Gazete Vatan Logo

İmam darbesi!

Kanada’dan geldi, hükümeti devirdi!

İmam darbesi!

7 yıldır Kanada’da yaşayan Pakistanlı İmam Tahir-ul Kadri, ordunun desteğiyle ülkesine döndü. ‘Pakistan’ı kölelikten kurtarmaya geldim’ diyerek hükümeti devirmek için on binlerce taraftarıyla başkente yürüyüş başlattı. ‘Ona boyun eğmeyiz’ diyen hükümeti, Kadri’nin konuşmasında övdüğü yargıçlar devirdi.

Benazir Butto suikastı ve Pervez Müşerref’in ülkeden gönderilmesi sonrası siyasi çalkantının hiç eksik olmadığı Pakistan’da yeni bir kriz patlak verdi. Terörizmin her türüne karşı çıkan, kurduğu eğitim kurumlarıyla dünya genelinde yayılan bir hayır ağının kurucusu olan ve BM’nin barış elçisi olarak nitelediği ‘Kur’an Yolu Hareketi’ kurucusu Pakistanlı İslam Profesörü Tahir-ul Kadri’nin, 2004 yılında vekillikten istifa ederek terk ettiği ülkesine dönüşü deprem etkisi yarattı. 7 yıldır hayatını sürdürdüğü Kanada’dan ayrılıp Pakistan’a gelen Kadri, ülkedeki taraftarlarına, ‘Hükümeti devirmek için başkente yürüyün’ çağrısı yaptı. Onbinlerce Pakistanlı, Lahore’dan yürüyüşe başlayarak 38 saat sonra başkent İslamabad’a ulaştı.

İmam darbesi

Başkentlilerin güllerle karşıladığı Kadri burada kurşun geçirmeyen bir camın arkasından Pakistan hükümetine seslendi. Başbakan’ın derhal görevi bırakmasını, ordu ve yargıçların denetiminde bir geçiş hükümeti kurulmasını ve Pakistan’ın yolsuzluk batağından çıkarılmasını talep etti. Talepleri karşılanana kadar Pakistan meclisinin karşısında oturma eylemi yapacaklarını duyurdu. Hükümet, asker ve yargıçların açık desteğine sahip imamın konuşmasına ‘tehditlere boyun eğmeyiz’ yanıtını verdi. Ayrıca din adamının taraftarlarının birbiriyle haberleşmesini engellemek için ülkedeki tüm cep telefonu şebekeleri de başkent genelinde hizmete kapatıldı.

İmam darbesi

Başbakan tutuklanacak

Polisin göstericileri meydandan uzaklaştırmak için havaya ateş açması gerilimi daha da tırmandırdı. Kadri, meydanda hükümeti devirmek için ellerinde ‘Gerçek demokrasi istiyoruz’, ‘Yolsuzluğa hayır’ pankartlarıyla toplanan taraftarlarına, ‘Korkmayın yarın bu hükümet devrilmiş olacak. Kanada’dan buraya sizi bu kölelikten kurtarmaya geldim’ diye seslendi. Nitekim dediği de oldu. Hükümetin istifaya direnmesi karşısında daha önce yine yolsuzluk gerekçesiyle eski başbakan Yusuf Rıza Gilani’yi de görevden alan Anayasa Mahkemesi, bu kez de ondan sonra iktidarı devralan Başbakan Raja Pervez Eşref’in görevine son verildiğini, hükümetin de düşürüldüğünü açıkladı. Mahkeme, Başbakan ve aralarında bakanların da bulunduğu 16 kişi için tutuklama kararı çıkardı.



İmam Kadri’ye bağlı grupların Lahore kentinden İslamabad’a yolculuğu 38 saat sürdü. Meclis binasına 100 metre mesafedeki Mavi Alan adı da verilen Parlamento Meydanı’nda toplanan gruplar, Başbakan Eşref hakkında verilen tutuklama kararına ilişkin sevinç gösterisinde bulundu.

Haberin Devamı