Gazete Vatan Logo

"İstanbul'u rüşvetle geçtiler' iddiası

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Tokyo’nun 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapma hakkını, rüşvet karşılığında elde ettiği iddiasının araştırıldığını açıkladı

"İstanbul'u rüşvetle geçtiler' iddiası

Tokyo’nun 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapma hakkını rüşvetle elde ettiği iddiası, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) yetkililerini harekete geçirdi. IOC’den yapılan yazılı açıklamada, İngiliz The Guardian gazetesinin ortaya attığı iddianın araştırıldığını duyurdu.

Gazete, Fransız polisinin, Japon heyetinin, Tsunekazu Takeda başkanlığındaki Japon heyetinin, 2013’te gerçekleşen oylama öncesi şüpheli bir banka hesabı üzerinden yaptıkları ödemeyi incelediklerini yazdı. Guardian’a göre 1 milyon 300 bin Euro’luk ödeme, rüşvet skandalı sonrası istifa eden eski Uluslararası Atletizm Federasyonu Başkanı (IAAF) Lamine Diack’ın oğlu Papa Massata Diack ile bağlantılı, Singapur merkezli ‘Black Tidings’ adlı şirkete ait hesaba yapıldı.

Rus atletlerin müsabakalarda doping yapmasına göz yumduğunu ve bir milyon Euro’dan fazla rüşvet aldığını itiraf etmesinin ardından görevinden istifa etmek zorunda kalan Lamine Diack’ın oğlu Papa oylamanın yapıldığı dönemde, IAAF’da danışman olarak görev alıyordu.

Haberin Devamı

Türk tarafı reddetti

Tokyo’nun olimpiyatları rüşvet karşılığında kazandığı iddiası ilk olarak, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’na (WADA) bağlı bağımsız komisyonunun ocak ayında hazırladığı ikinci raporda yer almıştı. Raporda, “2020 Olimpiyatları’nın adaylık sürecinde, Türk yetkililerle eski IAAF Başkanı Lamine Diack’ın IAAF’da bağımsız danışman olarak çalışan oğlu ile arasındaki görüşmeler; Türkiye’nin, Elmas Lig ya da IAAF için istenen 4 ile 5 milyon dolarlık sponsorluk ücretini ödemediği için Lamine Diack’ın desteğini kaybettiğini göstermektedir. Japonya ise ödeme yapmıştır. Bağımsız komisyon, görev alanına girmediği için meseleyi daha ileri boyutta soruşturmamıştır” ifadelerine yer verilmişti.

‘Yeniden oylansın’

İstanbul, 2013’ün eylül ayında yapılan oylamada, Japonya’nın başkenti Tokyo ve İspanya’nın başkenti Madrid ile yarışmıştı. İlk turu geçen İstanbul, 2020 Olimpiyatları’nın ev sahipliğini, finalde 96 IOC üyesinden 60’ının oyunu alan Tokyo’ya kaybetmişti.

Oylamanın ikinci turunda safdışı kalan Madrid oylamanın tekrar yapılmasını isterken, İngiliz basını Türkiye’nin de aynı talepte bulunmasının beklendiğini yazdı.

Haberin Devamı

Alptekin’e de teklif etmişti

WADA’nın raporunda Diack’ın, doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıl müsabakalardan men cezası alan 2012 Londra Olimpiyatları şampiyonu Aslı Çakır Alptekin’den de, test sonuçlarını örtbas etmek için önce 650 bin, sonra da 350 bin Euro rüşvet istediği belirtilmişti.