Gazete Vatan Logo

Kıran kırana pazarlık

AB liderleri, mülteci krizinin çözümünde Türkiye ile eylem planı üzerinde prensipte anlaştı. Alman Başbakanı Merkel yarın Ankara’ya gelerek Türk yetkililerle talepleri konusunda pazarlık yapacak.

Kıran kırana pazarlık

Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerin liderleri, perşembe günü başkent Brüksel’de gerçekleşen zirvede, mülteci krizinin çözümünde Ankara’nın işbirliğine ikna edilmesi için atılacak adımlar konusunda Türk tarafıyla prensipte anlaştı.

28 AB liderinin oy birliğiyle vardığı anlaşmada iki ana madde bulunuyor:

- Türk vatandaşları için Schengen bölgesine vize serbestisi çalışmalarını hızlandırmak, ancak bu konuda temel kriterlerden vazgeçmemek.

- Türkiye-AB müzakerelerini yeniden canlandırmak (Türkiye Yargı ve Temel Haklar ile ilgili 23’üncü ve Adalet, Özgürlük ve Güvenlikle ilgili 24’üncü başlıkların açılmasını talep ediyor.)

8 saat sürdü

Liderler zirvesinde Türkiye’ye işbirliği karşılığında verilecekler konusunda pazarlık 8 saat sürdü. Türkiye saatiyle sabaha karşı 03.00 sularında biten zirvede Türkiye ile anlaşma konusunda acele edilmemesi için direten ülkelerin başında Fransa, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan yer aldı. Ancak onlar da varılan anlaşmaya imza attı.

Juncker bastırdı

AB liderlerine Türkiye ile anlaşma konusunda en fazla baskı yapan kişi AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker oldu. Anlaşmayı ‘tam bir başarı’ olarak niteleyen Juncker, Türkiye’ye vize serbestisi konusunda çalışmaların hızlandırılacağını, ancak Brüksel’in temel kriterlerden vazgeçmeyeceğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da AB’nin şartlarına saygı göstermemesi halinde Türkiye’ye vize kolaylığı sağlanmayacağını kaydetti.

Haberin Devamı