Gazete Vatan Logo

Çin Tayvan krizinde son durum ne? Tayvan’ı Ukrayna benzeri bir çatışma mı bekliyor? Çin Tayvan savaşı çıkar mı?

Çin Tayvan krizi haftanın ilk sırada yer alan gündemlerinden biri. Dünyanın gözü Tayvan’a çevrilmiş durumda. ABD Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Polesi’nin Tayvan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret, Çin ile Amerika arasındaki gerginliği artırdı. Başta Amerika olmak üzere NATO İttifak ülkelerinin 2022 Madrid Zirvesi’nde Rusya ile birlikte Çin’i de güvenlik tehdidi olarak açıkladıklarını hatırlatan Prof. Dr. Havva Kök Arslan, NATO ülkeleri açısından Ukrayna ve Özbekistan’ın Rusya’yı çevrelemenin yanı sıra Çin’in yükselen rekabet gücünü engellemek açısından stratejik öneme sahip olduğunu ifade ediyor. Peki, Tayvan’ı Ukrayna benzeri bir çatışma mı bekliyor? Çin Tayvan savaşı çıkar mı? Çin Tayvan sorunu nereye gider? İşte detaylar…

Çin Tayvan krizinde son durum ne? Tayvan’ı Ukrayna benzeri bir çatışma mı bekliyor? Çin Tayvan savaşı çıkar mı?

Dünyanın gündeminin ilk sırasında Çin Tayvan krizi yer alıyor. ABD Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Polesi’nin Tayvan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret gözler Tayvan’a çevrilirken, Çin Tayvan krizinin derinleşmesinden endişe ediliyor. Tayvan’ı Ukrayna benzeri bir çatışmanın beklediği yorumları yapılırken, olası bir Çin Tayvan savaşı çıkabileceğine yönelik tereddütler de siyaset bilimciler tarafından dile getiriliyor. Peki, Tayvan’ı Ukrayna benzeri bir çatışma mı bekliyor? Çin Tayvan savaşı çıkar mı? Çin Tayvan sorunu nereye gider? İşte detaylar…

KARAKALPAKİSTAN OLAYLARI BARIŞA ENGEL OLUYOR

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Havva Kök Arslan, ABD Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Polesi tarafından Tayvan’a gerçekleştirilen ziyaretin Amerika ve Çin arasında yarattığı gerginlikle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde etnik gerilimin yeniden tırmandığı Orta Asya’da Karakalpakistan olaylarının bölgede uzun vadeli barış sürecinin oluşması için pek çok engel teşkil ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Havva Kök Arslan, “Radikal İslamcılıkla birlikte ulusal bölünmeler, sınır sorunları, yabancı düşmanlığı potansiyel istikrarsızlık faktörleri olarak daima dış çıkar gruplarının provakosyonlarına açıktır. Bu nedenle Orta Asya’nın istikrar ve güvenliğinin ‘Büyük Oyun’ un küresel aktörlerce nasıl oynanacağına bağlı olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Haberin Devamı

ÖZBEKİSTAN VE UKRAYNA JEOPOLİTİK ÖNEME SAHİP

Özbekistan ve Ukrayna’nın jeopolitik olarak iki ortak noktası olduğunu belirten Prof. Dr. Arslan, “Bu ortak noktalardan biri Rusya’yı Doğu Avrupa sınırından diğeri Orta Asya’dan kontrolünü sağlayacak ileri karakol potansiyeli taşır. Ünlü Amerikan stratejisti Brzezinki Özbekistan’ı ‘Orta Asya’nın anahtarı’ olarak tanımlıyor. İngiltere ve ABD’nin Avrasya’yı kontrolleri için bu iki ülke önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

BATI BLOĞU ÇIKARLARINI KORUMAK İÇİN ADIMLAR ATACAKTIR

Başta Amerika olmak üzere NATO İttifak ülkelerinin 2022 Madrid Zirvesi’nde Rusya’nın yanı sıra Çin’i de güvenlik tehdidi olarak belirttiğini hatırlatan Arslan, “Bu durum Batı bloğunun küresel çıkarlarını korumak üzere adımlar atacağının göstergesidir. Ukrayna ve Özbekistan, NATO İttifakı için sadece Rusya’yı çevrelemek değil, aynı zamanda Çin’in yükselen rekabet gücünün önüne set çekmek için de stratejik öneme sahipler.” diye konuştu.

Haberin Devamı

TAYVAN’I UKRAYNA BENZERİ BİR ÇATIŞMA MI BEKLİYOR?

Prof. Dr. Havva Kök Arslan, Çin’i kuzeyden Japonya ittifakıyla kontrol eden Batı’nın güneyden ise Tayvan’ı Çin’e karşı askeri üs olarak tutmak istediğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tayvan demokrasisini destekleme söylemlerinin altında 25 yıl aradan sonra ilk kez 2 Ağustos’ta ABD Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Polesi tarafından gerçekleştirilen ABD’nin resmi ziyareti Çin’e karşı ‘psikolojik savaşı’ başlattı. 1992 yılından bu yana Tayvan resmi olarak Çin’in özel statüye sahip bir bölgesidir ancak bilindiği üzere buradaki ayrılıkçılar Batı tarafından destekleniyor. Polesi’nin Çin’in uyarılarına rağmen gerçekleştirdiği ziyaret, gerginliği arttırırken Tayvan’ı Ukrayna benzeri bir çatışmanın beklediğini söylemek çok karamsar bir bakış açısı olmayacaktır.”

Haberin Devamı

TAYVAN’DA UKRAYNA SENARYOSU OYNANIYOR

Lavrov’un Temmuz ayı sonunda basına verdiği değerlendirmelerinde ABD ve İngiltere öncülüğündeki Batı Müttefikinin Rusya’dan sonraki hedefinin Çin olduğunu belirttiğini hatırlatan Prof. Dr. Arslan, “ABD Başkanı Joe Biden ‘Tayvan’da demokrasiyi korumak için Amerika’nın Ukrayna’da yaptığının ötesine gideriz’ sözü, Tayvan’da Ukrayna senaryosunun oynanmakta olduğunun bir göstergesidir. Diğer yandan Ukrayna’ya yapılan silah desteğinin bir adım ötesine geçerek Tayvan’da olası bir çatışma durumunda Amerika’nın doğrudan müdahalesiyle karşılaşabiliriz.” dedi.

BATI İÇ VE DIŞ POLİTİKADA PRESTİJ KAYBEDİYOR

Bununla birlikte Rusya-Ukrayna Savaşı ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla ilgili sonuçların Avrupa için de olumsuzluk yaratmaya devam ettiğini ifade eden Arslan, “Diğer bir deyişle Ukrayna meselesinde Batı gerek dış politikasında gerekse iç politikasında prestij kaybediyor ve politik krizler yaşıyor. Tayvan ziyaretinden iç politikaya yönelik beklentileri de göz ardı etmemek gerekiyor.” diye konuştu.

Haberin Devamı