Gazete Vatan Logo

'Bu Türk'ü nasıl işe alırsınız?'

Kıbrıslı Türk’ün işe alınması Rum kesimini karıştırdı

AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, bakanlar kurulu kararıyla Brüksel’deki daimi ofisinde bir Kıbrıslı Türk’ü işe alması Rum kesimini karıştırdı.

Rum medyası, sol kökenden gelen ve Kıbrıslı bir Rum diplomatla evli olan Kemal Uysal’ı hedef seçerek, “Tanımadığımız KKTC üniversitelerinden mezun bir Türk’ü nasıl işe alırsınız?” diye saldırdı. İktidardaki Komünist AKEL’in hükümet sözcüsü Stefanu Stefanos ise “Siyasi bir tercih yaptık, ayrıca söz konusu genç, Türk işgaline karşı çıkan biri” diye kararlarını savundu.

Tartışmayı önceki gün Rum yönetiminin en büyük gazetesi Fileleftheros başlattı. Gazete Kıbrıslı Türk gencin, Rum diplomatların varlıklarına karşı mücadele ettiği KKTC’deki bir üniversiteden mezun olduğunu belirtti.

4 BİN EURO MAAŞ

Gazete ayrıca, Şubat ayında ataması yapılan turizm ve otelcilik mezunu Türk’ün, 4 bin euro maaşla neden Dışişleri’nde işe alındığını sorarak, “Turizm eğitiminin diplomasiyle ne ilgisi var?” yorumunu yaptı. Gazetenin haberi sosyal medya başta olmak üzere Rum halkı arasında yoğun tartışmalara yol açarken, hükümet anında cevap verdi. Hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, KKTC üniversitelerini tanımadıklarını ancak Türk gencin İngiltere’nin Surrey Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi aldığını söyledi.

HÜKÜMET: SİYASİ TERCİH YAPTIK

Türk gencin 2007’den bu yana Kıbrıs-AB merkezinde çalıştığını ve eş durumundan tayin edildiğini vurgulayan Stefanu, “Biz siyasi bir karar aldık. Başta AB olmak üzere dünyaya ve Kıbrıslı Türklere, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Ada’daki herkese özen gösterdiği ve devlette herkese yeri olduğunu ispatlamak amacındayız. Söz konusu genç ayrıca Türkiye’nin kuzey Kıbrıs’ı işgaline karşı. Sınırları kapatıp Kıbrıslı Türkleri Türkiye’ye mi bırakalım istiyorsunuz?” dedi.

TÜRK GENCİN BABASI: ÇİRKİN BİR SALDIRI

Kıbrıs Rum Bakanlar Kurulu’nun bir Kıbrıslı Türk’ü değil, 8 Türk genci daha dışişleri bakanlığı bünyesinde işe aldığı öğrenildi. Hürriyet, Rum medyasının işe alınması nedeniyle hedef gösterdiği 36 yaşındaki Kıbrıslı Türk Kemal Uysal’ın Girne’de yaşayan babası Zihni Uysal’a da ulaştı. Zihni Uysal, sağ Rum medyasının, oğlunu kullanarak iktidardaki Komünist AKEL’i yıpratmak istendiğini belirterek, “Çirkin bir saldırı, bir anlam veremiyorum” dedi.

68 KUŞAĞIYIZ

Kendisi ve ailesinin sol kökenden geldiğini belirten 66 yaşındaki Zihni Uysal, “Oğlum Kemal, Kıbrıslı Rum eşiyle Küba’da evlendi. Küba Komünist Partisi davet etti. Üç dil biliyor, eşi Brüksel’de çalıştığı için ataması yapıldı. AB Birleşik Sol grubunda da staj yaptı. Kıbrıs Daimi Temsilciliği’nde çalışmasa, AB Komisyonu’nda çalışır. Bundan daha normal ne var…” dedi.

“1 MAYISLARDA ÇOK YÜRÜDÜM”

68 kuşağı olduğunu ve Türkiye’de 1 Mayıs gösterilerinde yürüyüşlere çok katıldığını vurgulayan Zihni Uysal, Kıbrıs sorununu da solcuların çözeceğini savundu. 21’inci yüzyılda bir Kıbrıslı Türk’ün işe alınmasının sorun edilmesine anlam veremediğini ifade eden Uysal, “Kemalleri işe almayın diyorlar. Ancak sonuca ulaşamayacaklar” diye konuştu. (Hürriyet)

Haberin Devamı