Gazete Vatan Logo

‘İngiltere çok daha büyük...’

CIA ajanı Snowden detayları anlattı

ABD’nin dünyanın her yerinden kişisel veri topladığını ortaya çıkaran eski CIA ajanı Snowden: İngiltere çok daha kapsamlı ve yoğun bir takip programı kullanıyor.

ABD’nin Ulusal Güvenlik Merkezi (NSA) ile tüm dünyada internet ve telefon hatları aracılığıyla kişisel verileri dinleyip kaydettiğini ortaya çıkaran eski CIA ajanı Edward Snowden, İngiltere hakkında çok daha büyük iddialar ortaya attı. ABD’nin PRISM programı ile veri takibi yaptığını açıkladıktan sonra Hong Kong’a kaçan Snowden, İngiltere’nin çok daha kapsamlı ve yoğun bir takip programı kullandığını açıkladı.

Öncekiler gibi, bu iddiasını da İngiliz The Guardian gazetesine açıklayan Snowden, İngiltere’nin en önemli istihbarat ajanslarından Hükümet İletişim Merkezi’nin (GCHQ) fiber internet ağları üzerinden, tüm dünyada kişisel bilgilere ulaştığını ve izinsiz olarak veri erişimi sağladığını söyledi.

Program 18 aydır kullanılıyor

‘Tempora’ isimli bir programla bilgilere sızan GCHQ’nun bu bilgileri, NSA ile de paylaştığını belirten Snowden, İngiltere’nin facebook iletilerinden, e-mail yazışmaları ve telefon görüşmelerine kadar tüm kişisel bilgileri kaydettiğini söyledi.

Programın 18 aydır kullanıldığını ve 2008 yılından itibaren kurulumunun başladığını belirten Snowden, “Bu işi yapan tek ülke ABD değil, İngiltere çok daha yoğun bir takip yapıyor” dedi. Snowden, Guardian gazetesine sunduğu belgelerde, Tempora programı için bazı şirketlerin de destek verdiğini söylerken, belgelerde bu şirketlerin isimlerinin gizli tutulduğu görülüyor. Haberde, GCHQ’nun geçen yıl içinde her gün 600 milyon telefon görüşmesi kaydettiği ve 200’den fazla fiber optik kablolarının içeriğine girerek, bunların 46’sından aynı anda veri çektiği anlatılıyor.

Haberin Devamı