Gazete Vatan Logo

'Afganistan'daki savaş, yurt dışından finanse ediliyor'

Afganistan'da geçen yıl hükümetle barış anlaşması imzalayan silahlı militan gruplardan Hizb-i İslami Partisi lideri Gülbeddin Hikmetyar, 20 yıl sonra ilk kez dün gittiği başkent Kabil'de konuşma yaptı.

'Afganistan'daki savaş, yurt dışından finanse ediliyor'

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Gazi Stadyumu'nda toplanan taraftarlarına seslenen Hikmetyar, Afganistan'da barış için dağlardan indiklerini söyledi. Konuşmasında hükümeti eleştiren Hikmetyar, 'devletin başında bir kişinin olması gerektiğini aksi halde bazı anlaşmazlıklar çıkacağını' söyledi.

Kısa bir süre önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla terör listesinden çıkarılan Hikmetyar, konuşmasında Taliban'a silah bırakma ve barış sürecine katılma çağrısı yaparak, "Afganistan'da tam anlamıyla İslami bir devletin kurulmasını, Afganistan'ın bağımsızlığını ve savaşın bitmesini isteyenler bizim kardeşimizdir. Onlarla birlikte bu amaç için mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Uzun yıllar Pakistan'da yaşayan ve burada tedavi gördüğü öne sürülen Hikmetyar, "Afganistan'da savaşa devam etme konusunda ısrar edenlerde ise nefret ediyoruz. Sadece Afganları kurban eden ve meşrulaştırılan bu savaş, yurtdışından finanse ediliyor" iddiasında bulundu.

'KADIN HAKLARINI İSLAM ÇERÇEVESİNDE SAVUNURUZ'

Haberin Devamı

Hizb-i İslami'nin kadın haklarını İslam çerçevesi dahilinde savunacağını iddia eden Hikmetyar, barış anlaşmasının imzalanmasıyla anayasayı kabul ettiklerini de sözlerine ekledi.

'KABİL KASABI' OLARAK ANILIYORDU

1980'lerde Sovyetler sonrası dönemde, bir silahlı militan grubu lideri olarak kente hedef göstermeden ateş açması nedeniyle 'Kabil kasabı' olarak tanınan Hikmetyar, 1990'lı yıllarda da Kabil'de binlerce kişinin öldüğü ve kentin büyük ölçüde tahrip olduğu iç savaştaki sorumluluğu ve insan hakları ihlalleri nedeniyle suçlanmıştı.