Gazete Vatan Logo

Irkçı partiye şok!

Yunanistan'da aşırı sağcı Altın Şafak Partisi davasında, Mahkeme Savcısı Doyikos: "Altın Şafak milletvekilleri mahkemeye sevk edilsin."

Yunanistan'da aşırı sağcı Altın Şafak Partisi davasıyla ilgilenen Savcı İsidoros Doyiakos, partinin tüm milletvekillerinin mahkemeye sevk edilmesi teklifinde bulundu.

Doyiakos, 700 sayfalık teklifinde, 18 Altın Şafak milletvekilinin mahkemeye sevk edilmesini isterken, siyasi partinin suç örgütüne dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Doyiakos, "gizli bir suç örgütünden" söz ederek, Koridalos cezaevinde bulunan Altın Şafak Partisi lideri Nikos Mihaloliakos'un rolünün önemine de vurgu yaptı. Doyiakos, 2012 seçimlerinde meclise giren Altın Şafak milletvekillerinin bilinçli bir şekilde meclis ve devlet kurallarını küçümsediklerini belirterek, sözü edilen suç örgütünün, yasa dışı eylemleri çerçevesinde her türlü yöntemle kendi siyasi tez, görüş ve teorilerini empoze ettiğini kaydetti.

Milletvekili dokunulmazlığından faydalanan meclis üyelerinin şiddet ve yasa dışı eylemlerin başında bulunduklarını da belirten Doyiakos, tüm Altın Şafak üyelerinin yasa dışı eylemleri konusunda bilgi sahibi olduklarını ifade etti.

Altın Şafak üyelerinden kaç kişinin yargılanacağına yaklaşık bir ay sonra karar verileceği belirtiliyor. Ağır Ceza İstinaf Mahkemesi üyeleri, Savcı Doyiakos'un teklifini inceledikten sonra karar verecek.

Adalet Bakanı Haralambos Athanasiu ise adaletin kesinlikle yerini bulacağını belirterek, mahkemeye sevk edilenlerin de anayasa, hukuk devleti ve İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde adil yargılanacaklarını vurguladı.

Yunanistan'da hükümet, ekonomik krizle mücadele kapsamında sıkı tasarruf önlemleri uygulamaya başladığından bu yana Altın Şafak Partisi'nin popülaritesinde büyük bir artış kaydedildi. Ancak bir yıl önce Atina'nın Keratsini semtinde ırkçılık karşıtı şarkılarıyla ünlü rap şarkıcı Pavlos Fissas'ın Altın Şafak üyesi tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından parti ve yöneticilerine yönelik ülke çapında operasyonlar düzenlenmişti. 18 milletvekilinden 6'sı hapiste bulunuyor.

Haberin Devamı