sözleri maalesef gerçekliğe dönüşecekti.

HAPİSTEN KAÇAN KARTEL KURŞUN YAĞDIRDI

Mart 2017'de, Karen'ın kaçıranların hapishanesi olan Ciudad Victoria'daki bir hapishaneden 29 mahkum bir tünel kazarak kaçtı. Miriam Rodríguez, polis koruması istedi ve yerel polis bu isteği kabul etti.

Meksika'nın Anneler Günü olarak kutlanan 10 Mayıs'ta, Miriam’ın işindeki tehlike sonunda onu yakalamayı başardı. 57 yaşındaki kadın, şüpheli biri peşindeyken ayak bileğini kırdığı için alçı ile evinin kapısına yanaşıyordu, tam o sırada kaçak mahkumlar tarafından kullanılan beyaz bir araç evinin önünde durdu.

Haberin Devamı

Miriam’a yaklaşık on kez ateş eden mahkumlar, yaşlı kadın yere serilinde olay yerinden arabayla kaçtı. Miriam’ın kocası, onu evlerinin yolunda uzanmış halde elindeki tabancasını taşıdığı çantasında buldu.

TÜM ÜLKEYİ AYAĞA KALDIRAN CİNAYET

Miriam Rodríguez'in ölümü, ülke genelinde insanların öfkesine neden oldu.

Vali Francisco Javier García Cabeza de Vaca, Twitter'da şunları yazdı:

“Tamaulipas hükümeti, Miriam Rodríguez'in ölümünün başka bir istatistik olmasına izin vermeyecek.”

Miriam’ın katillerinden biri çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti. Yetkililer, kalan 2 katili yakalamayı başardı ancak Miriam’ın ölümü, yaptığı işlerin de ortaya çıkmasını sağladı. Oğlu, Miriam'ın başlattığı San Fernando Kayıplar Kolektifi'ni devralmıştı, ancak ölümünden sonra topluluk yavaşça çöktü.

Ne yazık ki, Miriam’ın hikayesi pek de eşsiz değil. 2007 yılında o zamanın Meksika devlet başkanının "uyuşturucu savaşı" ilan etmesinden bu yana Meksika'da yaklaşık 100.000 kişi ortadan kaybolmuştu.

Karen, kartel tarafından kaçırılıp öldürülen on binlerce insandan yalnızca bir tanesiydi. Annesi Miriam Rodríguez harekete geçti ve bedelini hayatıyla ödedi. Ancak kendi içinde Miriam, kızı için adaleti bulmuştu.