Gazete Vatan Logo

İsrail kabinesinde kaçak yerleşim krizi

İsrail yargısının 24 yasa dışı Yahudi yerleşkesinin yıkılmasına yönelik kararı Netanyahu ile aşırı sağcı kabine üyelerini karşı karşıya getirdi.

İsrail kabinesinde kaçak yerleşim krizi

İsrail’de Yüksek Mahkeme’nin Kudüs’ün kuzeyindeki Beyt El Yahudi yerleşkesinde bulunan 24 kaçak yapının yıkılmasına ilişkin verdiği karar hükümet krizine yol açtı. Mahkeme kararının ardından İsrail polisinin yerleşkeye baskın düzenleyerek binaları zorla boşaltmasına tepki gösteren koalisyon ortağı ‘Yahudi Evi’ partisi vekillerinden Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve Tarım Bakanı Uri Ariel, Başbakan Benjamin Netanyahu’ya yıkım kararını uygulaması halinde kabineden ayrılma tehdidinde bulundu. Yahudi Evi üyelerinden Moti Yogev de yaptığı açıklamada “Eğer o evler yıkılırsa, İsrail’de mahkemeler olacak ama bir hükümet olmayacak” diye konuştu.

Artan tepkilerin ardından bir açıklama yapan Netanyahu ise, “Beyt El’deki evlerle ilgili görüşümüz açık. Onların yıkılmalarına karşıyız ve bunu engellemek için çalışıyoruz. Yerleşimlerin artırılması yönünde hareket ediyoruz ve bunu hukuka uygun şekilde yapıyoruz” dedi.