Gazete Vatan Logo

'Brexit' sürecini parlamentonun başlatmasına hükmedildi

İngiltere'de Anayasa Mahkemesi, ülkenin AB'den çıkma sürecini parlamentonun başlatmasına hükmetti.

'Brexit' sürecini parlamentonun başlatmasına hükmedildi

İngiltere'de Anayasa Mahkemesi, Yüksek Mahkemenin verdiği "ülkenin AB'den ayrılma (Brexit) müzakerelerine parlamento onayı olmadan başlanamayacağı" kararını onadı.

Anayasa Mahkemesi, ülkedeki Brexit sürecini hükümetin mi yoksa parlamentonun mu başlatması gerektiği tartışmasına son veren kararını açıkladı. Karara göre, Brexit sürecini resmen başlatacak 50. maddeyi işletme hakkı parlamentoya verildi. Karar, 11 yargıçlı mahkemede 3'e karşı 8 evet oyuyla alındı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile ayrılık müzakerelerini başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin devreye alınmasının kendi inisiyatifiyle olacağını ileri sürerken, Gina Miller adlı İngiliz iş kadını ile Dier Dos Santos adlı bir berber, 50. maddenin devreye alınabilmesi için bir parlamento kararı gerektiği iddiasıyla hükümeti dava etmişti.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, 3 Kasım'da Miller ve Santos'un tezleri lehinde karar vererek, AB'den ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiğine hükmetmişti. Bu kararla Brexit, ülkenin son 200 yıldaki en ilginç meselesi haline gelmişti. Hükümet ise kararı Anayasa Mahkemesine taşımıştı.

Haberin Devamı

İngiliz hükümetinin, Avrupa Birliğinden çıkış sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini mart ayı sonunda işletmesi bekleniyordu. Müzakere sürecinin en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı.

Mahkemenin kararına tepkiler

İngiltere'nin Brexit Bakanı David Davis, yaptığı açıklamada, "Kısa bir süre içinde hükümete 50. maddeyi işletme yetkisi veren bir yasa tasarısını parlamentoya sunacağız." dedi.

Davis, "Bu, İngiltere'nin AB’den ayrılıp ayrılmayacağıyla ilgili bir yasa tasarısı olmayacak çünkü bu karar zaten İngiltere halkı tarafından verildi." ifadelerini kullandı.

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn de mahkemenin kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "Muhafazakar Partinin Brexit'i kullanarak İngiltere'yi Avrupa'nın kıyılarındaki bir vergi cennetine dönüştürmesini engelleme amacıyla 50. madde yasa tasarısında değişiklik yapmak için çalışacağız." dedi.

Haberin Devamı

AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisinin (UKIP) lideri Paul Nuttall ise, "Eğer herhangi bir milletvekili ya da Lordlar Kamarası halkın arzusuyla dalga geçerse o zaman işte vay hallerine." açıklamasında bulundu.alkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı.