Gazete Vatan Logo

ABD ağır silahları Almanya’ya yerleştirebilir

ABD'nin Avrupa'daki Kara Kuvvetleri Komutanı Hodges, Pentagon’un Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerine göndermeyi planladığı ağır silahları Almanya’ya yerleştirmesinin ihtimal dâhilinde olduğunu söyledi.

Rusya tehdidi gerekçesiyle Avrupa’ya ağır silahlar yerleştirmeye hazırlanan ABD, silahları tam olarak hangi ülkelerde konuşlandıracağına karar vermedi. Olası noktalar arasında Baltık ve Doğu Avrupa ülkelerinin adı geçerken, ABD'nin Avrupa'daki Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ben Hodges, zırhlı araç ve ağır silahların Almanya’ya yerleştirilmesinin de olası olduğunu açıkladı.

TASS ajansının geçtiği habere göre Hodges, “Ağır silahların nereye yerleştirileceği konusunda nihai kararı verecek kişi ABD Savunma Bakanı Ashton Carter. Tüm ekipman Almanya’ya yerleştirilebilir” ifadelerini kullandı.

KARAR 25 HAZİRAN’DA AÇIKLANACAK

Hodges, Almanya’nın Grafenwöhr ve Mannheim kentlerindeki askeri üslerde ABD askerlerinin görev yapması nedeniyle, silahların bu ülkeye yerleştirilmesinin daha işlevsel olacağını söyledi. Ağır silahların Doğu Avrupa ülkelerine yerleştirilmesinin de ihtimal dışı olmadığını dile getiren yetkili, nihai kararın 24-25 Haziran tarihlerinde Brüksel’de yapılacak NATO Savunma Bakanları toplantısında duyurulacağını açıkladı.

New York Times gazetesi, Pentagon kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD’nin Rusya’dan gelebilecek olası saldırılara karşı Doğu Avrupa'ya ağır silahlarla birlikte yaklaşık 5 bin Amerikan askeri yerleştireceğini iddia etmişti. Gazetenin haberinde ağır silah ve askerlerin, Letonya, Litvanya, Estonya, Polonya, Romanya, Bulgaristan ve Macaristan gibi ülkelere konuşlandırılabileceği belirtilmişti.

Washington yönetiminin bu planına sert tepki gösteren Rusya, NATO'nun doğu hattına ABD tarafından askeri teçhizat yerleştirilmesinin Rusya-NATO arasındaki baz anlaşmasının baltalanmasına neden olacağı uyarısı yapmıştı.

Haberin Devamı